Național

Inchisoare pentru vinzarea plantelor etnobotanice

Ziarul de Vrancea
11 feb 2010 534 vizualizări
Pedeapsa cu inchisoarea de pina la 15 ani pentru vinzarea, consumul si experimentarea plantelor etnobotanice n Guvernul a interzis comercializarea unui numar de 36 substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor

Guvernul a interzis ieri comercializarea unui numar de 36 substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de ieri. Actul normativ introduce in categoria drogurilor 27 de substante si 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi detinute si comercializate. Interdictia decisa de Guvern in domeniul plantelor etnobotanice va atrage sanctiunea cu inchisoarea atit pentru vinzarea, detinerea si transportul unor astfel de produse, cit si pentru cumpararea, cultivarea si experimentarea plantelor interzise. Utilizarea va mai fi permisa doar in cazul plantelor ori substantelor care prezinta interes medical si numai institutiile cu atributii in identificarea drogurilor vor mai putea detine mici cantitati de plante si substante care sa fie folosite ca etaloane. Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a precizat ca pedepsele difera in functie de infractiunea savirsita. Astfel, pentru cultivarea, producerea sau vinzarea drogurilor de risc de o categorie inferioara, perioada de inchisoare va fi cuprinsa intre 3 si 15 ani, interval majorat la 10-20 ani in cazul drogurilor de mare risc. Pentru cumpararea sau detinerea in scopul consumului propriu de droguri risc inferior, perioada de inchisoare va fi cuprinsa intre 6 luni si 2 ani sau amenda, iar pentru droguri de mare risc intre 2 si 5 ani.


10 zile pentru distrugerea stocurilor


Proprietarii de firme care detin in stocuri substante si plante etnobnotanice cu efect halucinogen din categoria celor interzise ieri de Guvern au la dispozitie o perioada de zece zile in care sa distruga produsele, a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke. "Am propus si Guvernul a fost de acord sa instituim o dispozitie tranzitorie in ceea ce priveste stocurile detinute la data intrarii in vigoare a ordonantei. Ele vor trebui distruse de catre proprietari sau posesori in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei", a spus Cseke. Ministrul a prezentat si o serie de exemple privind plantele interzise, printre care Salvia divinorum (o planta care produce halucinatii), toate speciile de ciuperci din genul Psilocybe (care produc de asmeneea halucinatii), ca si substante precum ketamina (creeaza dependenta) si nefredona, "binecunoscuta denumire de sare de baie care creeaza dependenta". Potrivit Guvernului, la nivelul intregii tari, s-au inregistrat, in 2009, peste 1.000 de cazuri de persoane care au solicitat asistenta dupa ce au consumat astfel de plante. De asemenea, potrivit unui raport al Inspectoratului General al Politiei, la inceputul anului 2009 functionau 18 magazine care comercializau astfel de produse, iar la sfirsitul lunii august 2009 au fost identificate 121 de magazine. "Fata de luna august, numarul de magazine aproape ca s-a triplat", a aratat purtatorul de cuvint al Guvernului, Ioana Muntean.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.