Național

Generalii independenti trag sforile unui nou partid de stinga

Ziarul de Vrancea
8 ian 2010 733 vizualizări
Uniunea pentru Progres se va numi noul partid de stinga proiectat de independentii fugiti din PSD, in frunte cu ministrul Gabriel Oprea, si intrati in tabara Cotrocenilor n de la Cluj se intetesc amenintarile cu aparitia unui alt partid de stinga, daca PSD nu se reformeaza

"Uniunea pentru Progres" se numeste partidul pe care Gabriel Oprea il va inscrie la Tribunal in scurt timp. Semnul electoral este o familie - mama, tata si copilul - iar intre ei, un semn stilizat, despre care unii spun ca ar fi vulturul de pe stema Romaniei, altii, o inima, care reprezinta Romania stilizata. Alaturi de Gabriel Oprea mai sint Constantin Simirad, Eugen Nicolicea, Anghel Iordanescu, sustine Impact News. Gabriel Oprea a afirma ca, deocamdata, lucrurile nu au avansat, si ca ramine pe ideea initiala, de a da drumul proiectului in martie-aprilie. Termenul lui Oprea ar coincide cu perioada necesara stringerii de semnaturi, pentru infiintarea noului partid. Oprea umbla deja prin Ilfov, pe la consilierii locali si primari pentru a-i racola. Problema de care se loveste acum Oprea este cum sa mentina in functie consilierii si primarii pe care va reusi sa-i smulga de la PSD. Pentru primari e mai simplu. Ei pot astepta ca vechiul partid sa-i dea afara, fara a-si pierde si mandatul. La consilieri e mult mai complicat, in sensul ca acestia isi pierd mandatul, indiferent daca sint dati afara sau pleaca singuri. Se prea poate, pe de alta parte, ca toate aceste miscari grabite sa fie si o presiune pe PSD, pentru a-l indeparta pe Geoana si de a-si clarifica, intern, situatia. Cu spectrul unui nou partid in coasta, membrii PSD ar putea insista pentru grabirea Congresului, astfel incit sa se evite imaginea unui partid in vrie.


Se va naste un alt partid de stinga, daca PSD nu se curata


Paralel cu initiativele lui Oprea au loc discutiile in jurul "grupului de la Cluj" din PSD. Vasile Dincu apreciaza ca un alt partid de stinga va aparea pe esichierul politic romanesc, daca PSD nu se va reforma si va ajunge sa devina ceea ce se asteapta sa fie. "Daca PSD nu reuseste in aceasta legislatura sa faca o opozitie frumoasa, sa se curete, sa devina ceea ce ar putea sa devina, atunci se va naste un nou partid de stinga. Nu pentru ca este vointa cuiva, ci pentru ca va fi o nevoie a oamenilor, mai ales a celor din Ardeal, a intelectualilor, care nu se simt reprezentati de un anumit standard scazut intelectual al stingii din acest moment\', a declarat. Vasile Dincu. Acesta sustine ca Transilvania nu are apetenta pentru tipul acesta de social-democratie, \'care este promovat sub arta centralista\'. \'In PSD, unii din oamenii care se pricepeau nu numai la aduna voturi, ci se pricepeau si sa gindeasca si sa scrie, au fost impinsi spre inafara, altii au ramas inca", a declarat Vasile Dincu, adaugind ca si Mircea Geoana se numara printre cei care pot avea un cuvint de spus si cu care a visat modelarea stingii. \'Mircea Geoana este un tip care intelege aceste lucruri, am discutat de multe ori, am visat impreuna, pot sa spun, alaturi de el, are apetenta la idei si ideologii, ar putea sa participe si el la un asemenea efort.Din pacate nu le-a pus in practica si mi s-a parut ca s-a lasat invins de cei care vin pragmatici si spun ca ideologiile nu conteaza, ca banu-i important\', a mai spus Vasile Dincu, adaugind ca Geoana este \'un tip deschis, democratic, care a creat o atmosfera de dezbatere in partid, pe care altii n-au creat-o inaintea lui; este un lucru pentru care il respect si-l voi respecta\'.


Iliescu: Anul 2010 va fi un an de "oarecare cotitura" pentru PSD


Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, ieri, ca anul 2010 va fi unul de cotitura pentru PSD, mentionind ca urmeaza un Congres, care trebuie sa faca o analiza a ultimilor cinci ani, cind partidul s-a aflat in opozitie. Intrebat daca, din punct de vedere politic, anul 2010 va fi unul de criza pentru PSD, Iliescu a raspuns: "Nu de criza, de oarecare cotitura, adica urmeaza un congres, Congresul trebuie sa faca o analiza a ultimilor cinci ani, cind s-a aflat in opozitie permanenta, cu exceptia perioadei de citeva luni de dupa ultimele alegeri si sustinerea parlamentara a Guvernului PNL, dar practic a fost in opozitie". Solicitat sa precizeze daca, in opinia sa, este nevoie de o schimbare la virf in PSD, Iliescu a spus ca nu pune astfel problema, aceasta fiind "o tema secundara a dezbaterii".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739410 zile, 18 ore, 43 minute, 42 secunde
O ce bine ca in sfarsit fostii militari de onoare se vor uni intr-un partid, pentru ca numai asa se poate pune ordine in tara asta, se vor putea starpi hotiile si furaciunile la nivel inalt, dar numai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.