Național

Congresul PNL a adoptat statutul lui Antonescu

Ziarul de Vrancea
6 mar 2010 431 vizualizări
Santajul exercitat de Crin Antonescu asupra liberalilor - imi retrag candidatura daca nu acceptati modificarile la statut, votul pe lista, cu echipa - a functionat din plin n desi au existat si multe voci nemultumite, liberalii au admis ca n-au de ales

Final predictibil la congresul PNL. Crin Antonescu cistiga votul pentru statut, pe formula concentrarii puterii, eliminindu-si adversarii, Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu, din noua echipa de conducere. Congresul liberalilor a inceput straniu, sub semnul intrebarii daca este nevoie de mai multa sau mai putina democratie in partid. Adica vot pe lista sau vot uninominal? Crin Antonescu a pledat pentru proiectul sau: echipa si vot pe lista. "Am preferat sa vin si sa spun raspicat in fata dumneavoastra ca acesta este proiectul meu politic, decit in spatele unei impacari cvasi-generale, pe forma vechiului Statut, sa caut sa fac acelasi lucru fara a avea legitimitatea explicita a deciziei dumneavoastra", a spus presedintele PNL. Antonescu a declarat ca votul pe lista este antipatic multora din partid si in principiu nici el nu il prefera, dar in actualul context aceasta formula i se pare necesara. El a mai declarat ca doreste o "responsabilitate accentuata, explicita, concreta". Motiunea propusa de Crin Antonescu a fost sustinuta la scena deschisa de miliardarul Dinu Patriciu, prezent in sala si amabil cu delegatii.


Tariceanu: "Ce vrea Crin e o abureala"


O serie de delegati si-au aratat nemultumirea fata de formula de lista dorita de Antonescu, iar Calin Popescu Tariceanu a fost virful de lance. "Statutul este cum vreti dumneavoastra sa-i ziceti, dar nu democratic. Nu o sa fac o analiza exhaustiva. Imi pare rau ca trebuie sa constat ca este multa vorbarie si foarte putin continut adevarat si se incearca sa se creeze un fel de abureala, de confuzie pentru a se justifica acest Congres", a spus Tariceanu. "Toate cuvintele care s-au spus despre statut aveau intentia sa va convinga ca e democratic. Poate fi calificat oricum, numai democratic nu. Daca acest tip de statut ar fi functionat in PNL, astazi Crin Antonescu nu ar fi putut sa fie presedintele PNL, pentru ca nu ar fi trecut de incapatinarea lui Theodor Stolojan, eu nu as fi ajuns presedinte sau vicepresedinte al PNL, pentru ca nu eram in gratiile sefilor. Multi dintre cei care fac astazi parte din generatia tinara a PNL nu ar fi ajuns in posturi cheie. PNL ar fi ajuns un partid sclerozat, anchilozat", a declarat Tariceanu in discursul sau, intimpinat cu aplauze de o parte a salii. Senatorul Puiu Hasotti afirma ca in opinia sa, Congresul PNL este "in mare masura inutil", iar noul Statut, propus de Crin Antonescu, este "nedemocratic si antiliberal". "Nu pot intelege de ce Tariceanu si chiar si Orban sint exclusi de pe lista lui Crin", a precizat Hasotti. Pe holuri, acolo unde majoritatea delegatilor se aflau, nemultumirile erau rostite si mai apasat si unii se gindeau ca la anul va fi organizat un nou congres. "Unii vor vota de frica pentru ca vor fi scosi de pe lista la parlamentare, la locale", spuneau unii. "Asta e mai rau decit Basescu", circoteau altii.


Orban, aplaudat la scena deschisa, dar nevotat


Intr-un discurs aplaudat frenetic de sala, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban le-a spus liberalilor ca prin adoptarea statutului PNL in forma propusa de Antonescu, nu se va realiza coeziunea partidului. Ludovic Orban l-a criticat la scena deschisa pe Crin Antonescu, sustinind ca PNL se intoarce la momentul Stolojan, din 2002, sistemul de lista impus la acea vreme facind PNL sa rateze sansa de a avea presedintele Rominiei. "PNL e pus, din pacate, intr-o situatie in care trebuie sa aleaga intre doua rele. PNL e in aceeasi situatie din 2002: ori acceptati lista, ori ma retrag", a spus Orban. El a amintit de "tradarea" lui Theodor Stolojan, care in urma cu opt ani impunea acelasi sistem de vot ca Antonescu. "Iar Stolojan ne-a spus: V-am pupat dragii mei, la revedere, descurcati-va singuri! Toata lumea lauda performantele lui Stolojan, dar el ne-a lasat cu ochii in soare, cind aveam ocazia sa dam un presedinte al PNL", a spus Orban, sugerind ca acelasi lucru s-ar putea intimpla si acum cu Antonescu.



Antonescu: "PNL trebuia sa-l excluda pe Catarama. Nu ii stiu gradul"


Presedintele PNL l-a atacat furibund pe omul de afaceri liberal despre care a insinuat ca ar fi lucrat pentru Securitate. "Trebuie sa ii raspund unui cetatean inca membru al PNL, din neglijenta noastra inca membru al PNL, nu stiu gradul, care este candidat la presedintia PNL. Vorbesc despre acelasi Catarama despre care am rostit cuvinte frumoase la congres, cu naivitate. PNL trebuia sa-l excluda pe domnul Catarama. E un partid neglijent care are in rindurile sale un asemenea om. Dar din asemenea neglijente, sigur, domnul Catarama face diversiunea de azi. PNL are datorii dupa o campanie electorala, a ramas cu datorii dupa ce l-ati condus dumneavoastra, domnul Tariceanu. Nicio legatura cu insinuarea mizerabila ca si cum ar fi a unui securist, cum ca PNL ar fi la dispozitia unor sponsori", a tunat Antonescu de la microfonul congresului.



Melescanu: Ma intereseaza un mandat de judecator la CC


Vicepresedintele Senatului Teodor Melescanu (PNL) a confirmat ca este interesat, in principiu, de un mandat de judecator la Curtea Constitutionala, mentionind ca este prematura discutia privind conditiile in care va pleca si precizind ca nu intentioneaza sa treaca la independenti. Surse din PNL au declarat ca Teodor Melescanu ia in calcul retragerea din PNL in sensul obtinerii unui mandat de 9 ani de judecator al Curtea Constiutionala, in conditiile expirarii citorva din mandatele actualilor membri ai Curtii. Mandatele a trei judecatori ai CC expira in 2010, doi dintre acestia fiind desemnati de Parlament, celalalt fiind desemnat de seful statului.


Neagu Djuvara: "Crin Antonescu m-a luat pe linga el ca pe un vas cu flori"


Seniorul liberal Neagu Djuvara a a vorbit despre comportamentul lui Crin Antonescu in timpul campaniei electorale pentru presedintia Rominiei. "Crin Antonescu m-a luat linga el, foarte amabil, dar m-a luat ca pe un vas de flori, sa ma arate in timpul campaniei", a spus istoricul Neagu Djuvara. El s-a aratat dezamagit ca nu a fost consultat in momentul in care Crin Antonescu a iesit din cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. Neagu Djuvara spune ca nu ar fi recomandat miscarea pe care a facut-o presedintele PNL, alianta cu Mircea Geoana. Seniorul liberal a mai spus ca Partidul National Liberal nu depaseste in alegeri pragul de 20%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.