Național

Presedintele Crucii Rosii, impresionat de dezastrul din Vrancea

Marius Grigorescu
29 aug 2005 759 vizualizări
Inalt Prea Sfintitul Nifon Mihaita si directorul Crucii Rosii au vizitat satele sinistrate. Acestia au urmarit si modul in care s-a implicat Crucea Rosie Vrancea in campania de ajutorare a sinistratilor. IPS a stat de vorba cu localnicii si a plecat cu gindul sa-l sune pe Gigi Becali

Presedintele onorific al Crucii Rosii Romania, Arhiepiscopul de Tirgoviste, IPS Nifon Mihaita, si directorul general al Crucii Rosii, Mihaela Steriu, au mers simbata in satele sinistrate din judet. IPS Nifon a dorit sa le aduca alinare si sprijin moral vrincenilor si, in acelasi timp, sa vada modul in care filiala locala de Cruce Rosie s-a implicat in ajutorarea sinistratilor ramasi pe drumuri. Acestia au fost insotiti de directorul filialei de Cruce Rosie Vrancea, Rodica Davidean.


Vizita Arhiepiscopului de Tirgoviste a inceput la Prefectura, unde prefectul Ion Oprea i-a explicat modul in care autoritatile locale au actionat in timpul inundatiilor. Ion Mega, din Mircestii Vechi, a carui casa a fost complet rasa de pe fata pamintului, a fost primul vrincean alinat de Arhiepiscopul de Tirgoviste. Acesta a mers apoi la punctul de intrajutorare al Crucii Rosii din Mircesti, unde localnicii stateau la rind pentru a primi pachete cu materiale igienice primite de la Crucea Rosie din Danemarca. "Pachetele contin detergent, sapun, periute, pasta de dinti, si tot ceea ce foloseste o familie pentru igienizarea casei. Acestea sint pentru cinci persoane si distribuim cite un pachet de familie in fiecare luna", a explicat Rodica Davidean. Toti sinistratii din Mircesti au devenit voluntari ai Crucii Rosii. Nifon Mihaita si Mihaela Steriu au vizitat apoi amplasamentul in care Crucea Rosie Vrancea si o fundatie din Germania vor construi 12 case pentru citeva familii ramase pe drumuri. Si la Nanesti, Arhiepiscopul de Tirgoviste s-a intilnit cu sinsitratii. "Nu trebuie sa va pierdeti speranta ca toate lucrurile se vor indrepta", le-a spus IPS Nifon localnicilor care asteptau sa le vina rindul la ajutoare. Aici se afla si prefectul Ion Oprea. "Este o perioada grea, pe care o vom depasi incet, incet. Va garantez ca lucrurile vor lua o turnura normala. Trebuie insa sa avem putina rabdare", a explicat si prefectul.


"Oamenii se simt parasiti"

Conducerea Crucii Rosii s-a oprit si in satul Vadu Rosca, unde localnicii primeau mincare calda de la bucataria de campanie a filialei locale de Cruce Rosie. "Am apucat sa ma urc pe scara si sa ma sui in pod. Apele au venit atit de repede, incit sotul meu nu s-a mai putut salva", i-a povestit, cu ochii in lacrimi, Neguta Mihalcea lui IPS Nifon Mihaita. Acesta a ramas profund impresionat atit de povestea femeii, cit si de dezastrul pe care l-a vazut la Vadu Rosca. "Este o mare diferenta intre ceea ce se spune in mass media si experienta practica de aici. Sint impresionat de tragedia care a avut loc si sint bucuros ca Crucea Rosie a dovedit ca a fost si este de mare folos. Numai faptul ca multe din organizatii si chiar autoritatile au ales sa distribuie ajutoarele prin Crucea Rosie spune multe. Oamenii au nevoie de noi pentru ca se simt parasiti. Insa, dupa lumea care vine aici trebuie sa se si vada ceva concret. Vizita aceasta la fata locului ne-a ajutat sa ne mobilizam si, in calitatea pe care o am, voi face tot ce este posibil si voi apela atit la organizatii internationale, cit si la cele din tara pentru a atrage cit mai multe ajutoare pentru acesti oameni napastuiti", ne-a declarat presedintele onorific al Crucii Rosii Romane, IPS Nifon Mihaita. Potrivit directorului Filialei de Cruce Rosie Vrancea, Rodica Davidean, valoarea ajutoarelor oferite de Crucea Rosie Vrancea depaseste 5 miliarde de lei. "Presedintele Crucii Rosii, IPS Nifon Mihaita, va tine legatura cu prefectul judetului si va incerca sa intermedieze si alte intrajutorari pentru vrincenii napastuiti prin fundatiile internationale si filialele de Cruce Rosie din afara tarii", a spus Rodica Davidean. La plecare, Arhiepiscopul de Tirgoviste a cerut numarul personal de telefon al lui Gigi Becali pentru a-l ruga sa se tina de cuvint si sa construiasca gospodariile promise sinistratilor din Vadu Rosca, precum si pentru a-l felicita pentru ajutorul dat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.