Național

Romania spera sa prinda mai multe fonduri pentru cercetare

Ziarul de Vrancea
20 iul 2005 555 vizualizări
Institutiile de cercetare si invatamint din Romania vor fi sprijinite in vederea accesarii fondurilor europene de Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe linga UE, institutie a carei infiintare a fost aprobata de Guvern.

Institutiile de cercetare si invatamint din Romania vor fi sprijinite in vederea accesarii fondurilor europene de Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe linga UE, institutie a carei infiintare a fost aprobata de Guvern. "Rata de recuperere a fondurilor europene va creste substantial ca urmare a infiintarii acestui Oficiu", a declarat ministrul Miclea. El a aratat ca rata de recuperare a fondurilor pentru cercetare si educatie este in prezent de 18%, ceea ce inseamna ca Romania finanteaza proiectele cercetatorilor din alte state. Oficiul va functiona la Bruxelles, ca si in cazul celorlalte state membre UE. Serviciile oferite institutiilor si comunitatii stiintifice includ: promovarea sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare din Romania, facilitarea contactelor cu partenerii europeni, cu institutiile europene sau organismele similare in tari europene, oferirea de recomandari privind bunele practici in domeniul cercetare-dezvoltare-inovare. Oficiul va sprijini colaborarea dintre firme, universitati si institute de cercetare, in vederea participarii la consortii europene pentru proiecte de cercetare. Sint vizate, de asemenea, masuri privind stimularea participarii cercetatorilor romani, precum si a institutelor de cercetare-dezvoltare, a universitatilor, intreprinderilor mici si mijlocii, precum si a organizatiilor neguvernamentale la programele de cercetare ale UE. Finantarea Oficiului va fi asigurata, in 2005, in limita sumei de 400.000 euro, din bugetul MEC. In anii urmatori, va fi asigurata suma de 300.000 euro din bugetul Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), la care se vor adauga sumele cu care vor contribui institutiile de cercetare si invatamint din tara interesate de obtinerea unor fonduri europene. Oficiul va dispune de 10 posturi, dintre care 4 vor fi bugetate de MEC, iar restul vor fi bugetate de institutiile si organizatiile publice si private din Romania interesate de obtinerea unor fonduri europene. MEC va incheia Protocoale de parteneriat cu aceste institutii, prin care se vor stabili drepturile si obligatiile care revin personalului acestora care isi desfasoara activitatea in cadrul Oficiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.