Național

De ce nu e buna legea lustratiei

Ziarul de Vrancea
19 iun 2010 438 vizualizări
Curtea Constitutionala si-a motivat decizia luata saptamina trecuta cu mai multe argumente - de la epurare si lipsa de rigoare normativa si pina la restringeri de drepturi si intirzierea aparitiei in cadrul legislativ

Curtea Constitutionala (CCR) a publicat ieri motivarea deciziei prin care constatase neconstitutionalitatea legii lustratiei. Potrivit magistratilor,

actul normativ este excesiv in raport cu scopul legitim urmarit, nepermitind individualizarea masurii si instituie o prezumtie de vinovatie colectiva in contradictie cu principiile Constitutiei. CCR sustine ca lustratia ar trebui fie un "reper moral" si un mijloc de "rememorare a ororilor comunismului", si nu o epurare pentru "alegeri ideologice gresite ori accidente biografice". De asemenea, judecatorii au considerat ca dispozitiile Legii lustratiei sint lipsite de rigoare normativa, nefiind suficient de clare si de precise si ar fi putut fi cu greu puse in practica. Judecatorii CCR au criticat legea si pentru ca ar institui o raspundere juridica intemeiata pe prezumtii.

"Lustratia nu poate fi utilizata ca mijloc de pedeapsa sau razbunare, deoarece scopul acesteia nu este pedepsirea celor prezumati vinovati. Legea lustratiei este excesiva in raport cu scopul legitim urmarit, deoarece nu permite individualizarea masurii. Aceasta lege instituie o prezumtie de vinovatie si o adevarata sanctiune colectiva, bazata pe o forma de raspundere colectiva si pe o culpabilizare generica, facuta pe criterii politice, ceea ce contravine principiilor enuntate in Constitutie", se mai arata in motivarea CCR.

In plus, magistratii au stabilit ca legea constringe in mod nejustificat dreptul unor persoane la opinii si convingeri proprii, referindu-se la simpla apartenenta a acestora in nomenclatura comunista. "Lustratia este permisa doar cu privire la acele persoane care au luat parte efectiv, impreuna cu organizatii ale statului la grave incalcari ale drepturilor si libertatilor omului", au subliniat judecatorii. Nu in ultimul rind, CCR a concluzionat ca actul normativ aduce atingere principiului neretroactivitatii legii consacrat de Constitutie si a fost promovat "tardiv", la 21 de ani de la caderea comunismului.

Pe 7 iunie, CCR a constatat ca legea lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist, este neconstitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.