Național

Erezie la Tanacu

Ziarul de Vrancea
22 iun 2005 687 vizualizări
Intr-un raport al Episcopiei Husilor, preotul Daniel Corogeanu este declarat "necalificat", iar manastirea "Sfinta Treime" eretica.

Daniel Corogeanu, preotul de la Manastirea "Sfinta Treime" din localitatea vasluiana Tanacu, unde o maicuta a murit in chinuri, nu avea "pregatirea necesara statutului de preot ieromonah", desi a fost hirotonit, iar manastirea la care oficia slujbe din 2001 este una "eretica, nesfintita". Aceste aspecte sint cuprinse intr-un raport al Episcopiei Husilor, care a fost inaintat Partiarhiei Romane si care va fi discutat in urmatoarea sedinta a Sfintului Sinod al BOR, cel mai inalt for bisericesc.

Episcopul vicar Corneliu Birladeanu considera ca Episcopia Husilor "s-a grabit atunci cind l-a hirotonit pe parintele Daniel, abia acum realizind ca o simpla recomandare, scrisa adesea in citeva rinduri, poate atirna foarte greu peste timp". Preotul Daniel Corogeanu a fost recrutat cind era student in anul al doilea la Teologie, de catre un jurist din Vaslui, si adus in fata Episcopului Ioachim, care la recomandarea preotului Mina Dobzeu l-a hirotonit. De atunci, Corogeanu a renuntat la studii. "Parintele Daniel este un individ fara calificare, ce a profitat de clementa acordata de noi, in incercarea de a acoperi criza de personal monahal autentic, ajungind sa conduca o manastire. Mie mi s-a parut dubios de la inceput. Pe linga faptul ca spunea ca BOR este vinduta nu stiu caror servicii secrete straine, emitea tot felul de aberatii despre diavol, cum ar fi de pilda aceea ca diavolul s-ar afla chiar pe bancnotele nationale. Chiar pe mine insumi ma considera spion pentru ca auzise ca facusem studiile in strainatate. Vom spune toate acestea in fata Sfintului Sinod, dar cu capul plecat ca atunci cind o asemenea fapta iti atirna greu pe umeri precum si in cartea de vizita a Episcopiei pe care o iubesti, o respecti si o slujesti cu dragoste de Dumnezeu", a declarat episcopul vicar Corneliu Birladeanu. De asemenea, conducerea Episcopiei Husilor sustine ca manastirea in care a slujit parintele Daniel este una eretica, nesfintita, "unde s-au practicat lucruri in afara lui Dumnezeu". In raportul inaintat catre Patriarhie se specifica faptul ca constructia a fost ridicata in 2001, "dar din punct de vedere legal si chiar religios, respectivul imobil nu apartine Episcopiei Husilor". Episcopul Corneliu Birladeanu mai sustine ca va solicita, in fata Sfintului Sinod, ca pe viitor rigorile hirotonirii sa fie tot mai selective, astfel incit pe linga acel dosar in care este inclusa si recomandarea unui preot de seama al bisericii din zona sa fie inclus si testul psihologic. Reprezentantul Episcopiei Husilor a dat asigurari ca in celelalte 12 manastiri din judetul Vaslui nu exista situatii similare, dar nu exclude aparitia unor diverse probleme, avind in vedere "ca se lucreaza cu oameni care sint predispusi multor incercari ale vietii".


Ancheta a fost preluata de Bucuresti

Ancheta in cazul maicutei de la Manastirea "Sfinta Treime" din Tanacu a fost preluata de criminalistii de la Parchetul instantei supreme, care s-au deplasat, ieri, la locul in care a murit femeia, informeaza Biroul de presa al Ministerului Public. Anchetatorii sustin ca maicutele isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce s-a intimplat, declarind ca ele au avut initiativa de a o lega pe Irina Cornici, fara a primi vreun ordin de la preotul Daniel. In prezent, cele patru maicute si preotul Daniel Corogeanu sint cercetati pentru lipsire de libertate, urmata de moartea victimei. Cei cinci vor fi cercetati deocamdata in stare de libertate, o alta masura urmind sa fie propusa - daca va fi cazul - dupa incadrarea juridica a faptei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.