Național

Suprafata cultivata cu flori in 2009 a crescut cu 6%

Ziarul de Vrancea
24 aug 2009 508 vizualizări
Suprafata totala cultivata cu flori in acest an se ridica la 512 hectare, in crestere cu 6%, fata de cele 483 de hectare cultivate in anul precedent, in timp ce productia autohtona de flori a crescut cu 2% fata de 2008, pina la 1,208 miliarde de fire, a declarat Daniel Botanoiu, director in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Astfel, conform oficialului din cadrul MAPDR, suprafata cultivata cu flori de cimp este in acest an de 431 de hectare, iar pentru florile plantate in sere de 81 de hectare, in crestere fata de anul precedent, cind suprafata de flori a fost de 405 hectare, respectiv 78 hectare. In ceea ce priveste productia autohtona de flori, MAPDR estimeaza ca aceasta se ridica in acest an la 810 milioane de fire cultivate in cimp si 398 milioane fire in sere, ajungind astfel la un total de 1, 208 miliarde de fire. Structura sortimentala a suprafetei autohtone de flori cultivata in sere cuprinde garoafe, in proportie de 67%, crizanteme 6,7%, trandafiri (4,9%), frezii (4,3%), gerbera (3,8%) si alte specii (9,6%). In ceea ce priveste suprafetele cultivate in cimp si solarii, fondul genetic de flori cuprinde 241 de specii si soiuri floricole bulboase, 187 din genul Rosa, 71 perene, 51 specii anuale si 7 specii si soiuri bienale. De asemenea, in colectia dendrologica se incadreaza 72 de specii si varietati de arburi si arbusti coniferi, 141 de specii de arbusti ornamentali foiosi si 81 specii de arbori foiosi ornamentali. In plus, potrivit lui Daniel Botanoiu, necesarul de consum de flori de pe piata autohtona nu se asigura din productia interna. Astfel, potrivit MAPDR, in anul 2008 Romania a importat flori in valoare de 23,22 milioane de euro, cu 15% mai mult fata de valoarea de 20,26 milioane de euro inregistrata in anul precedent. In anul 2008 productia autohtona de flori se ridica la 1,185 miliarde de fire, dintre care 785 milioane au fost cultivate in cimp, iar aproximativ 400 milioane in sere. Sprijinul pentru suprafata cultivata din acest sector a fost acordat prin schema de plata unica pe suprafata (SAPS), si anume 60,75 euro/ha si prin ajutor de stat pentru suprafata cultivata, in valoare de 5.000 lei/ha pentru culturile de cimp, respectiv 10.000 lei/ha pentru culturile in sera.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.