Național

Generalii Chitac si Diamandescu, audiati in cazul mineriadei din 1990

Ziarul de Vrancea
22 iun 2005 574 vizualizări
Procurorii militari ii vor audia, astazi, pe generalii Mihai Chitac - fost ministru de Interne - si Corneliu Diamandescu - fost sef al Politiei romane, in dosarul privind mineriada din iunie 1990, cei doi dind de altfel detalii despre evenimentele de atunci chiar in fata instantei, intr-un proces.

Procurorii militari ii vor audia, astazi, pe generalii Mihai Chitac - fost ministru de Interne - si Corneliu Diamandescu - fost sef al Politiei romane, in dosarul privind mineriada din iunie 1990, cei doi dind de altfel detalii despre evenimentele de atunci chiar in fata instantei, intr-un proces.

Mihai Chitac a fost inculpat intr-un proces privind moartea, in 13 iunie 1990, a patru persoane, insa dosarul a fost declarat de instanta suprema drept incomplet. Astfel, in 30 iunie 2003, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis - dupa aproape trei ani de dezbateri - completarea urmaririi penale in dosarul in care erau inculpati generalul Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile. Judecatorii au apreciat atunci ca depozitiile martorilor din proces nu au fost relevante in stabilirea cu exactitate a gradului de vinovatie a fostilor ofiteri superiori de Politie inculpati in dosar. In cadrul procesului, judecatorii l-au audiat pe generalul Diamandescu, care a sustinut ca, in 12 iunie 1990, a facut un plan de degajare a Pietei Univesitatii, unde timp de mai multe saptamini au avut loc manifestatii impotriva celor care au preluat puterea dupa decembrie 1989. In 13 iunie 1990, dupa ce fortele de ordine au inceput sa "elibereze" Piata Universitatii, manifestantii au luat cu asalt sediile Ministerului de Interne si Politiei Capitalei, pentru a fi eliberati cei ridicati de politisti. Despre evenimentele din seara de 13 iunie, cind au fost ucise mai multe persoane, Diamandescu a spus ca a auzit de la televizor, pina la 15 iunie 1990, generalul nedeplasindu-se in centrul Bucurestiului. Intre timp, generalul Mihai Chitac a fost condamnat in dosarul revolutiei de la Timisoara, alaturi de generalul Victor Athanasie Stanculescu, ambii fiind acum invinuiti in cazul mineriadei din 13-15 iunie 1990. In dosarul mineriadei din iunie \'90, sint cercetati si Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, sustin surse judiciare. Ion Iliescu ar fi trebuit audiat luni de procurorii militari in acest caz, insa avocatii sai - senatorii PSD Ioan Neagu si Antonie Iorgovan, precum si fostul deputat PSD Cornel Badoiu - au solicitat un alt termen pentru a putea studia cele peste 200 de volume ale dosarului mineriadei \'90.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.