Național

Depolitizarea incepe cu 4000 de sefi protejati de PDL

Ziarul de Vrancea
3 mar 2010 544 vizualizări
Deputatii au dat, ieri, votul final asupra legii de modificare a Statutului functionarilor publici n PSD si PNL au lipsit, amenintind ca vor contesta actul normativ la Curtea Constitutionala n pina la un eventual verdict, Guvernul Boc si-a salvat sefii de servicii deconcentrate, numiti in baza a doua ordonante declarate deja neconstitutionale

Legea functionarilor publici a fost adoptata in Camera Deputatilor, cu 172 de voturi "pentru", in absenta parlamentarilor Opozitiei. Legea avea nevoie de minimum 167 de voturi. PSD, PC si PNL au boicotat votul final la legea care permite numiri politice. Social-democratii si liberalii au parasit sala la momentul votului, protestind astfel fata de fortarea adoptarii acestui act normativ prin nerespectarea procedurilor parlamentare: votul nu a mai fost electronic, ci prin ridicare de mina. Mai mult, din acest motiv PSD si PNL au anuntat ca intentioneaza sa conteste legea la Curtea Constitutionala si sa impiedice promulgarea ei. Deputatii PSD si PNL au planuit sa paraseasca sala de plen inaintea votului pentru a nu mai exista cvorum, sperind ca adoptarea legii ar putea fi impiedicata. Prevazatori, pedelistii au cerut din timp vot deschis in locul celui electronic pentru a nu se putea verifica cu exactitate numarul parlamentarilor prezenti. Deputatul social-democrat, Valeriu Zgonea, a contestat solicitarea venita din partea puterii, acuzind ca, in timpul apelului nominal cerut tot de PD-L, au fost inregistrati ca "prezenti" si unii deputati absenti: "Hocus-pocus preparatus, unde este domnul Firczak? Unde este domnul Sirbu? Nu aveti mai mult de 160, 170 daca strigati dumneavoastra, daca mai aveti cartele in plus, daca stricati sistemul de vot. Astazi nu sinteti in cvorum. O sa strigati ca sinteti in cvorum, e in avantajul nostru pentru contestatia pe care o vom depune la Curtea Constitutionala". Secretarul care a facut prezenta, pedelistul Dumitru Pardau, s-a aparat imediat: "Chiar daca nu cred ca e cazul sa intram in polemica, cind am strigat numele domnului Sirbu nu am spus nici prezent, nici absent, iar in situatia mea figureaza absent". Zgonea nu a tinut cont de explicatiile primite, recomandind, in schimb, PD-L sa-i cheme si pe ziaristii prezenti in plen la vot, pentru a avea cvorum pentru legi organice. "Dati-mi articolul din Regulament pe care va bazati cind doriti suspendarea votului electronic atit de mult cerut de liderul dumneavoastra spiritual, domnul Emil Boc. Spuneti-ne de ce azi, aceasta lege trebuie votata cu mina ridicata. Unde este articolul de Regulament care spune ca, daca s-a facut prezenta, aceasta inlocuieste votul electronic. Va rog sa votati cu ambele miini", i-a ironizat mai departe Zgonea pe democrat-liberali.


Miza modificarilor


Conform modificarilor operate Statutului functionarilor publici si votate de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, sefii serviciilor deconcentrate revin la statutul de functionari publici si pot ocupa in continuare functiile, temporar, in baza unui aviz al ANFP. Aceasta, daca au cinci ani vechime in administratie si studii de specialitate, urmind ca dupa sase luni sa dea concurs pentru ocuparea definitiva a postului. Cu alte cuvinte, actualii directori ai serviciilor deconcetrate, numiti de Cabinetul Boc si numarind, conform opozitiei, 4000 de persoane, vor obtine in acest mod prelungirea mandatului cu avizul ANFP. Reprezentantii puterii s-au vazut nevoiti sa grabeasca modificarea Statutului avind in vedere ca numirile au fost facute in baza a doua ordonante declarate de Curte neconstitutionale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.