Național

PDL isi trage un glont in picior cu cota unica

Ziarul de Vrancea
14 iul 2010 535 vizualizări
Ministrul Finantelor dezvaluie ca se fac simulari pentru introducerea cotei progresive de impozitare din 2011 n masura ar fi o lovitura electorala pentru PSD, critic acerb al cotei unice, si ar indeparta o buna parte a electoratului PDL catre PNL

Ministrul Sebastian Vladescu a dezvaluit discutiile febrile purtate in interiorul Guvernului pentru acoperirea necesarului de resurse bugetare. Seful Finantelor arata ca Romania ar

trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA. Potrivit lui Vladescu, expertizele tehnice arata ca o scadere sub 1,5% a economiei in 2010 si perspective foarte rezervate pentru 2011, cota de 16% nu mai poate sustine bugetul astfel incit sa fie finantate in continuare educatia, sanatarea sau pensiile. "Cota unica a fost o epoca, dar acum s-a incheiat si nu o spun ca sa lansez o discutie politica, pentru ca proiectul meu de impozit progresiv pe venitul global nu este nici impotriva PDL (care a initiat cota unica si o sustine in continuare - n.r.), nici in favoarea PSD (sustinator traditional al impozitarii progresive - n.r.). Este o optiune strict profesionala, bazata pe calcule ale expertilor din minister", a declarat Vladescu.

Declaratiile lui Vladescu au costuri imense pentru electoratul PDL, rarit oricum in urma masurilor de austeritate. Premierul Emil Boc a aratat ca ministrul Finantelor nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice. "Ministrul Finantelor nu a avut mandatul si nu este mandatat sa dezbata public teme precum cota unica si impozitarea progresiva. Va interzic in mod expres sa introduceti in dezbaterea publica teme si proiecte care nu au fost discutate si aprobate in Guvern", a spus Boc ministrilor. Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan sustine ca este "total contraproductiv ca oameni din Guvern sa iasa cu fel de fel de asemenea idei". Liderul PDL a mai aratat ca este necesara o consultare a cetatenilor privind gradul de fiscalitate pe care acestia il doresc in Romania, mentionind ca acestia trebuie sa aleaga daca vor un grad de fiscalitate redus, ca in SUA, de 30% din PIB sau mai ridicat, cum este in majoritatea tarilor din UE, unde media este de 39-40% din PIB.


Antonescu: "Guvernul a pierdut orice busola"


Adepti infocati ai cotei unice, liberalii au atacat ideea unui impozit progresiv. Presedintele PNL, Crin Antonescu sustine ca Guvernul a "piedut orice busola, orice cirma, orice directie". El a mentionat ca declaratiile pe care Sebastian Vladescu, Emil Boc, "alti domni si doamne din Guvern sau de pe linga Guvern le vor mai face" nu subliniaza decit "gradul de iresponsabilitate la care acesti oameni care conduc Romania in vremuri grele au ajuns". Antonescu cere Guvernului sa analizeze "sa examineze foarte serios mentinerea principiului cotei unice si scaderea ei la 10%". "Cred si azi, cu atit mai mult in raport cu situatia in care ne aflam, ca economia trebuie stimulata in primul rind cu acest mijloc, iar faptul ca tari din jurul nostru - Bulgaria, Ungaria - fac acest lucru arata ca nu e o fantezie. Fantezie sint povestile domnului Vladescu", a spus Antonescu.


PSD exulta: PDL a ajuns la vorba noastra


Purtatorul de cuvint al PSD, Radu Moldovan, a precizat ca prin sustinerea introducerii unui sistem de impozitare progresiva si, implicit, renuntarea la cota unica, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, declara, practic, falimentul guvernarii de dreapta. "De cinci ani spunem ca trebuie sa se renunte la cota unica. Ma bucur ca in ceasul al doisprezecelea ministrul Vladescu, desi a fost certat de Boc si de Videanu cind a propus prima data adoptarea acestei masuri a PSD, si-a asumat acest lucru si l-a facut public", a spus Moldovan. El a precizat ca, prin declaratia lui Vladescu, care sustine introducerea unui sistem de impozitare progresiva si renuntarea la cota unica, se dovedeste ca analiza si propunerile PSD privind rezolvarea problemelor deficitului bugetar au fost serioase.


UDMR, de acord cu Vladescu


Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat ca el ar lua in considerare ideea introducerii cotei de impozitare progresiva a veniturilor din 2011, precizind ca, de altfel, renuntarea la cota unica a mai fost analizata in coalitie. "Daca impozitarea progresiva ar fi un instrument eficient, daca ar ajuta la o anumita miscare, trebuie sa analizam acest lucru, dar eu nu as respinge nicicum aceasta idee privind anul 2011. Anul acesta am luat masurile necesare, acum trebuie sa lasam ca ele sa se puna in aplicare si sa functioneze si sa cautam masurile de reforma", a spus Marko.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.