Național

Curtea Constitutionala pierde astazi doi din cei noua judecatori

Ziarul de Vrancea
7 iun 2010 793 vizualizări
Doua din cele noua scaune de judecator la Curtea Constitutionala vor ramine, de astazi, libere

Curtea Constitutionala pierde astazi doi din cei noua judecatori

n mandatele a trei judecatori expira azi, dar numai Presedintia a facut deja o numire n ceilalti doi urmeaza sa fie desemnati de Camera Deputatilor, respectiv de Senat n procedurile au fost blocate saptamina trecuta, dupa ce pedelistii au constatat ca nu isi pot impune candidatii proprii in fata celor sprijiniti de opozitie


Mandatele celor trei judecatori de la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) Ioan Vida, Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu expira astazi, iar procedura de inlocuire a lor nu a fost finalizata, chiar daca legea prevede ca numirea unor noi judecatori trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului predecesorilor. Singura propunere facuta pina in prezent este cea a presedintelui Traian Basescu, care a semnat, in data de 2 iunie, decretul privind numirea lui Petre Lazaroiu in functia de judecator la Curtea Constitutionala.

Petre Lazaroiu este in prezent judecator la CCR, el fiind numit in 2008 in acesta functie, in locul si pe durata mandatului lui Petre Ninosu, dupa decesul acestuia. în 16 septembrie 2008, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a lui Petre Lazaroiu in functia de judecator la Curtea Constitutionala, el neavind un mandat intreg de noua ani, ci doar unul pina in 2010.


Confruntari si la Camera, si la Senat


Astazi expira si mandatele lui Ioan Vida, presedintele Curtii, care a fost numit de Camera Deputatilor, si al lui Nicolae Cochinescu, numit de Senat Pina in prezent, nici Camera Deputatilor si nici Senatul nu au finalizat procedura de numire a noilor judecatori la CCR, in locul celor doi.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a suspendat, saptamina trecuta, sedinta de plen, punind astfel capat unor dispute intre parlamentarii PSD si cei ai PDL privitoare la validarea social-democratului Valer Dorneanu pentru un post de judecator, dupa ce acesta obtinuse un vot covirsitor (161 de optiuni) fata de contracandidatul PDL (123 de voturi), insuficient insa pentru validare - dupa cum afirma Anastase - care considera ca este nevoie de sustinerea a jumatate din numarul mandatelor, respectiv 168 de voturi. Situatia generata in plen, urmeaza sa fie discutata in sedinta de astazi a conducerii acestui for.

La Senat, votul pentru desemnarea unui judecator la CCR ar putea fi reluat tot astazi. Senatorii democrat-liberali au contestat saptamina trecuta raportul Comisiei juridice privind audierea celor doi candidati nominalizati de PNL si, respectiv, de PDL pentru functia de judecator la CCR. Acest raport recomanda plenului numirea in functie a candidatului propus de PNL, senatorul Teodor Melescanu. Cum votul parea sa ii fie favorabil liderului liberal, alesii PDL nu au avut alta solutie decit sa scoata de pe ordinea de zi alegerea celui care urmeaza sa mearga la Curtea Constitutionala. Vicepresedintele democrat liberal al Senatului, Alexandru Peres, a afirmat ca aminarea votului nu constituie o problema si a propus ca votul privind numirea unui judecator la CCR sa se dea luni, inainte de sedinta plenului reunit al celor doua camere in care urmeaza ca Guvernul sa-si asume raspunderea.


Sedinta de coalitie, inainte de sedinta speciala a Parlamentului


Situatia candidaturilor pentru CCR ar putea fi discutata, astazi, si in cadrul coalitiei de guvernare. "UDMR crede ca trebuie sa discutam foarte serios aceasta problema in coalitie. Fiindca au existat candidati din partea unei formatiuni din coalitie si candidati din partea opozitiei, atat la deputati, cit si in Senat. Nici la deputati, nici in Senat, majoritatea sau partidul respectiv nu au reusit sa convinga si e o problema", a precizat presedintele UDMR. Marko Bela. El a mai spus ca trebuie analizat care a fost motivul pentru care candidatii nu au reusit sa intruneasca voturile necesare.


Cum sint numiti magistratii CCR


Potrivit articolul 142 din Constitutia Romaniei, Curtea Constitutionala se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit (trei judecatori sint numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei). Agerpres precizeaza ca CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei, din 3 in 3 ani, iar dupa aceasta ei isi aleg, prin vot secret, presedintele.

Judecatorii CCR trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamintul juridic superior. Functia de judecator al Curtii Constitutionale este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamintul juridic superior. Judecatorii de la CCR sint independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.