Național

Premierul Tariceanu a inspectat comuna Nanesti

Ziarul de Vrancea
22 iul 2005 669 vizualizări
Premierul Calin Popescu Tariceanu a luat-o pe urmele presedintelui Traian Basescu in Vrancea si a vizitat ieri comuna Nanesti. Seful Guvernului a intrat prin casele locuitorilor si i-a anuntat ca vor primi un prim ajutor de opt milioane de lei de familie. Guvernul a alocat ieri 2000 de miliarde de lei pentru refacerea zonelor afectate de inundatii.



Premierul Calin Popescu Tariceanu a venit prin comuna Nanesti pentru a vedea cu ochii lui proportiile dezastrului produs de inundatii. Echipat cu cizme de cauciuc, Tariceanu a inspectat milul din case, a luat in brate copiii si a discutat cu oamenii. Promisiunile de refacere a caselor si de alocarea de ajutoare financiare au fost mult mai consistente decit primii bani pe care ii vor primi localnicii: opt milioane de lei de familie. Guvernul mai alocat ieri 2000 de miliarde de lei pentru refacerea zonelor care au fost distruse de inundatii. Inaintea premierului, la Nanesti a venit Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care inspectat terenurile agricole.


Premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de deputatul Nini Sapunaru si de primarul Neagu Stoica, a vizitat ieri comuna Nanesti, localitate grav afectata de inundatiile de saptamina trecuta. Cu ochii in lacrimi, satenii au povestit clipele cind apele au patruns in case, noptile de groaza petrecute printre daramaturi si mil, dar si solidaritatea de care s-au bucurat din partea oamenilor cu inima mare, care i-au ajutat cu apa sau alimente. Primul ministru a intrat in citeva dintre casele in care au intrat in apele si i-a asigurat pe localnici de sprijinul autoritatilor. De aceasta data, Tariceanu a renuntat la tinuta sobra si s-a echipat cu blugi si cizme de cauciuc pentru a rezista in milul din Nanesti timp de citeva minute. Pe parcursul vizitei, premierul a luat in brate un copil si a incercat sa potoleasca plinsetele batrinelor. Satenii au spus ca ajutoarele sub forma de alimente sint indestulatoare si ca au neaparata nevoie de sprijin financiar si de materiale de constructie, pentru ca nu dispun de bani suficienti pentru a-si recladi singuri casele. Majoritatea gospodariilor din Nanesti au fost din paianta si chirpici si sint in pericol de a se prabusi peste oameni. Satenii au spus ca nu vor sa plece, in ciuda pericolului, pentru ca acolo este toata agoniseala lor de-o viata. "Va promit ca nu va lasam. O sa va ajutam noi. Toate casele care sint darimate vor fi reconstruite. Sa incercam mai intii sa scoatem apa care este prin case si prin curti, ca sa puteti sa va reintoarceti. Nu-mi place sa fac prea multe promisiuni, dar este evident, cum am ajutat oamenii din Timis, asa ii vom ajuta si pe cei de la Nanesti, si din Vrancea si de peste tot unde casele sint afectate", i-a asigurat pe satenii din Nanesti premierul.


8 milioane de familie pentru inceput

In sedinta de Guvern de ieri s-a aprobat alocarea a cite 8 milioane de lei pentru fiecare familie care a avut de suferit de pe urma inundatiilor catastrofale de saptamina trecuta. La primirea acestei vesti, satenii din Nanesti s-au aratat cam circumspecti: "Mai este putin pina la iarna, iar noi nu avem unde sa dormim. Casele ni s-au darimat, haine si mobila nu mai avem, gradinile sint compromise. Unde sa ne ducem?". Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a spus ca, asa cum in Banat a inceput reconstructia, tot asa, si in Vrancea, cei napastuiti de soarta vor primi sprijin din partea statului. "Astazi am aprobat pentru cei care au casele complet distruse alocarea a cite 8 milioane de lei de fiecare familie. Acesta este un ajutor pentru a va incropi acolo citeva lucruri. Mai tirziu, vom incepe si cu reconstructia caselor afectate de inundatii. Am alocat sume foarte mari pentru etapa de reconstructie, pentru refacerea infrastructurii, pentru ajutorarea populatiei si vom aloca in continuare sume consistente. Sint 1.500 de miliarde de lei alocate de la Ministerul Transporturilor pentru refacerea infrastructurii, 500 de miliarde de la Ministerul Mediului pentru refacerea digurilor si aparari de maluri. Avem ajutoare numeroase pentru sinistrati, fie sub forma de produse alimentare, fie sub forma de materiale de prima necesitate, paturi, asternuturi, paturi, perne, cazarmament, resouri, butelii. Toate lucrurile acestea le vom da cu precadere celor care au avut ce suferit, care si-au vazut gospodaria complet distrusa si carora trebuie sa le dam o mina de ajutor pentru a-si incepe viata din nou", a adaugat premierul.


Culturile vor fi refacute in citiva ani

In urma inundatiilor, peste 1.000 de hectare de teren agricol din comuna Nanesti a fost afectate, in special culturile de cereale si de floarea-soarelui. "Terenurile vor fi refacute in trei-patru ani, deoarece sarurile au fost scoase din adincime. Sarurile de magneziu si aluminiu, care sint foarte nocive, s-au ridicat la suprafata. Se va putea actiona doar dupa ce terenurile se vor usca", a declarat Gheorghe Flutur, ministru Agriculturii, ieri la Nanesti. Locuitorii din Nanesti spun ca nu au mai vazut asa nenorociri din anul 1973, cind s-au facut diguri de aparare si canale de desecare. "De 36 de ani, de cind locuiesc aici, nu am mai vazut atita apa. Terenurile au mai fost inundate in 1969, 1970 si 1972, insa, din 1973 s-au luat masuri si nu am avut probleme. Pinza freatica este la suprafata si contine numai saruri nocive. Ne-ar trebui carbonat de calciu si sulfat de calciu pentru aratura de toamna. Gramineele vor fi salvate, dar pentru furaj. Noi scoteam in jur de 3000 de tone de griu inainte, insa acum nu putem spera nici la un sfert din cantitate", a spus inginerul Alexandru Elisei, un localnic din comuna Nanesti. Dupa doua ore petrecute la Nanesti, premierul a urcat in elicopter si a pornit sa faca promisiuni in alte zone afectate de ape.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.