Național

Remanierea de gratie

Ziarul de Vrancea
21 iun 2010 563 vizualizări
O reuniune convocata aseara intre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministri si parlamentari PDL urma sa decida viitorul Guvernului n in fata nemultumirilor din partid, Cabinetul are doar doua alternative: sa-si schimbe ministrii sau sa infrunte criticile crescinde, sase luni de acum incolo, in asteptarea rezultatelor programului de austeritate

Secretarul executiv al PDL Elena Udrea a admis ca democrat-liberalii "au scazut foarte mult in sondaje", fara a preciza insa procentul descresterii in cercetarile sociologice. Ieri, intr-o emisiune televizata,

Elena Udrea a recunoscut, la remarca moderatorului, ca "este firesc" ca PDL sa fi inregistrat o scadere in sondajele de opinie. întrebata care sint procentele, Udrea a declarat: "Nu as putea sa va spun pentru ca variaza de la un sondaj la altul, insa am scazut foarte mult".

De asemenea, oficialul PDL a spus, tot la o remarca a unuia dintre realizatori, ca "este posibil" ca partidul sa fi scazut chiar si 10% intr-o singura luna, precizind insa ca democrat-liberalii "si-au asumat acest lucru". în acelasi context, Elena Udrea i-a acuzat pe social-democrati ca nu au luat o decizie similara cu a PDL, de a interzice membrilor sai derularea unor afaceri cu statul.

"în timp ce cele doua firme ale colegilor de la PDL s-au retras din contractele cu statul, la Compania Nationala de Investitii sint opt societati ale senatorilor, deputatilor PSD, consilierilor judeteni PSD care au construit impreuna 63 de sali de sport". Potrivit ministrului, un exemplu in acest sens este al senatorului PSD de Olt Ioan Toma.


Taberele pro si contra remanierii sint la fel de puternice


Inainte de reuniunea dintre presedintele Traian Basescu, liderii PDL, ministri si unii parlamentari PDL, desfasurata aseara tirziu departe de ochii presei, la luxoasa vila de protocol de la Snagov, parerile erau impartite in principalul partid de guvernamint. Astfel, deputatul PDL Sever Voinescu a declarat ca isi doreste o remaniere de urgenta a guvernului actual, pentru ca este nevoie de refacerea increderii populatiei in executiv.

"Sint pentru remaniere imediata, este nevoie de o reasezare si de o reintemeiere a increderii populatiei in guvern. Increderea este asumata pentru reusita masurilor anticriza si relansarea economica, iar aceasta incredere trebuie recistigata prin improspatarea guvernului ca un prim pas. Nu trebuie o schimbare a oamenilor, ci schimbarea politicilor guvernamentale", a afirmat Sever Voinescu.

Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica declara, simbata, ca in cadrul intilnirii dintre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si parlamentarii partidului, se va decide intre doua scenarii: remanierea imediata a guvernului sau acordarea a sase luni de gratie, in asteptarea rezultatelor programului de criza impus prin asumarea raspunderii (evident, in cazul in care legile ce contin masuri de austeritate vor trece si de Curtea Constitutionala).


Al treilea grup este cel al resemnatilor


Vicepresedintele PDL Cezar Preda avea dubii inaintea reuniunii de la Snagov ca se va decide ceva, remarcind totodata ca doar el si ceilalti parlamentari PDL loiali sint pe lista rusinii, nu Emil Boc, Adriean Videanu sau Sebastian Vladescu.

"Eu cred ca nu se decide nimic. Est o intilnire formala ca toate intilnirile in acest format. Nu l-am vazut pe lista rusinii nici pe Emil Boc, nici pe Adriean Videanu, nici pe Sebastian Vladescu. M-am vazut pe mine si pe ceilalti parlamentari care loiali au votat impotriva motiunii de cenzura", a precizat pentru Mediafax, Cezar Preda, referindu-se la lista rusinii, realizata de PSD, cu parlamentarii care au votat impotriva motiunii de cenzura a social-democratilor. El a spus ca nu parlamentarii PDL iau deciziile, mai ales ca nu au fost intrebati niciodata si nu vor fi intrebati.


La prima intilnire de la Snagov, Basescu i-a mustruluit pe liderii PDL


Parlamentarii PDL, liderii de organizatii, ministrii si presedintele Traian Basescu s-au intilnit aseara la Snagov pentru a discuta reducerile de personal si cheltuieli din cadrul ministerelor, agentiilor si companiilor de stat. In ultimele zile, parlamentarii au amenintat ca retrag sprijinul cabinetului Boc daca nu remaniaza anumiti ministri. Totusi, atit senatorii cit si deputatii nemultumiti sustin ca e nevoie de o analiza serioasa si asteapta ca fiecare ministru sa dea raportul din "ograda sa" privind reducerile de cheltuieli si de personal - cerere formulata de altfel si de premierul Emil Boc si care trebuia sa-si fi primit raspunsul inca de vineri. Comasarea ministerelor sau remanierea pare sa fi trecut astfel in planul doi al solicitarilor. Numele mai multor ministri au fost vehiculate pentru o posibila remaniere, printre acestea fiind Sebastian Vladescu, Daniel Funeriu, Mihai Seitan si Mihail Dumitru, dar si numele lui Radu Berceanu sau Vasile Blaga.

O intilnire similara a avut loc si in urma cu doua saptamini. Potrivit unor surse, la acea intilnire, presedintele Traian Basescu le-a spus parlamentarilor PDL ca premierul Emil Boc a "fost sabotat de propriul Cabinet" si ca PDL "este in pericol de pesedizare".


La inchiderea editiei: Teo nu s-a dus, Oajdea izgonit de la Snagov


Deputatul PDL Teo Trandafir a explicat ieri ca nu a mers la reuniunea PDL de la Snagov, pentru ca nu a fost invitata. Ea a spus ca va participa, astazi, la sedinta de grup undee va fi discutata situatia parlamentarilor care au votat in favoarea motiunii de cenzura a PSD.

Deputatul Daniel Oajdea, propus pentru excluderea din PDL pentru votul in favoarea motiunii de cenzura a PSD, sustine ca a fost dat afara de la intilnirea de aseara dintre Traian Basescu si liderii si parlamentarii PDL. "Eu am fost invitat sa particip personal de la grupul PDL. Am luat loc in sala si o doamna care il insotea pe domnul presedinte Boc a venit si mi-a spus: «îmi pare rau ca domnul presedinte a spus ca nu puteti participa la aceasta intilnire». si eu am plecat, ca nu pot sa stau cu forta sa fac circ", a spus Oajdea. El a mentionat ca a venit la intilnire in ideea de a-si expune punctul de vedere, fiind invitat, si a apreciat drept un gest "descalificant si copilaresc" excluderea sa de la reuniune.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.