Național

Gaterele si padurile vrincene, la control

Nicoleta Cristea
26 iul 2005 662 vizualizări
Controlul de teren a inceput ieri si va dura atit cit timp este necesar



Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale


Exploatarile padurilor din judet, indiferent de forma de proprietate, vor fi verificate din nou de catre echipe ale Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si Vinatoare din toata tara. Desi initial se zvonea ca vor fi controlate doar padurile private, sau ce a mai ramas din ele, se pare ca verificarile vor fi extinse pe toata suprafata de padure din judet, in total 192.000 de hectare. "Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a dat ordin pentru efectuarea acestor controale, prin corpul de regim silvic si delegati ai ITRSV", a precizat Nicu Lupu, directorul ITRSV Vrancea. Acesta a mai adaugat ca vor fi facute centralizari saptaminale ale controalelor, care vor fi facute publice. Potrivit celor declarate de Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, se va verifica modul in care s-au intocmit studiile sumare de amenajare, modul in care s-au aplicat prevederile studiilor sumare, modul in care s-a pus in valoare masa lemnoasa, modul de exploatare a mesei lemoase din partizile contractate in baza studiilor sumare de amenajare, situatia miscarilor de teren din fondul forestier, scoateri definitive si temporare, legalitatea acestora, precum si modul de exploatare si intretinere a drumurilor forestiere din judet. De asemenea, controlorii vor verifica respectarea cotelor de masa lemnoasa alocate, modul de avizare a studilor sumare de amenajare si gestionarea ciocanelor de marcat si modul de folosire in teren. "Controlorii au toata logistica necesara radiografierii padurilor si se va ramine in teren atit cit este necesar. Este posibil sa se termine in doua saptamini, dar poate dura si doua luni", a declarat secretarul de stat Vasile Lupu. Alte cotroale legate de exploatarea materialului lemnos vor fi incepute astazi, pe linia activitatii gaterelor existente pe raza judetului. In Vrancea sint peste 200 de instalatii de acest gen, in care sint incluse si banzicurile si fierastraiele, insa o inventariere exacta nu poate fi facuta, deoarece multe dintre cele inregistrate dispar, in locul lor luind fiinta rapid altele. Controalele pe aceasta linie, care se desfasoara si in alte judete, vizeaza modul de functionare a gaterelor, daca au documentatia legala, daca energia electrica este utilizata legal, de unde provine materialul lemnos si unde ajunge cheresteaua. Ancheta este condusa de secretarul de stat din MAI, Anghel Andreescu, iar verificarile vor fi facute de reprezentanti ai MAI, Ministerului Public, Ministerului Mediului, Ministerului Agriculturii, Ministerului Justitiei, ai Inspectoratului de Stat in Constructii. Potrivit MAPDR, activitatea gaterelor a determinat accentuarea efectelor precipitatiilor abundente din cursul acestei luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.