Național

Aminare in procesul Priboi vs Oprea si Sommerauer

Nicoleta Cristea
11 oct 2005 529 vizualizări
Procesul intentat de Ristea Priboi in urma cu trei ani istoricului Marius Oprea si fostului detinut politic brasovean Werner Sommerauer, sub acuzatia de calomnie, a debutat ieri cu o aminare la Focsani.

Cu toate ca la acest prim termen nu a fost prezenta nici una dintre parti, la dosarul cauzei au fost depuse cu ceva timp in urma cereri pentru ca cei implicati sa isi poata angaja aparatori. Amintim ca la Tribunalul Vrancea se judeca un recurs declarat impotriva unei decizii a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti. Dupa doi ani de procese, Werner Sommerauer si Marius Oprea au fost achitati de magistratii bucuresteni, care au considerat ca infractiunii de calomnie pentru care erau judecati ii lipseste unul din elementele constitutive. Totodata, instanta i-a respins lui Ristea Priboi si actiunea civila, prin care solicita plata de daune morale in valoare de 500 de milioane de lei de la Marius Oprea si aceeasi suma de la octogenarul Werner Sommerauer, pentru ca afirmatiile si comentariile acestora au fost "de natura sa ii lezeze imaginea publica si reputatia" ex-parlamentarului. In schimb, partea vatamata, fost ofiter in cadrul Directiei de Informatii Externe a Securitatii, a fost obligat sa plateasca statului un milion de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinta Judecatoriei a fost atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti de Priboi, dupa care, pe 13 iulie, dosarul a fost stramutat la noi. Potrivit actelor existente la dosar, procesul are ca "mar al discordiei" anumite declaratii ale lui Sommerauer, care au ajuns in presa, si care de asemenea au stat la baza unei lucrari scrise de Marius Oprea. Batrinul Sommerauer afirmase despre Ristea Priboi ca el este cel care l-a anchetat si l-a batut dupa revolta anticomunista din 15 noiembrie 1987 de la Brasov. Istoricul Marius Oprea si disidentul anticomunist au anuntat ca se vor adresa CEDO daca pierd procesul la Focsani, sustinind ca procesul ar fi trebuit sa se judece in alta parte pe

motiv ca Ristea Priboi are legat uri de familie si politice in judetul Vrancea.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.