Național

Romanii sint TBC-istii Europei

Ziarul de Vrancea
8 ian 2010 504 vizualizări
In conditiile in care tarile Uniunii Europene au 80.000 de cazuri de TBC, Romania contribuie la aceasta cifra cu 25.000 de cazuri

Romania s-a mentinut pe primul loc la numarul cazurilor de TBC inregistrate la suta de mii de locuitori in ultimii 20 de ani, in continentul european. In Romania se inregistreaza 18.000 de noi imbolnaviri de TBC, in fiecare an. In 2008, Romania a inregistrat 22.776 de cazuri de TBC dintre care 18.000 de persoane reprezentau noi imbolnaviri, iar restul recidive ale bolii. Elmira Ibraim, coordonatorul national al Programului National de Control al TBC, nu crede ca Romania va scapa de acest renume. "Atita vreme cit nivelul de trai, de educatie si standardele de sanatate publica nu sint imbunatatite nu trebuie sa ne miram ca avem cel putin 18.000 de noi cazuri de TBC in fiecare an", a declarat Ibraim. Daca s-ar respecta toate recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bugetul alocat Programului National de Control al TBC ar trebui sa fie dublu, mai spun oficialii Ministerului Sanatatii. In 2007, incidenta cazurilor de TBC a fost de 106,4 la suta de mii de locuitori, iar in 2008 de 105,9 la suta de mii de locuitori. In primele noua luni ale anului trecut incidenta cazurilor de TBC a scazut usor pina la 106,3 cazuri la suta de mii de locuitori, fata de aceeasi perioada a anului 2008, cind s-au inregistrat 109,9 cazuri la suta de mii de locuitori. Oficialii Ministerului Sanatatii mai spun ca Romania ar trebui sa se considere norocoasa totusi ca este una dintre putinele tari din lume care bolnavii de TBC sint tratati gratuit si in care sint tratate si persoanele care nu au asigurare medicala. In 2002 Romania avea una dintre cele mai mari rate de crestere a numarului de imbolnaviri cu TBC din lume, iar ca numar de cazuri noi se plasa pe locul 40 la nivel mondial, cu peste 32.000 de noi imbolnaviri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.