Național

Conflict armat pe eoliene

Ziarul de Vrancea
27 iul 2010 508 vizualizări
Cea mai mare investitie in energie eoliana din Europa, in valoare de 1,1 miliarde de euro, se lasa cu oameni impuscati la Constanta n cinci persoane au fost ranite intr-o altercatie violenta, produsa la incitarea primarului, un oponent al proiectului

Cinci persoane au fost ieri impuscate cu gloante de cauciuc in comuna Cogealac din judetul Constanta. Scandalul a pornit de la o neintelegere intre administratia locala si firma constructoare a parcului eolian, Ovidiu Development SRL, in numele CEZ. Reprezentantii firmei de constructii sustin ca au autorizatie pentru desfasurarea lucrarilor din zona, in timp ce primarul ii contrazice. Prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, a declarat ca una dintre persoanele ranite in conflictul izbucnit in localitatea Cogealac este chiar viceprimarul din comuna. Palaz precizeaza ca primarul Hristu Cati blocheaza realizarea investitiei societatii care construieste un parc eolian in zona. "Primarul din Cogealac sustine ca investitorii au amplasat o serie de turbine pe teritoriul comunei si ca nu au autorizatie, in timp ce constructorii parcului au toate autorizatiile necesare, iar conflictul intre cele doua parti a ajuns in instanta", a declarat Claudiu Palaz, care a spus ca o discutie cetateneasca s-a transformat intr-un conflict intre localnici si agentii de paza.

Potrivit sursei citate, primarul din Cogealac, Hristu Cati, a hotarit sa mearga impreuna cu viceprimarul si cu agentul agricol "la locul unde se executau aceste turbine, pentru a aplica sanctiuni", intre cei 60-70 de localnici si agentii de paza de la societate izbucnind un conflict care a degenerat. "Agentii de paza au folosit armamentul din dotare si au tras in cei care s-au dus acolo, printre victime fiind si viceprimarul din localitate", a aratat prefectul de Constanta. Potrivit adjunctului sef al IPJ Constanta, Adrian Ropotan, primarul din Cogealac Hristu Cati a vrut ieri sa ii scoata de pe santier pe lucratorii firmei de constructii si a fost la fata locului insotit de 60-70 de localnici. Agentii de paza ai firmei au reactionat insa dur. Au tras intii citeva focuri de arma cu gloante de cauciuc in aer pentru a-i speria pe oameni si daca au vazut ca acestia nu pleaca au tras citeva la picioare. \'\'Avem cinci victime. Doua cu plagi impuscate la nivelul membrelor inferioare. Unul este instabil hemodinamic. Mai avem un caz cu o plaga impuscata la nivelul cotului si inca un caz cu o plaga impuscata la nivelul membrului inferior\'\', a declarat Aura Broasca, director Ambulanta Constanta.


Primarul care pune in pericol o investitie colosala


Primarul Cati Hristu, impreuna cu un grup de consilieri locali, refuza sa elibereze avizul necesar pentru ca autoritatea judeteana sa poata acorda certificatul de urbanism investitorului, impiedicind astfel finalizarea celui mai mare parc eolian din Europa, investitie care se ridica la 1,1 miliarde de euro, si provocind disensiuni in comuna, intrucit investitia este sustinuta de majoritatea locuitorilor, care si-au concesionat terenurile investitorului pe sume mari de bani. Investitia a fost demarata in 2006, cind SC Ovidiu Development SRL, in numele CEZ, a incheiat un acord scris cu Primaria Cogealac pentru dezvoltarea unui parc eolian. Imediat dupa organizarea alegerilor locale de vara trecuta, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata. Noul primar a retras avizul acordat SC Ovidiu Development SRL, blocind astfel obtinerea documentatiei necesare de la Consiliul Judetean Constanta. Inainte de acest episod, SC Ovidiu Development SRL apucase sa incheie contracte de concesiune cu aproape 100 de localnici din Cogealac, care au fost de acord sa puna la dispozitia investitorului terenurile proprietate personala in schimbul unei redevente de 1.800 de euro/an.


Prefectul: Primarul trebuie sa-si faca un consult medical


Prefectul Claudiu Palaz a declarat ca primarul de la Cogealac blocheaza realizarea investitiei si i-a recomandat lui Hristu Cati sa se duca sa-si faca un consult medical. "Primarul din Cogealac trebuie sa se duca sa se caute la doctor. Nu este posibil asa ceva, ca atit timp cit partile se judeca in instanta si pina in prezent nu a fost data nicio decizie sa mearga sa-si faca dreptate dupa capul lui. Nu trebuie confundata democratia cu liberul arbitru", a declarat Claudiu Palaz. El a precizat ca astepta ca politistii sa decida a cui a fost vina, "in functie de acest lucru urmind sa se ia masuri pe linie administrativa".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.