Național

Harta bolilor la romani

Ziarul de Vrancea
28 sep 2009 601 vizualizări
Ardelenii sint cei mai bolnavi romani, aproape la toate afectiunile, iar bucurestenii cei mai sanatosi

Centrul Romaniei este cea mai densa regiune in numarul de imbolnaviri pe anul 2008, potrivit statisticii statistica realizate de Centrul de Calcul al Ministerului Sanatatii. Astfel, numaratoarea bolnavilor raportata la mia de locuitori arata ca scorul bolilor infectioase a inregistrat maximumul in centrul tarii, cu 41,68%, si un minim in Bucuresti - 19,56%. Preponderenta maladiilor infectioase si parazitare din regiunea centrala este explicata de medici ca o consecinta a poluarii industriale si chimice in aceasta zona. Toxicitatea reprezinta un motiv si in cazurile de tumori canceroase notificate in nord vestul tarii, unde, de altfel, s-a semnalat si procentul maxim de imbolnaviri, 2,65 la mia de locuitori si un minim de 1,35 la mie inregistrat tot in Bucuresti. Romanii din nord-estul tarii au avut cele mai multe cazuri de infectii ale singelui, 11,64 procente reprezinta valoarea cea mai mare, iar cea mai mica se inregistreaza in Bucuresti, adica 3,68 de procente. Maximumul de afectiuni ale aparatului circulator se consemneaza din nou in rindul romanilor care traiesc in centrul tarii, 49,34% este ponderea maxima inregistrata, cu un minim de 21,96% in Bucuresti. Cei mai multi romani care s-au plins de probleme respiratorii au fost tot cei din centru, adica 46,3%, iar cei mai putini au fost cei din sud-est, 20,7%. Tulburarile mintale si de comportament au inregistrat un maxim de cazuri prin prezenta la doctor a celor 22,60% de oameni care locuiesc in centrul tarii.


Moldovenii sufera cu digestia din cauza mincarii grase


Bolilor endocrine le-au cazut victima majoritatea locuitorilor din zona de nord est, adica 36,96% dintre moldoveni. Aceleasi regiuni reprezinta si intervalul extremelor in cazul bolilor aparatului digestiv, adica in nord-est un maxim de 104,70%. Bolile aparatului digestiv si bolile endocrine si de nutritie isi explica incidenta in zona Moldovei prin meniul foarte gras caracteristic, dar si din cauza consumului de alcool. Cel mai mic scor la aceasta categorie de maladii s-a inregistrat in sud-estul tarii, insemnind 18,05% dintr-o mie de dobrogeni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.