Național

A fost un cosmar romano-francez

Ziarul de Vrancea
13 iun 2005 613 vizualizări
Inca un mister al rapirii jurnalistilor a fost ieri dezvaluit n Florence Aubenas si însotitorul sau au fost rapiti de aceeasi grupare care i-a rapit si pe cei trei jurnalisti romăni - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian n toti cinci au fost închisi împreuna in aceeasi celula n multe dintre semnele de intrebare aparute in urma declaratiilor jurnalistilor romani isi pot afla raspunsul

Declaratiile echivoce date de cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak la conferinta de presa de acum doua saptamini si-au gasit ieri explicatia. Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost tinuti ostatici in acelasi beci unde se afla si ziarista franceza Florance Aubenas si insotitorul ei.

Ziarista franceza Florence Aubenas si ghidul sau irakian, Hussein Hanun, au fost eliberati simbata dupa mai mult de cinci luni de captivitate in Irak. Cei doi fusesera rapiti in Irak la 5 ianuarie. Hussein Hanoun, ghidul lui Florence Aubenas, a fost primul care a ajuns in sinul familiei sale din Bagdad. El a fost primit cu strigate de bucurie, si ca sa salute intoarcerea lui, rudele au sacrificat o oaie, chiar in fata locuintei. Aubenas insa a facut o escala in Cipru inainte de a ajunge in Franta. Un martor a declarat ca jurnalista, care are 44 de ani, se simtea foarte bine, era zimbitoare si pusa pe glume. Oficiali ciprioti au intrebat-o daca nu doreste sa stea citeva zile pe insula. "Chiar mi-ar placea, insa domnii acestia tin mortis sa ma duca la Paris\'\', le-a raspuns Aubenas zimbind.

Cei trei romani au refuzat sistematic sa vorbeasca despre locul de detentie si despre gruparea care i-a retinut. Acesta a fost si motivul pentru care cei trei au rugat presa romaneasca, in mod insistent, sa nu mai speculeze ca impreuna cu ei se mai aflau si alti ostatici. In urma cu doua saptamini, Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci, cind au organizat prima lor conferinta de presa, au afirmat ca nu pot da detalii despre locul in care au fost tinuti ostatici pentru ca ar fi pus in pericol viata unor persoane. Intrebati daca in perioada detentiei au auzit persoane care ar fi fost sechestrate in aceeasi locatie cu ei, au spus doar ca au fost legati la ochi, refuzind sa comenteze. "întelegeti-ne! Va rog, omeneste, sa mai aveti putina rabdare! Va rugam sa nu faceti nici un fel de speculatie vizavi de nici un nume, nici o nationalitate, nimic! Si speram sa ne bucuram impreuna foarte curind cu totii", afirma Sorin Miscoci.

Si Marie Jeann Ion a lasat sa se inteleaga ca gruparea de rapitori mai tine ostateci in acelasi loc si alte persoane. într-o interventie televizata, Marie Jeanne a spus la un moment dat. "Noi fetele, eram scoase mai des la toaleta. De cele mai multe ori dimineata si seara. întrebata ce a vrut sa spuna prin "noi, fetele, Marie Jeanne a revenit motivind ca a fost o greseala de exprimare. "Nu am vrut sa spun nimic, nu am vrut sa las de inteles ca acolo eram mai multe fete. Pur si simplu a fost o greseala de exprimare."


Marie Jeanne Ion: "Aubenas mi-a fost ca o sora mai mare"

Marie Jeanne Ion a declarat ca in locul in care au fost detinuti ziaristii romani s-au aflat si Florence Aubenas si Hussein Hanun. "O bucurie asa de mare n-are cum sa fie descrisa in cuvinte. Cred ca este singura veste pe care am asteptat-o de foarte mult timp", a spus Marie Jeanne Ion, referindu-se la eliberarea ziaristei franceze si a ghidului sau. Ea a adaugat ca Florence Aubenas i-a fost, in perioada detentiei, ca o sora mai mare. "Este cel mai inteligent, puternic si bun om pe care l-am cunoscut in viata asta", a precizat Marie Jeanne. Ea a mai spus ca isi cere iertare fata de sora lui Florence, cu care a stat de vorba dupa eliberarea ziaristilor romani, dar a adaugat ca nu i-a putut spune nimic acesteia de frica sa nu o puna pe Florence in pericol. "Cred ca a fost mai bine asa, pentru ca acum este libera", a mai spus Marie Jeanne. Marie a marturisit totodata ca in zilele de detentie a fost cuprinsa de "o depresie foarte neagra" pentru ca nu a mai auzit in relatarile fostilor ostatici de o locatie atit de proasta ca aceea in care au fost adusi ea si colegii ei romani. Beciul in care erau tinuti reprezenta pentru jurnalista de la Prima TV un semn ca rapitorii nu puneau prea mult pret pe viata lor si ca ii vor condamna la moarte cit mai curind. Insa Florence incerca tot timpul sa o linisteasca pe Marie Jeanne, repetindu-i "Sigur cei de acasa nu ne vor lasa aici! Vom fi sigur eliberati!". De asemenea, Maire a mentionat ca atunci cind puteau sa comunice se gindeau la ce o sa faca fiecare cind va fi eliberat. Toti au facut legamint ca primii eliberati vor lua legatura cu autoritatile si vor da amanuntele necesare salvarii celorlati ramasi in captivitate. De altfel, Robert Menard, secretarul general al organizatiei Reporters sans Frontieres, a declarat pentru Realitatea TV ca marturiile jurnalistilor romani au fost esentiale pentru eliberarea lui Florence Aubenas si a ghidului ei, Hussein Hanoun. Marie Jean, mai ales, a oferit multe informatii care i-au ajutat mult pe francezi, a spus el.


Ohanesian:"Florence este o tipa extraordinar de tare"

Jurnalistul cotidianului Romania Libera, Ovidiu Ohanesian, a confirmat ca in locul in care a fost detinut, alaturi de colegii sai romani, s-a aflat si Florence Aubenas, care fusese adusa in acel beci inaintea lor. "Am fost impreuna. Acesta este momentul pe care il asteptam de foarte mult timp pentru a putea spune ceva. Este incredibil. Sint foarte fericit si astept cu nerabdare sa ne intilnim", a declarat Ovidiu Ohanesian. "Florence este o tipa extraordinar de tare", a tinut sa sublinieze Ovidiu. "Mi-a fost greu sa mai intilnesc o femeie cu atit forta si intelectuala si psihica. Este o femeie extraordinara. Mi-as fi dorit sa fi avut o asemenea forta."


Sorin: "Florence imi dadea prajitura ei"

Sorin Miscoci a marturisit ca ii era mai tot timpul foame si ca deseori primea mincare de la Marie Jeanne si de la Florance. Jurnalista fanceza ii oferea deseori prajitura din pandispan pe care ostaticii o primeau citeodata. Sorin a adus noi amanunte si despre episodul in care Ovidiu a fost batut. Acest episod s-a consumat atunci cind Sorin a fost imbracat in portocaliu pentru o filmare. Insa reactia lui Ovidiu a fost atit de puternica incat a amutit si nu a mai putut rosti replicile pe care rapitorii il obligau sa le spuna in fata camerei de luat vederi.


O revedere programata cu Florence Aubenas

Cei trei ziaristi romani rapiti in Irak se vor intilni cu Florence Aubenas. "Comentariile sint de prisos. Sintem foarte fericiti cu totii. Am fost usor isterici de dimineata, cind am aflat de eliberarea lui Florence", a spus Sorin Miscoci, referindu-se la recenta eliberare a ziaristei franceze si a ghidului sau. "Eliberarea ei a fost acel lucru bun pe care l-am amintit in intilnirile cu presa. A ajutat Dumnezeu. Acum sintem linistiti si putem vorbi", a mentionat Sorin Miscoci. El a adaugat ca, alaturi de colegii sai Marie Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian, se va intilni cu Florence Aubenas, intr-o alta tara decit Franta, in momentul in care ziarista ii va contacta. "Aveam povestile noastre acolo si deal-urile noastre", a conchis Sorin Miscoci.


Filmul detentiei incepe sa fie lamurit

Marie Jeanne Ion a mentionat ca, in timpul detentiei, ziaristii romani s-au aflat in acelasi loc cu Florence Aubenas incepind cu data de 1 aprilie si pina la eliberarea romanilor. Ostaticii erau obligati sa stea culcati pe saltele, fara sa se miste, sa priveasca sau sa varbeasca. Totusi, Marie Jeanne a mai spus ca au putut comunica intre ei chiar daca erau legati la ochi, cind gardienii nu erau prin preajma, soptind la ureche.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.