Național

Atentie la leptospiroza!

Liliana Nenciu
26 iul 2005 677 vizualizări
Bolnavii pot muri in citeva saptamini de la infectare. Focare de infectie sint in toate localitatile inundate

Specialistii in sanatate publica atentioneaza persoanele care locuiesc sau calatoresc in zonele afectate de inundatii ca, in aceasta perioada, este posibil sa apara imbolnaviri de leptospiroza. Ministerul Sanatatii a atras atentia ca exista zone de risc in toate judetele afectate de inundatii, inclusiv in Vrancea, pina in prezent nesemnalindu-se cazuri de imbolnaviri. Pentru prevenirea imbolnavirilor, medicii recomanda evitarea scaldatului si a contactului prelungit cu apa murdara. "Pentru cei care muncesc la refacerea caselor, in constructii, este recomandat sa poarte cizme si manusi de cauciuc pentru protectie. Leptospiroza este o boala infectioasa acuta care se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos si cardiovascular", spun specialistii din Ministerului Sanatatii. Sursa de infectie o constituie sobolanii si alte rozatoare, dar si vitele sau porcii. Agentii patogeni sint leptospirele, microorganisme sub forma de spirala, care sint rezistente la temperaturi joase si sensibile la temperaturi inalte. Medicii mai spun ca leptospirele se elimina prin urina, infectind solul, bazinele de apa si produsele alimentare. Oamenii se imbolnavesc in timpul scaldatului in iazuri infectate, in timpul lucrarilor agricole pe terenuri umede, etc. "Microbul patrunde in organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. In organism, patrund in singe, unde se imultesc si apoi in diverse organe, cum ar fi rinichi, ficat, inima, etc. Perioada de incubatie este de 2-20 zile. Boala incepe brusc cu frisoane, febra, cefalee puternica, dureri in articulatii, insomnie si slabiciune generala. Apar tulburari hemoragice sub forma de hemoragii nazale, gastrointestinale. Forma icterica se manifesta prin aparitia icterului, iar pielea si mucoasele devin galbene. Icterul apare in a 2 -3 zi de boala, apoi dispare peste 2-3 saptamini. Forma renala se manifesta prin aparitia anuriei. Daca in asemenea cazuri nu se adreseaza medicului survine decesul", au mai adaugat specialistii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.