Național

Strategia Nationala de Aparare contine o mentiune surpriza:Campaniile de presa «la comanda», intre inamicii statului

Ziarul de Vrancea
24 iun 2010 463 vizualizări
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a inclus in lista potentialelor amenintari la adresa Romăniei campaniile de presa "la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului" n parerile sint impartite: abuz, ingradire a libertatii presei sau o dovada de democratie? n Parlamentul urmeaza sa decida

Romania nu percepe o amenintare militara directa pentru urmatorii ani, insa este necesara respectarea angajamentelor asumate fata de NATO si Uniunea Europeana in domeniul armatei, subliniaza Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), in Strategia Nationala de Aparare a Tarii inaintata Parlamentului spre aprobare. Membrii Consiliului au enumerat in continutul documentului pericolele care ar putea interveni la adresa sigurantei nationale a Romaniei. Astfel, fragilitatea sistemului financiar international si manifestarile iredentiste sau extremiste se numara printre principalele riscuri si amenintari, pe fondul unor vulnerabilitati legate de crima organizata, coruptie si campanii de presa "la comanda".

CSAT mentioneaza pentru prima data "fenomenul campaniilor de presa la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspindirea de informatii false despre activitatea acestora" si identifica "presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului".


C.T. Popescu: "Ceea ce face CSAT e grav"


"Nu-mi place deloc cum arata presa romaneasca, cum evolueaza, nu-mi plac derapajele in materie de corectitudine, de obiectivitate", dar includerea mass media in amenintarile la siguranta nationala "e un grav abuz la adresa libertatii si democratiei", a afirmat, intr-o prima reactie, Cristian Tudor Popescu. "Presa are probleme foarte mari, de functionare, de deontologie, dar ceea ce face CSAT e mai grav, pentru ca pune in discutie democratia din Romania si libertatile fundamentale cistigate dupa 1989", a mai spus ziaristul.

"B1TV merge intr-o directie foarte clara, Antena3 si Realitatea TV merg in directie contrara, OTV dupa caz", a exemplificat el, precizind insa ca aceste derapaje nu pot fi considerate un pericol pentru siguranta si stabilitatea Romaniei. "A incerca sa pui excesele care se practica in presa in clipa de fata - ca exista interese patronale, combinate cu interese de grup, televiziuni care distorsioneaza adevarul - faptul ca aceste lucruri exista nu justifica sub nici o forma introducerea presei" in strategia nationala de aparare a tarii. Cristian Tudor Popescu a subliniat ca ziaristii nu trebuie sa aiba o pozitie privilegiata in fata justitiei, dar a caracterizat drept "derapaj anti-democratic" includerea presei in totalitatea ei ca institutie de risc strategic.


Ingrijorare la Opozitie, satisfactie la Putere


"Daca mai era cineva care credea ca nu e adevarat, acum are confirmarea. Unul dintre dusmanii acestei puteri, alaturi de opozitie si sindicate, este presa care nu intelege sa laude puterea", a comentat liderul social-democrat Victor Ponta concluziile recentei Strategii Nationale de Aparare a Tarii. El a adaugat ca va solicita retragerea documentului.

Si presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, a sustinut ca incadrarea campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutiile statului in categoria "vulnerabilitati" reprezinta un precedent periculos, pentru ca aduce atingere principiului libertatii presei".

In schimb, premierul Emil Boc afirma ca mass-media beneficiaza de o totala libertate si a cerut jurnalistilor sa efectueze o comparatie intre articolele de presa publicate in mandatul Guvernului PSD si perioada actuala. Strategia Nationala de Aparare "face un inventar al vulnerabilitatilor existente, si aici avem un sir de peste 15 vulnerabilitati la care as mentiona ca este un element introdus care reflecta o realitate din ultimii ani. Ne place sau nu ne place, este o realitate. El trebuie vazut ca atare, analizat, Parlamentul este cel care va analiza aceste lucruri, si pe cei care au urme de indoiala ii invit sa compare emisiunile de radio si televiziune, atit din domeniul public cit si din cel privat, din perioada 2001-2004 cu perioada 2009-2010", a spus Boc.


Celelalte amenintari care pindesc Romania


Celelalte vulnerabilitati enumerate de CSAT se refera la "dezechilibrele bugetare, cauzate de decizii politice gresite", "lipsa unui mecanism coerent" de previziune, planificare, control, care sa sustina conducerea bugetara in sistem multianual, pe baza de rezultate, scaderea demografica, degradarea coeziunii familiei si calitatea scazuta a serviciilor educationale. N-au fost uitate "diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii ale statului, precum si capacitatea administrativa redusa la nivel central si local".

CSAT s-a referit, de asemenea, la "extinderea modalitatilor de manifestare a fenomenului terorist in plan international, prin diversificarea bazei de sprijin si recrutare, precum si aparitia unor riscuri noi generate de radicalizare religioasa, terorism cibernetic sau propaganda in mediul virtual". Proliferarea armelor de distrugere in masa si dezvoltarea programelor de rachete balistice reprezinta o alta amenintare la adresa Romaniei.

Pe fondul crizei economice, criminalitatea organizata cu caracter national si transfrontalier are un potential ridicat de adaptare si capacitate de actiune crescuta, considera CSAT. Schimbarile climatice si degradarea mediului inconjurator, precum si pandemiile si riscurile de sanatate publica sint si ele mentionate. In vecinatatea tarii noastre, CSAT a identificat ca riscuri "mentinerea unui nivel ridicat de instabilitate si insecuritate in zona Marii Negre", precum si "perpetuarea incertitudinilor in zona Balcanilor de Vest".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.