Național

Criza provoaca un nou exod spre Occident

Ziarul de Vrancea
15 iul 2010 525 vizualizări
De la inceputul anului, 72.000 de romani, adica 400 zilnic, pleaca cu contracte, la munca, in strainatate n pe listele de asteptare se mai afla 400.000, care au aplicat pentru un job in afara n in aceasta statistica nu intra angajatii la negru

Perspectivele economice negre, somajul, scaderea salariilor, ii determina pe romani sa ia cu asalt vestul Europei. Peste 400.000 de romani au aplicat, in perioada ianuarie - iunie, pentru un loc de munca in strainatate, iar 72.462 dintre ei au reusit sa incheie contracte de munca cu angajatori straini, pe perioade cuprinse intre trei si 12 luni, potrivit statisticilor intocmite de site-ul Tjobs.ro. Cele mai multe contracte au fost semnate in Germania (10.636), Grecia (6.898), Cipru (5.772), Anglia (5.008), Italia (4.680), Franta (3.314), Spania (3.296), SUA (2.606), Danemarca (2.166), Olanda (2.115), etc. De asemenea, cele mai multe posturi au fost ocupate in domenii precum constructii (10.572), personal medical si sanitar (8.102), restaurant (8.058), industrie (6.277), inginerie (6.163), hoteluri/turism (4.145), IT (3.067), vinzari (2.984), administratie (2.822), agricultura/silvicultura (2.712), consultanta/management (2.515), vase de croaziera (2.490), intretinere/curatenie (2.353), entertainment (2.018), ingrijire copii (1.983) sau transport (1.759). Cei 72.462 romani care lucreaza in strainatate prin contracte semnate prin intermediul agentiilor de recrutare cistiga lunar 97.823.700 de euro, salariul mediu combinat fiind de 1.350 euro/luna. Potrivit aceleiasi surse, peste 400.000 de romani au cautat un loc de munca in afara granitelor tarii in primele sase luni. In unele cazuri pentru un singur loc de munca au concurat si peste 250 de persoane. Cele mai multe contracte au fost semnate in Germania, Grecia, Cipru , Anglia sau Italia. Pe lista, mai apar insa, si Franta, Spania, Statele Unite sau Olanda. Angajari s-au facut in constructii, domeniul medical si sanitar, IT, vinzari sau agricultura. Cei mai multi romani care au plecat sa munceasca in strainatate sint din Capitala , Constanta si Prahova.


Financial Times despre situatia "mizerabila" din Romania


Romania trece printr-o perioada mizerabila din cauza recesiunii si a inundatiilor, la care se adauga un guvern disfunctional in cel mai bun caz sau incompetent in cel mai rau caz, plus un presedinte care se comporta ca un taur intr-un magazin de portelanuri fine, comenteaza Financial Times in editia online. "Dupa cum stiu romanii cultivati, necazurile nu vin niciodata unul cite unul, ci in batalioane. Dupa citeva saptamini mizerabile, pare ca lucrurile se vor inrautati. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a avertizat ca economia se va contracta probabil cu peste 1,5% in acest an", scrie jurnalistul Chris Bryant, corespundent FT pentru Europa de Est, intr-o postare pe blogurile publicatiei. El mentioneaza ca aceasta prognoza pesimista, reflecta decizia Bucurestiului de a creste TVA pentru a se incadra in obiectivul privind un deficit bugetar de 6,8% din PIB convenit cu Fondul Monetar International. Bryant subliniaza ca guvernul ar putea minimaliza problema economica, din moment ce analistii UniCredit anticipeaza o contractie economica de pina la 2,5% pentru acest an. Totodata, inflatia ar putea urca la 8% din cauza majorarii TVA, reducind posibilitatea relaxarii politicii monetare, noteaza corespondentul FT. "Pe linga toate acestea, Romania are un guvern care este in cel mai bun caz disfunctional si in cel mai rau caz incompetent. Traian Basescu, presedintele tarii, care se comporta precum un taur intr-un magazin de portelanuri fine, a iesit din nou in acest weekend cu declaratii impotriva cresterii TVA, propunind in schimb taxarea pensiilor", mai spune jurnalistul, observind apoi ca dupa ce au permis sectorului public sa se umfle peste orice proportie in timpul anilor de crestere economica, revelatia intirziata a ministrilor ca trebuie sa ia masuri decisive a transformat o situatie rea intr-una si mai rea. "Reducerea cheltuielilor salariale umflate din sectorul public cu 25% si eliminarea, cu aproximatie, a unuia din fiecare sapte locuri de munca din rindul bugetarilor, intr-o perioada caracterizata deja de greutati economice, prevestesc o iarna plina de nemultumire in Romania (...) Cu siguranta ca restul continentului urmareste situatia", este concluzia la care ajunge reporterul Financial Times.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.