Național

Dezmat bugetar in 2007-2008 si pseudoguvernare in 2009-2010

Ziarul de Vrancea
28 mai 2010 497 vizualizări
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a condamnat risipa din ultimii doi ani ai mandatului trecut, dar nu explica lipsa de masuri din partea Guvernului Boc pentru reducerea aparatului bugetar

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a dat ieri vina pe "dezmatul bugetar din anii 2007-2008" pentru situatia actuala a Romaniei, precizind ca Guvernului nu i-a mai ramas decit solutia restructurarii cheltuielilor publice. Vicepresedintele PDL sustine ca in perioada respectiva au fost angajati in sectorul public peste 135 de mii de oameni, iar alte 80 de mii posturi au fost create doar pentru a ramine neocupate. "Aceste posturi n-au folosit decit pentru crearea de sporuri si de prime impotriva prevederilor legale la acea vreme". Potrivit lui Videanu, crearea de posturi si neocuparea acestora in sectorul bugetar a dus la cresterea sporurilor de natura salariala cu 76% in 2008 fata de 2006. Videanu a aratat ca toate ministerele aveau in structura un numar de posturi bugetate, dar neocupate si "le foloseau pentru a inventa tot felul de sporuri, precum "sporul de zimbet". "Suma in plus rezultata o imparteau intre ei. De aceea a ajuns paradoxal sectorul public sa aiba un cistig de natura salariala de 2.400 si ceva, iar sectorul privat de 1.700", a adaugat liderul PDL.

El a mai precizat ca majorarea succesiva a punctului de pensie incepind cu septembrie 2007 a dus la situatia in care pensia medie a inregistrat cresteri "peste dinamica cistigului salarial in economie", punctul de pensie urcind de la 396 de lei la 696 de lei. Potrivit lui Videanu, cheltuielile de personal s-au majorat in cei doi ani cu 65%, cheltuielile cu asistenta sociala cu 75%, iar pensiile cu 84%. "Cheltuielile de personal plus asistenta sociala au ajuns in 2008 exact cit tot bugetul Romaniei in anul 2006", a calculat ministrul Economiei. El a subliniat ca valoarea adaugata bruta aferenta muncii la negru a crescut cu 54,5% in 2007-2008, iar evaziunea fiscala aferenta TVA - cu 34,2%.

întrebat de ce Guvernul nu a spus in 2009 ce a gasit de la guvernarea din 2007-2008, Adriean Videanu a dat vina pe comunicarea slaba a actualului Executiv. Pe de alta parte, ministrul a evitat sa explice de ce Guvernul nu a luat masuri de taiere a pensiilor si salariilor inca din ianuarie 2009.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.