Național

Extinderea UE este o problema si pentru Mini-Europa

Ziarul de Vrancea
22 iul 2005 596 vizualizări
Efectele extinderii UE cu zece noi state membre, in 2004, sint resimtite si in Mini-Europa, un parc tematic situat in apropiere de Bruxelles, al carui proprietar deplinge pretentiile si expansionismul nou-venitilor, precum si oboseala vizitatorilor.

Thierry Meeus este proprietarul unui parc tematic intins pe o suprafata de 2,5 hectare, care recreaza o Uniune Europeana in miniatura, la periferia orasului Bruxelles. Acesta se afla sub patronajul UE, primeste fonduri de la Comisia Europeana si reprezinta o etapa esentiala in cadrul vizitelor diplomatilor straini la Bruxelles. Parcul a fost construit in 1989, cind vechea Comunitate Europeana numara numai 12 natiuni, fiecare membru primind, in interiorul parcului, un teren pe care a construit modele in miniatura ale celor mai reprezentative cladiri din aceste tari, ca Turnul Eiffel, Poarta Brandenburg sau Palatul Dogilor.


Danemarca, mutata pentru a face loc balticilor

In incercarea de a gasi loc celor zece noi membri, Meeus a trebuit sa mute Danemarca pentru a face loc Letoniei, Lituaniei si Estoniei, iar in curind va trebui sa apropie mai mult Germania de Luxemburg, pentru a crea spatiu pentru expansionistii polonezi, ungure si cehi. "Nu ne asteptam la atit de multe tari, atit de repede. Ne asteptam la o crestere a numarului lor, dar nu de o asemenea amploare", a declarat Meeus. Unele dintre noile state dovedesc ambitii alarmante. Cehii sugereaza ca vor sa construiasca intregul Castel Hill din Praga. "La o scala de 1 la 25, aceasta ar insemna un spatiu de 80 de metri lungime".


Romania si Turcia vor sa prinda un loc

Chiar si natiunile care nu fac parte inca din UE doresc sa aiba un loc in parcul lui Meeus, in incercarea de a-si lasa amprenta la Bruxelles. Aderarea Romaniei la UE este prevazuta pentru 2007, poate chiar 2008, insa ambasada romana mentine legatura cu proprietarul parcului, pentru a negocia construirea unei manastiri reprezentative pentru aceasta tara. La rindul sau, Turcia i-a oferit gratis lui Meeus o serie de monumente in miniatura. "A trebuit sa spun ca, pentru moment, este prea devreme". Turcia ar putea sa nu intre in Europa, iar opozitia fata de integrarea acestei tari este in crestere, un sondaj al Comisiei Europene, realizat in aceasta saptamina, aratind ca 80% dintre austrieci se opun aderarii Turciei, carora li se alatura 74%dintre germani si 70% dintre francezi.

Ca proprietar al unui parc tematic, Meeus recunoaste ca nu avea nevoie de o extindere a UE. "Pentru Mini-Europa nu era necesara o asemenea extindere. Oamenii se pot plimba o ora-doua, dar apoi obosesc", afirma el. Dar ca un european devotat, Meeus sustine extinderea, argumentind ca aceasta va relansa economia pe termen lung. "Inainte de extindere, adaugam monumente ici-colo. Cu zece noi tari, in acelasi timp, nu a fost asa de usor, este o adevarata provocare. Trebuie regindit ceea ce am facut in trecut", a afirmat el. "Acest lucru este valabil si pentru adevarata Europa. Zece noi tari ne-au obligat sa gindim diferit", a conchis el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.