Național

Curtea suprema, varianta cu cinci judecatori in loc de noua

Ziarul de Vrancea
13 iul 2010 466 vizualizări
Propunerea vine de la Ministerul Justitiei, dar nu se stie cind va fi concretizata

Proiectul legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor prevede, printre altele, transformarea completului de noua judecatori de la înalta Curte de Casatie si Justitie intr-unul de cinci, magistratii urmind sa fie specializati toti in materie penala, a declarat secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Lidia Barac.

Aceasta modificare este necesara, deoarece, in prezent, in completul de noua care judeca procese penale intra si judecatori de la alte sectii, cum ar fi cele civile sau de contencios. Potrivit acesteia, completul de cinci va fi condus de presedintele sau vicepresedintele înaltei Curti de Casatie si Justitie.

Conform art. 24 din Legea nr. 304/2004, completul de noua judecatori solutioneaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a înaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si alte cauze date in competenta sa prin lege, precum si ca instanta disciplinara. De asemenea, conform art. 49 alin.2 din aceeasi lege, completul de noua judecatori solutioneaza recursurile impotriva hotararilor pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii in materie disciplinara.

Proiectul accelerarii proceselor face parte dintr-unul mai amplu apartinind Ministerului Justitiei intitulat "Legea micii reforme", care isi propune un act de justitie corect, transparent, rapid, la un cost accesibil cetatenilor. Ministrul Justitiei sustine ca prin adoptarea acestor masuri se urmareste eficientizarea activitatii instantelor si parchetelor, scurtarea termenelor si reducerea costurilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.