Național

Ridzi a incercat sa-si stearga urmele de pe calculatoarele ministerului

Ziarul de Vrancea
24 iul 2009 700 vizualizări
Procurorii au cerut Parlamentului avizul pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Tineretului si Sportului n Monica Ridzi este acuzata de stergerea datelor informatice despre licitatii, fals intelectual, instigare si abuz in serviciu contra intereselor publice

DNA a intrat serios pe firul scandalului Monica Iacob Ridzi, sesizind procurorul general, Laura Kovesi, in vederea inceperii urmaririi penale fata fostul ministru al Tineretului si Sportului. Ca urmare, procurorul general a cerut ieri Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru avizul urmaririi penale fata de Monica Iacob Ridzi, acuzata de patru infractiuni in dosarul "2 mai". Procurii DNA o acuza pe Ridzi de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, instigare la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic savirsita prin incalcarea masurilor de securitate si instigare la infractiunea de stergere de date informatice fara drept. Alaturi de Monica Ridzi mai sint puse sub acuzare inca cinci persoane. Prin acestea se afla directorul economic din minister, Paul Diaconu, directorul de achizitii, Marius Marcuta, si Ioana Virsta, ultima fiind consiliera lui Ridzi. Procurorii DNA au indicii ca, in cursul anului 2009, Ridzi, in calitate de ministru, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006. Totodata, exista indicii ca, pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Procurorii sustin ca fostul ministru i-a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile.


DNA a audiat-o pe Ridzi inainte sa-si dea demisia


Seful DNA, Daniel Morar, a precizat ca fostul ministru al Sportului a dat declaratii la DNA inainte de a demisiona si ca in acest dosar au fost invinuite sase persoane. "A trecut pe la DNA (Monica Ridzi - n.r.) si acest dosar fara ca presa sa stie pina acum. Au fost pusi sub invinuire sase oameni si s-au instituit sechestre asupra unor conturi si in urma cu doua zile am trimis dosarul procurorului general pentru a cere Camerei Deputatilor urmarirea penala impotriva fostului ministru\', a spus Daniel Morar. Fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a intrat in silenzzio stampa, refuzind sa comenteze hotarirea DNA.

Monica Iacob Ridzi a demisionat pe 24 iulie, dupa ce a fost acuzata de nereguli in cheltuirea sumei de 630.000 de euro din bugetul ministerului, pentru organizarea "Zilei Tineretului". Raportul intocmit de Comisia parlamentara precizeaza ca, prin incheierea contractelor de achizitie publica legate de Ziua Tineretului, Ministerul Tineretului si Sportului a incalcat legea, pentru ca a combinat, in cadrul aceluiasi contract, servicii recreative cu servicii de publicitate. De asemenea, mai arata ca MTS a contractat firmele prestatoare de servicii - Artisan si Mark - fara ca membrii Comisiei de receptie sa faca o evaluare cantitativa sau calitativa a materialelor de prezentare si promovare in cadrul evenimentului de divertisment.


PDL da asigurari ca voteaza pentru inceperea urmariri


Liderii PDL sustin ca partidul nu se va opune in Parlament inceperii urmarii penale a fostului ministru Ridzi. Acest lucru a fost promis de premierul Emil Boc si de Theodor Stolojan. El a confirmat faptul ca liderii PDL aveau cunostinta de faptul ca fostul ministru al Tineretului a fost audiat de DNA, dar ca personal a aflat miercuri de decizia DNA, din presa. Stolojan a atras atentia asupra faptului ca in toate ministerele din Romania, banul public este angajat fara licitatii, fapt ce ar trebui sa se intimple doar in cazuri absolut exceptionale.


Basescu sustine ca fiica sa, Elena, nu a participat la nici o actiune a MTS

Presedintele Traian Basescu sustine ca fiica sa, Elena Basescu, nu a participat la nici o actiune a Ministerului Tineretului din 1 si 2 mai, fiind prezenta doar la concertul "Voltaj", cu care ar avea "o relatie speciala". "Pe 1 si 2 mai fiica mea a fost cu mine, la Neptun", a spus Traian Basescu, a adaugat ca nu a participat la nicio actiune a MTS, precizind faptul ca doar seara s-a dus la concertul trupei Voltaj, cu care are "o relatie speciala", filmind citeva clipuri ale formatiei. Posturile de televiziune au difuzat imagini de la evenimentele organizate de MTS cu ocazia Zilei Tineretului in care Elena Basescu, aflata in campanie electorala, fiind candidat independent la PE, era alaturi de fostul ministru Monica Iacob Ridzi la un concert in Costinesti.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.