Național

Ole, ole, Ceausescu unde e?

Ziarul de Vrancea
22 iul 2010 1541 vizualizări
Mormintele in care se presupune ca s-ar afla ramasitele lui Nicolae si ale Elenei Ceausescu au fost deschise ieri pentru ca medicii legisti sa poata preleva probe cu scopul identificarii cadavrelor

O echipa de medici de la Institutul de Medicina Legala din Bucuresti a deshumat ieri ramasitele pamintesti ale lui Nicolae si ale Elenei Ceausescu, executati in timpul Revolutiei romane din 1989. Probele biologice au fost trimise la laborator pentru testarea ADN. Din partea familiei la eveniment a asistat sotul Zoiei Ceausescu (fiica sotilor Ceausescu), Mircea Oprean.

Singurul fiu ramas in viata, Valentin Ceausescu, si Mircea Oprean au initiat acest proces in dorinta de a afla daca resturile pamintesti aflate in Cimitirul Ghencea din Bucuresti apartin lui Nicolae si Elenei Ceausescu. în 2009, Valentin Ceausescu si Mircea Oprean au reusit sa devina proprietarii mormintelor, avind acum dreptul sa ceara deshumarea, dupa trecerea celor sapte ani prevazuti de lege ca interdictie de exhumare a unor cadavre.

Initial, Valentin Ceausescu si Mircea Oprean au dat in judecata Ministerul Apararii Nationale, iar institutia a fost obligata de instanta sa identifice locurile unde au fost inhumati sotii Ceausescu, insa Ministerul Apararii Nationale nu a reusit sa dea curs deciziei judecatorilor.


Paltonul "lui" avea urme de gloante


Dupa ce medicii si-au incheiat misiunea la morminte, Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, a afirmat ca "inclina" sa creada ca acolo sint inmormintati socrii sai, insa nu este convins suta la suta. "Nu s-a lamurit nici un mister. însa, dupa ce am vazut acolo, inclin sa cred ca sint ei. Dar, pina nu se fac probe cu ADN, nu sint convins suta la suta", a spus sotul Zoiei Ceausescu.

El a adaugat ca nu se poate vorbi de trupuri neinsufletite, in morminte fiind gasite doar niste "maruntisuri". "Pentru socrul meu, centura si caciula. (...) La socrul meu s-a conservat mai bine, la soacra-mea locul a fost mai umed si probele au fost mai degradate", a spus Mircea Oprean, confirmindu-le ziaristilor ca pantalonii si paltonul lui Nicolae Ceausescu aveau urme de gloante.

Mircea Oprea a tinut sa completeze "lista de criminali" vinovati de modul in care au fost inhumati sotii Ceausescu, amintind, pe linga Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu si Petre Roman, pe Virgil Magureanu, Victor Stanculescu. "Nu numai ca au fost criminali, dar s-au purtat ca niste pagini cu niste cadavre. Au fost asezate pe rumegus, nici macar o zdreanta, o cirpa sub ele. Nu cred ca acesti indivizi pot fi numiti oameni", a acuzat el.

Mircea Oprean intentioneaza ca, dupa ce analizele de la INML vor confirma identitatea sotilor Ceausescu, sa ii inmormanteze pe acestia tot in Cimitirul Ghencea, insa impreuna si in alte morminte decit cele de acum. El a incheiat spunind ca a fost dorinta sotiei sale ca Nicolae Ceausescu sa fie identificati si inmormintati crestineste. "A fost dorinta sotiei mele de a elucida acest mister si de a fi inmormintati crestineste. si atunci cind vrei sa le duci o floare, sa spui ca le-o duci lor si nu altcuiva", a mai afirmat el.


In \'89, certificatul de deces a fost semnat dupa cinci zile, in lipsa cadavrelor


Vladimir Belis, fost director al Institutului de Medicina Legala, a declarat ca a semnat certificatele de deces ale sotilor Elena si Nicolae Ceausescu la cererea generalului Victor Athanasie Stanculescu, la 5 zile dupa ce acestia au fost executati, respectiv pe 30 decembrie 1989, fara sa fi vazut cadavrele celor doi. "Am fost chemat de generalul Victor Athanasie Stanculescu si pus sa semnez certificatele de deces ale lui Nicolae si Elena Ceausescu. Nu i-am vazut pe cei doi. Potrivit legii de atunci, la orice executie trebuia sa asiste un legist. Eu nu am fost chemat", a marturisit profesorul Vladimir Belis. El a mai spus ca cele doua procese verbale prin care era constatat decesul sotilor Ceausescu erau semnate de doi medici militari, "cauza decesului fiind moarte prin impuscare, hemoragie interna si externa".


Rezultatele testelor ADN - peste citeva luni


Efectuarea testelor ADN in cazul sotilor Ceausescu ar putea dura pina la 6 luni daca solul in care au stat sicriele a avut multa umiditate, ingrasaminte sau acid, a explicat directorul general al Institutului National de Medicina Legala, Dan Dermengiu: "Sper ca ADN sa nu fie degradat de apa, ingrasaminte sau substante acide, pentru ca altfel va fi foarte dificil de obtinut un rezultat precis. In general, testele ADN din fragmente osoase sint destul de laborioase".

El a precizat ca au existat situatii in care un rezultat aproximativ al testelor ADN a putut fi obtinut si dupa mai mult de jumatate de an: "Nu atit vechimea resturilor pamintesti supuse analizelor conteaza, cit mediul in care acestea au stat. Spre exemplu, in Egipt, unde solul este uscat, au putut fi efectuate teste ADN de mare precizie si dupa sute, chiar mii de ani de la data decesului celui supus analizelor. Daca solul este foarte acid, atunci ADN este distrus chiar si in primele trei luni de la deces".

Dupa ce va fi obtinut rezultatul, acesta va trebui comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru a se stabili daca cei ingropati in cimitirul Ghencea Militar sint intr-adevar sotii Ceausescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.