Național

Jos Tariceanu, sus Tariceanu!

Ziarul de Vrancea
18 iul 2005 623 vizualizări
Astazi, premierul face ultimul drum la Bruxelles inaintea demisiei. Cel mai probabil, dupa demisie Tariceanu urmeaza sa fie numit premier interimar

Premierul Calin Popescu Tariceanu se afla la Bruxelles unde are o serie de intilniri extrem de importante cu oficialii Comisiei Europene, ultimele intrevederi inaintea raportului de tara pentru Romania. La intoarece este asteptata demisia premierului, primul pas al declansarii alegerilor anticipate.


întilnirile de la Bruxelles sint, cel mai probabil, ultimele inaintea lansarii raportului de tara pentru Romania, document care va consemna progresul sau regresul Romaniei in ultima perioada.

Dupa publicarea acestuia, vom sti daca se va activa clauza de salvgardare, care ar putea amina aderarea Romaniei cu un an. în cursul vizitei de la Bruxelles, Calin Popescu Tariceanu are programate intilniri cu comisarul pentru extindere Ollie Rehn, dar si cu o serie de alti comisari europeni - precum cel pentru justitie si cel pentru afaceri interne, doua dintre domeniile unde Bucurestiul a inregistrat cele mai mari intirzieri in planul reformelor necesare aderarii.

Vizita la Bruxelles este si unul dintre motivele declarate pentru care premierul si-a aminat anuntarea demisiei. O demisie discutata aprins, in conditiile in care ultimele declaratii facute de oficialii europeni despre Romania se refereau la necesitatea unei stabilitati politice la Bucuresti. Comisia Europeana considera ca trebuie sa aiba un partener de discutii stabil, iar demisia premierului - si, implicit, a Guvernului - este de natura sa creeze, pentru o perioada de citeva luni, incertitudini si criza politica.


Variantele lui Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu a prezentat aseara, intr-o sedinta a conducerii partidului, variantele privind demisia actualului Cabinet, preluarea atributiilor de catre premierul interimar si inceperea negocierilor politice legate de formarea noului Guvern. Potrivit intentiilor sale, premierul ar urma sa-si dea demisia, dupa intoarcerea de la Bruxelles. In ziua urmatoare, miine, presedintele ar urma sa aiba consultari cu partidele parlamentare pentru numirea unui nou premier - cel mai probabil Calin Popescu Tariceanu - insarcinat cu formarea Guvernului. Totodata, Basescu ar trebui, conform Constitutiei, sa numeasca un premier interimar dintre membrii actualului Guvern. Pentru postul de premier interimar se vehiculeaza mai multe variante. Potrivit uneia dintre acestea, interimatul ar putea fi asigurat tot de Tariceanu, in conditiile in care acesta ar ocupa un post de ministru, inainte ca intregul Guvern sa demisioneze. Acest lucru presupune ca in cursul zilei de astazi un membru al Cabinetului sa renunte la portofoliu, iar atributiile sale sa fie preluate imediat de Tariceanu.


PNL face presiuni de consecventa

Intr-o alta varianta care va fi discutata in sedinta Biroului Permanent Central al (BPC) PNL, premier interimar ar putea fi numit Gheorghe Flutur, iar Tariceanu, ca prim-ministru demisionar, se va ocupa de demersurile politice pentru formarea unui nou Cabinet. Insa, Gheorghe Flutur a declarat, ieri, ca intentioneaza sa-si duca pina la capat mandatul de ministru al Agriculturii. "Mai am multe de facut la Agricultura. Sint aici sa-mi duc mandatul pina la capat si nu in alta parte\'\', a pus Flutur. Surse oficiale sustin ca pentru postul de interimar a fost luat in discutie si numele Monei Musca, insa aceasta a refuzat propunerea. Potrivit acelorasi surse, este insa foarte posibil ca Tariceanu sa-si doreasca sa se ocupe de Guvern si ca interimar, mai ales in aceasta perioada in care Executivul trebuie sa dovedeasca implicare totala in criza inundatiilor. O alta varianta luata in calcul se refera la aminarea cu citeva zile a anuntului privind demisia Guvernului, pina cind vor fi puse in ordine actiunile legate de refacerea zonelor sinistrate. Aceasta posibilitate implica insa riscuri de imagine, intrucit in ultima perioada Tariceanu a revenit de mai multe ori asupra declaratiilor privind demisia. De aceea, liderii PNL i-au cerut presedintelui partidului sa fie consecvent primul sau anunt in care a declarat ca va demisiona.

In ultimele zile, reprezentantii conducerii PNL au avut mai multe intruniri in care s-a discutat de anticipate si despre implicarea Guvernului in criza inundatiilor. Surse din partid sustin ca la ultima sedinta a BPC, desfasurata joi seara la Casa Dante, a participat si presedintele Traian Basescu.

El ar fi tinut sa-i asigure pe liderii PNL ca are o relatie foarte buna cu premierul Tariceanu. Sursele citate sustin ca Basescu a atras atentia ca atit in PNL, cit si in PD, exista persoane care imprastie informatii false privind intentiile sale de a numi un alt prim-ministru. Seful statului le-a mai spus membrilor conducerii PNL ca viitorul premier, atit cel interimar cit si cel de dupa eventualele anticipate, va fi tot un liberal.

caseta

Mona Musca: Ajutorarea sinistratilor- mai importanta decit demisia Guvernului

Ministrul Culturii, Mona Musca, a declarat, ieri, ca in opinia sa orice alt subiect in afara de criza inundatiilor este inchis, in aceasta perioada. "Din punctul meu de vedere, orice alt subiect, inclusiv privind demisia Guvernului, trebuie pus pe un plan secundar in raport cu criza inundatiilor", a mentionat vicepresedintele PNL. Mona Musca sustine ca "indiferent ce va face Guvernul cu anuntul privind demisia, aceste discutii politice trebuie sa treaca pe un alt plan fata de inundatii".

Reprezentantul conducerii PNL a spus ca a discutat acest subiect si cu premierul Calin Popescu Tariceanu. "Orice alta preocupare decit inundatiile trebuie sa fie lasata deoparte, acum. Toate energiile trebuie concentrate pe ajutorarea sinistratilor", a subliniat ministrul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.