Național

Generalul Plesita, audiat in cazul teroristului Carlos

Ziarul de Vrancea
15 iun 2005 687 vizualizări
Magistratii Sectiei Parchetelor Militare l-au audiat, ieri, pe generalul Nicolae Plesita, seful Departamentului de Informatii Externe al fostei Securitati, in cadrul anchetei privindu-l pe teroristul Ilici Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Sacalul.

Potrivit unor surse judiciare, Plesita ar fi fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos in Romania comunista, aljaturi de generalul Iulian Vlad, seful fostei Securitati, Tudor Postelnicu, fost ministru de Interne si Gisela Vass, adjuncta a sefului departamentului pentru relatii internationale a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, care s-a ocupat in mod special de relatiile cu "organizatiile revolutioare din intreaga lume". In cazul teroristului, condamnat la inchisoare pe viata de catre justitia franceza, pina acum, anchetatorii romani au audiat mai multe persoane, printre care Iulian Vlad si Tudor Postelnicu, Nicolae Plesita si Ion Diaconescu. Potrivit documentelor de la dosar, ofiterii de Securitate Diaconescu si Nica (decedat in 1995 din cauze naturale) au fost cei care l-ar fi racolat pe Carlos la Praga, ei fiind intermediarii dintre terorist si Vlad, Postelnicu si Plesita.

Fostul dictator Nicolae Ceausescu i-ar fi comandat lui Carlos cel putin sapte atentate, pentru care a varsat in conturile bancare ale acestuia sume de ordinul milioanelor de dolari. Carlos a fost angajat pentru a-l asasina pe fostul sef al Securitatii, Ion Mihai Pacepa, considerat de Ceausescu drept "tradator de tara", dupa fuga acestuia in Statele Unite, in anul 1978.

Printre actiunile lui Carlos a fost si cea privind atentatul cu bomba, din 28 februarie 1981, de la postul de radio "Europa Libera" din Munchen, cind, dintr-o eroare, in loc sa fie distruse birourile sectiei romane, au fost cele ale sectiei cehe. Atunci, au fost ranite opt persoane, dintre care trei grav. Initial, s-a crezut ca atentatul a fost comandat de la Moscova, pentru ca la resedinta lui Carlos din Budapesta au fost gasite schitele sediului postului "Europa Libera". In actele de la Bucuresti exista probe care sustin faptul ca atentatul de la Munchen a fost facut la comanda lui Nicolae Ceausescu, care vroia lichidarea redactorului sef al sectiei romane, Emil Georgescu. Redactorul sef a fost injunghiat mortal, la 28 iulie 1981, la Haar, in apropiere de Munchen, in urma actiunii "Haiducu", comandata de Securitate. Pentru aruncarea in aer a sediului "Europa Libera", Ceausescu, prin intermediul Securitatii, i-ar fi platit lui Carlos un milion de dolari.


Carlos are 20 de persoane pe constiinta

Fosti ofiteri de Securitate, fugiti din tara, respectiv Ion Serban, stabilit in Elvetia, si Gheorghe Mandache, domiciliat in fosta RFG, au fost la un pas de a fi ucisi de Carlos. Celor doi le-au fost amplasate bombe in autoturisme. De asemenea, Carlos i-a "ratat" pe fostul ministru de Interne, Nicolae Penescu, si pe scriitorul Paul Goma. Celor doi le fusesera expediate, din Spania, colete postale, continind explozibili, cu mentiunea ca sint volume ale fostului lider al Kremlinului, Nichita Hrusciov. Procesul teroristului international Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Sacalul, a inceput in data de 28 august a anului 1997, la Paris. Procesul demarat in Franta a reprezentat prima ocazie de a-l urmari in public pe Carlos, fiu al unei familii venezuelene respectabile. El si-a facut studiile la Moscova, dupa care a actionat, in anii \'70, \'80, in favoarea cauzei palestiniene si, ulterior, in numele propriei sale grupari teroriste. Aproximativ 20 de persoane si-au pierdut viata in atentatele organizate de el in perioada 1973-1984 in mai multe tari. Cel mai spectaculos atentat a avut loc la reuniunea OPEC de la Viena, din decembrie 1975, cind Carlos a luat ostatici 11 ministri ai petrolului. Atacul s-a soldat cu trei morti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.