Național

Iliescu vrea sa-l scoata de procurorul Voinea din joc

Ziarul de Vrancea
17 iun 2005 746 vizualizări
Avocatii lui Iliescu l-ar putea recuza pe magistratul Dan Voinea. In ultimul timp, procurorul care instrumenteaza dosarul mineriadelor a facut mai multe declaratii incendiare care il acuzau pe fostul presedinte de implicare directa in mineriada din 1990.

Itele din jurul dosarelor mineriadelor devin tot mai complicate. Avocatii lui Ion Iliescu au anuntat, ieri, ca vor analiza posibilitatea de a cere recuzarea procurorului care instrumenteaza dosarul mineriadei din iunie 1990, respectiv Dan Voinea. Anuntul a fost facut de senatorul Antonie Iorgovan, unul dintre avocatii fostului presedinte. Iorgovan a apreciat drept “impardonabil” faptul ca un anchetator "intr-o speta de asemenea complexitate" a aparut in emisiuni televizate, facind declaratii si aprecieri. "Daca legea procesual penala este in sensul ca dosarul in faza de urmarire penala este secret, cum se conciliaza secretul urmaririi penale cu faptul ca eu, procurorul in cauza, ies pe toate posturile si spun una si alta si fac aprecieri si conexiuni? Nu inseamna ca m-am prepronuntat?", s-a intrebat Iorgovan. Totodata, Iorgovan a sustinut ca a primit informatii potrivit carora Dan Voinea ar face parte dintr-una din organizatiile care au facut plingere in legatura cu mineriadele sau ca s-ar afla intr-o relatie de amicitie cu membrii acesteia. Pe de alta parte, Iorgovan a sustinut ca, in prezenta avocatului Radu Ghergovan, nu s-a facut un act procesual in sensul de luare la cunostinta a punerii sub acuzare. Ion Iliescu era citat atunci ca martor si pentru asemenea calitate a lui Iliescu s-a dus cu avocatul la Parchet, a mentionat el, sustinind ca, la acel moment, s-a adus la cunostinta existenta plingerilor. Prezent in cursul zilei de ieri in Senat, Ion Iliescu a refuzat din nou sa faca orice fel de declaratii presei.


Dan Voinea: "Autorii crimelor din 13 iunie \'90 sint militari si politisti\'\'

Magistratul Dan Voinea face noi dezvaluiri incendiare in dosarul mineriadei. Invitat in emisiunea ,,Suta la suta\'\' de la Realitatea TV, procurorul militar Dan Voinea a dezvaluit ca autorii crimelor din timpul mineriadei din iunie 1990 nu sint minerii, ci militari si politisti. "Este vorba de militari de la Armata care au deschis focul", a adaugat procurorul anchetator. El a precizat ca in perioada 13-15 iunie 1990 "au lucrat concertat" reprezentanti ai mai multor ministere, insa, referitor la focurile de arma trase in timpul respectivelor evenimente, "cei vinovati sint din cadrul Armatei". Dan Voinea a afirmat ca este vorba despre patru victime ale represiunii armate, iar ucigasii lor fac parte din rindul armatei si al fortelor de politie - celebra unitate 0215 (unitatea doi si-un sfert). Procurorul militar a mai dezvaluit totodata si faptul ca o mare parte dintre falsii mineri erau, de fapt, membri ai unitati 0215 din cadrul Politiei. Unitatea, formata din 700 de revolutionari, a actionat pentru a ii ghida si indruma pe mineri spre locatia Partidului Taranist, spre locatiile cu tiparnite de bani falsi, etc. Procurorul a delacarat ca exista 254 de volume ale dosarului mineriadei din iulie 1990, existind 1100 de parti vatamate. In dosarul mineriadei sint adunate marturiile minerilor despre persoanele care i-a scos din mina si i-a adus la Bucuresti. In contextul cercetarilor si a dosarului privind acele zile, magistratul Dan Voinea a spus ca fostul presedinte Ion Iliescu stia de mai mult timp ca este invinuit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.