Național

Romania, de partea Frantei

Ziarul de Vrancea
20 iun 2005 640 vizualizări
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat, simbata, ca sustine pozitia adoptata de presedintele francez Jacques Chirac la Bruxelles privind indentificarea de alte surse din bugetul general al UE pentru fondurile necesare sprijinirii agriculturii din Romania si Bulgaria.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat, simbata, ca sustine pozitia adoptata de presedintele francez Jacques Chirac la Bruxelles privind indentificarea de alte surse din bugetul general al UE pentru fondurile necesare sprijinirii agriculturii din Romania si Bulgaria. Presedintele francez Jaques Chirac a conditionat, vineri, acordul final al tarii sale asupra perspectivelor financiare ale UE de obtinerea unor clarificari privind sursa fondurilor agricole de sase miliarde de euro pentru Romania si Bulgaria. Chiarac a insistat asupra respectarii acordului european din 2002, care garanteaza finantarea politicii agricole comune pina in 2013. Astfel, Flutur a explicat ca pe componenta agricola pentru Romania sint trei categorii de plati: plati directe pentru exploatatiile de subzistenta si semi-subzistenta de aproximativ sapte sute de milioane de euro; alte opt sute de milioane de euro pentru plati de interventie pentru reglarea pietii si 2,3 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala. El a precizat ca in ceea ce priveste alocarile de fonduri din bugetul comunitar "sint negocieri", iar tarile UE se intreaba pentru ce dau acesti bani. "E firesc ca cei din afara sa-si puna problema cum se cheltuie fondurile, dar Romania are nevoie de acesti bani si chiar de mai multi bani pentru ca nu putem sa fim competitivi cu fermele din afara decit daca investim in consolidarea structurilor", a mai spus ministrul Agriculturii. Astfel, Romania a cerut marirea plafonului actual de 1500 de euro pe an pentru asistenta tehnica acordata fermelor in perioada de tranzitie. "Am solicitat acest lucru pentru ca Romania e o tara cu totul aparte. Avem un foarte mare numar de gospodarii de subzistenta, aproape 3,5 milioane si aproximativ un milion de gospodarii de semi-subzistenta. Ca sa putem sa facem pasi in domeniul dezvoltarii rurale si agriculturii trebuie sa incurajam transformarea unei parti din aceste gospodarii in ferme. De aceea e nevoie si de fonduri de la UE. Regulamentul este in curs de modificare si de aceea am cerut sa se tina cont si de specificul Romaniei", a conchis Flutur. Flutur a spus ca partea franceza a solicitat gasirea altor surse financiare pentru Romania si Bulgaria, in afara sumelor alocate celorlalte tari pe capitolul Agricultura. "Noi sustinem punctul de vedere al Frantei. Franta este impotriva reducerii bugetului pe agricultura, dar a cerut sa de aloce fonduri din alta parte, din bugetul general al UE si nu din bugetul actual. Daca iei si dai din bugetul actual si Romaniei si Bulgariei inseamna sa diminuezi la celelalte tari. Ei au spus sa se gaseasca resurse pentru celelalte doua tari sa nu afecteze bugetul comunitar", a spus Flutur.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.