Național

Fuga din calea apelor: evacuare generala pe cursul Siretului

Ziarul de Vrancea
30 iun 2010 905 vizualizări
Autoritatile din Suceava si Neamt au ordonat evacuarea tuturor localitatilor riverane Siretului n se asteapta o viitura uriasa din Ucraina, care va dubla in cursul zilei de astazi debitul Siretului, cea mai grava situatie din ultimii zeci de ani n 14 persoane si-au pierdut viata in numai 24 de ore in judetele Botosani, Suceava si Iasi

Prefecturile din Suceava si Neamt au inceput ieri sa evacueze oamenii din toate localitatile riverane Siretului. In aceasta dimineata este asteptata o viitura uriasa din Ucraina pe Siret, care va dubla practic debitul riului, la 1.000 la 2.000 de metri cubi pe secunda. Surse din Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) precizeaza ca situatia pe Siret este "cea mai grava din ultimii ani, daca nu chiar zeci de ani". Aceiasi specialisti au mai prognozat faptul ca intregul sector romanesc al Siretului se va afla pentru un timp sub cod rosu de inundatii, nivelurile depasind, in anumite zone, chiar si cu doi metri cotele de pericol inainte de viitura asteptata din nord.


Dorohoi, orasul maturat de ape


Inundatiile au facut victime in mai multe judete din tara. Doar in noaptea de luni spre marti, 14 persoane din Botosani, Suceava si Iasi si-au pierdut viata. Noapte de groaza in Dorohoi, orasul maturat de ape luni seara, in urma unor furtuni puternic. Sapte persoane au murit si numeroase alte persoane din localitati ale judetului Botosani au fost evacuate in urma ploilor torentiale, fiind inregistrate pagube mari in 14 localitati, printre care si municipiul Dorohoi. In oras, unde 300 de gospodarii au fost inundate, oamenii s-au refugiat din fata apelor in copaci si pe acoperisurile caselor. Sute de persoane au fost evacute din toate localitatile situate in zona riului Jijia, in aval de Dorohoi si cazate cazate fie la unitatile de invatamint din localitatile de domiciliu. Numarul persoanelor afectate este de peste 10.000, sustin serviciile de urgenta. In Suceava, patru persoane au murit, iar alte doua erau date disparute in judetul Suceava, in urma inundatiilor puternice de luni seara ce au afectat grav 52 de localitati. Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, arata ca situatia este tragica, iar pagubele de neimaginat. "Dupa ce in 2008 a fost distrusa de inundatii o mare parte din zona de nord si nord-vest a judetului, acum avem distrugeri majore in zona de est si nord-est, intre bazinul riului Suceava si al riului Siret" , a spus Flutur.


Premierul Boc, huiduit de localnici la Dorohoi


Premierul Emil Boc a fost huiduit marti dupa-amiaza de localnici din Dorohoi, unde a mers sa vada urmarile inundatiilor. Sinistratii i-au reprosat ca nu mai au nici macar salarii din care sa isi poata reface casele distruse de ape. Boc a mers in mai multe case din Dorohoi grav afectate de

inundatii, iar oamenii l-au huiduit si i s-au plins de lipsa salariilor si a locurilor de munca, citiva

dintre ei strigind: "Fie-va mila, domnule Boc", "Mai bine taiati-ne 100% decit sa ne lasati asa".

La un moment dat, premierul a fost oprit de o femeie care i-a spus ca locuinta sa, in care stateau

13 persoane, a fost distrusa complet de viituri. Premierul i-a raspuns: "Avem citeva case

modulare. Din putinul pe care il avem o sa va ajutam". Boc a mers si la primarie, unde a avut o

intrevedere, cu usile inchise, cu autoritatile locale, iar la iesire a fost oprit de cinci-sase tineri care

i-au reprosat lipsa locurilor de munca si i-au spus ca "de la Stefan cel Mare o sa porneasca

revolutia". Boc le-a raspuns: "Lasati ca scoatem noi tara la capat", punindu-i mina pe umar unuia

dintre tineri.


Blaga: "Pagubele inundatiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB. Vom apela la Fondul de Solidaritate UE"


Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a spus, la videoconferinta cu prefectii, ca pagubele inundatiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB, ceea ce inseamna foarte mult, anuntind ca se va apela la Fondul de Solidaritate al UE. Blaga a precizat ca institutia pe care o conduce a inceput demersurile pentru accesarea Fondului de Solidaritate pus la dispozitie de Uniunea Europeana si le-a cerut prefectilor si subprefectilor sa faca o evaluare exacta a pagubelor produse de inundatii, pentru ca vor veni experti care vor verifica datele comunicate. \'\'Pagubele nu vor atinge in niciun caz suma de trei miliarde de euro, dar vor fi mai mari decit 0,6% din PIB, ceea ce inseamna foarte mult. Rog o evaluare exacta a pagubelor, in maxim 10 zile de la stabilizarea situatiei, pentru ca vor veni experti ai Uniunii Europene si vor verifica\'\', a spus Blaga in videoconferinta de la Ministerul Administratiei si Internelor cu prefectii si reprezentantii Comitetelor pentru Situatii de Urgenta.

Premierul Emil Boc s-a deplasat in localitatea suceveana Patarauti, afectata grav de inundatii, anuntind vor fi alocate cite 5.000 de lei familiilor care au persoane decedate din cauza viiturilor si ca, de la caz la caz, vor fi alocate fonduri si altor familii. Potrivit premierului, ieri, la nivel national existau 2.400 de persoane evacuate in urma inundatiilor. Inundatiile au afectat pina ieri 1728 de gospodarii si anexe gospodaresti, 1977 de locuinte si 23 de obiective socio-economice. In pus noua drumuri nationale, 35 judetene si 44 de artere comunale au devenit impracticabiel din cauza viiturilor. Furia apelor a distrus, pina marti 29 iunie 2010 47 de locuinte.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.