Național

Magistratii vor raspunde si pentru erorile cauzate de rea-credinta

Ziarul de Vrancea
14 iul 2010 471 vizualizări
Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Codului de procedura penala prevede ca magistratii vor raspunde si pentru erorile judiciare de drept provocate prin grava neglijenta sau rea-credinta, nu doar pentru cele de procedura.

Proiectul este motivat prin prevederile Constitutiei care reglementeaza raspunderea patrimoniala a statului pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare, stabilind, in acelasi timp, posibilitatea angajarii, in subsidiar, a raspunderii materiale a judecatorilor si procurorilor, in situatia in care acestia si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Autorii documentului propun regindirea solutiilor legislative actuale in materia angajarii raspunderii materiale a judecatorilor si procurorilor, pentru a crea un sistem functional care sa asigure atit posibilitatea repararii prejudiciilor cauzate prin erori judiciare cit si un mecanism eficient pentru exercitarea actiunii in regres a statului. Actul normativ prevede ca dreptul la despagubiri in procesele penale poate fi exercitat ca urmare a condamnarii pe nedrept sau in cazul privarii ori restringerii de libertate in mod nelegal a unei persoane, iar in ceea ce priveste exercitarea dreptului la despagubiri ca urmare a savirsirii unei erori judiciare in alte procese decit cele penale, proiectul prevede dreptul persoanei la repararea prejudiciului, care se poate exercita dupa solutionarea irevocabila a procesului si numai dupa constatarea savirsirii unei erori judiciare, stabilind, totodata, si dispozitii referitoare la competenta de solutionare a actiunii in regres si la termenul de prescriptie al acestui drept. Astfel, magistratii vor plati despagubiri daca incalca, cu stiinta, normele de drept material sau procesual, urmarind sau acceptind prejudicierea unei persoane sau nesocotesc din culpa, in mod grav si nescuzabil, normele de drept material sau procesual.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.