Național

Spionii Ucrainei au fost condamnati la 12 ani si 6 luni de inchisoare

Ziarul de Vrancea
19 iun 2010 464 vizualizări
Sentinta Curtii de Apel Bucuresti, care ii vizeaza pe Floricel Achim si Marinov Zikolov, nu este definitiva

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat la cite 12 ani si sase luni de detentie pe Floricel Achim si Marinov Zikolov, pentru spionaj, decizia putind fi contestata la înalta Curte de Casatie si Justitie. Cei doi au fost trimisi in judecata in 22 iunie 2009 de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Floricel Achim a fost judecat pentru tradare prin transmitere de secrete, instanta stabilind in cazul sau degradarea militara, iar Marinov Zikolov, pentru spionaj. Procurorii DIICOT au stabilit ca, in perioada 2002-2008, Floricel Achim si Marinov Zikolov ar fi dezvoltat un sistem clandestin in baza caruia subofiterul roman procura din retelele informatice ale unitatii militare unde isi desfasura activitatea informatii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul si importanta lor, fac ca fapta sa pericliteze siguranta statului roman. Acesta transmitea informatiile cetateanului bulgar, care, la rindul sau, le inmina reprezentantilor statului Ucraina.

Metoda de sustragere a documentelor folosite de Floricel Achim "era una relativ simpla, facilitata si de neregulile existente in sistemul de protectie a informatiilor clasificate de la unitatea unde acesta isi desfasura activitatea", potrivit procurorilor. Sustragerea se realiza in doua modalitati. Astfel, in timpul executarii serviciului (24 de ore cu 72 de ore), subofiterul avea acces la unul dintre calculatoarele unitatii si lua informatiile in mod direct, cu ajutorul unor suporturi de memorie externa. Pe de alta parte, el isi crea oportunitati de obtinere a informatiilor militare din calculatorul lui Dragos Petrisor (seful sau direct), utilizind parola si contul de utilizator al acestuia din urma.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.