Național

Un rol important l-a avut solidaritatea ziaristilor

Dana Chiorescu
24 mai 2005 621 vizualizări
Cei trei jurnalisi rapiti in urma cu aproape doua luni in Irak sint in sfirsit liberi. Eliberarea lui Sorin Miscoci, Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian, precum si a cetateanului american de origine irakiana Mohamad Munaf a umplut de bucurie o tara intreaga. Dupa aproape doua saptamini in care nu se mai stia nimic dspre soarta celor patru, vestea eliberarii lor lasa multe intrebari pe care autoritatile refuza sa le dezlege. Ce parere au vrincenii despre ce anume a dus la eliberarea lor, cine are acest merit, si ce se va intimpla in continuare aflati in sondajul de mai jos.



N. E., 56 de ani, pensionara, Focsani

Cred ca a contribuit cineva la eliberarea lor. Si presedintele tarii, si autoritatile. Cred ca si marea majoritate a persoanelor care sint de nationalitate araba au avut un cuvint de spus. Parerea mea e ca si apelurile nenumarate din partea comunitatii arabe au avut un rol important. Nu cred ca s-au oferit bani pentru eliberarea lor. Speram ca vom afla mai multe in legatura cu acest subiect in doua saptamini, cum a spus presedintele, insa nu sint sigura ca se va afla adevarul adevarat. Eu cred ca, in ciuda acestui incident, ziaristii vor mai avea curaj sa mearga in irak. Sint sigura ca si Marie Jeanne va mai avea curajul acesta, pentru ca eu o vad optimista.




Florian Samoila, 33 de ani, liber profesionist, Garoafa

Este bine ca s-a luat decizia de a-i elibera, totusi cred ca pentru eliberarea lor s-a facut cam putin de catre autoritatile imputernicite, guvern, presedintie. Un rol important in acest final fericit l-au avut solidaritatea ziaristilor romani si din toata lumea, plus lumea araba. Jurnalistii au avut o influenta deosebita. Nu cred ca s-au oferit bani pentru eliberarea lor, pentru ca sintem romani si sintem prea neinsemnati pe harta lumii. Nu cred ca au de ce sa se rafuiasca cu noi. Sint sigur ca acum, dupa eliberarea jurnalistilor, actuala putere va avea mult de cistigat, insa doar cei din guvern. Acum ar putea fi un moment bun pentru alegeri anticipate. Daca nu s-ar fi solutionat favorabil probabil ca ar fi avut foarte mult de pierdut actuala putere.




Ana Ispas, 66 de ani, pensionara, Focsani

Nu stiu ce sa spun. Cred doar ca, spre binele lor dar si al nostru, trebuia sa dureze mai putin. Eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak depindea de presedinte. Adevarul este ca nu stiu prea multe despre acest subiect.




Emilia Vlasceanu, consilier juridic, Focsani

Cred ca la eliberarea ziaristilor au contribuit instititutiile care au fost in legatura cu serviciile secrete. Este posibil chiar sa se fi oferit bani in schimbul eliberarii lor. In acest caz e de gindit, aici e problema. Cred ca rapitorii au luat ceva. Se prea poate sa fie urmari asupra mediului politic, insa depinde. Acum se poate spune ca e un succes, dar pe viitor nu se stie. Episodul se poate repeta, putem chiar intra intr-n cerc vicios daca s-au dat bani. Daca jurnalistii sint mai curajosi si vor neaparat sa vada ce se intimpla inIrak nu cred ca ii va opri acest incdent. Daca sint persoane care temperamental sint altfel construite nu se vor duce. Depinde de fiecare.




George Alexe, tehnician dentar, 24 de ani, Gugesti

Personal nu cred ca are cineva merite deosebite in eliberarea lor. Eu am inteles ca nu s-au dat deloc bani in schimbul jurnalistilor, dar nu stiu, poate vom afla altceva. Nu imi dau seama daca e momentul potrivit pentru anticipate, nu sint in tema. Oricum nu-mi dau seama ce urmareste presdintele Basescu prin asta.




Florin Hustiu, 33 de ani, comerciant, Galati

Cred ca au fost facute anumite presiuni diplomatice pentru eliberarea lor. A fost o anumita colaborare in acest sens, insa eu cred ca un accent deosebit a fost pus pe inteleptii din zona Irakului care au dat o alta definitie Coranului decit cel singeros si terorist. Nu cred ca isi va asuma cineva meritele pentru eliberarea lor, si ar fi bine nici sa nu se intimple acest lucru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.