Național

In Romania au aparut primele bancomate fantoma

Dana Chiorescu
9 mai 2005 591 vizualizări
In Romania au aparut primele "bancomate fantoma". Infractorii se folosesc de un bancomat fals amplasat in locuri mai putin obisnuite pentru a copia date de pe carduri si codul PIN al acestora. Cu cardurile clonate in acest fel, ei golesc conturile bancare ale celor inselati. Alti infractori romani au dat lovituri de genul acesta in mai multe state europene. Ce parere au concetatenii nostri despre acest nou tip de infractiune si cum ne putem feri sa fim victimele lor, puteti afla din sondajul urmator.

Victoria Sapunaru, 45 de ani, contabila, Focsani

"Nu ma mira deloc. Romanii sint recunoscuti pentru inventivitatea lor si mai ales cind e vorba de cistigat bani pe cai necinstite. Este pacat ca nu isi folosesc inteligenta si inventivitatea in alte scopuri mai demne. Si, de asemenea, este pacat ca se deterioreaza imaginea tarii si a oamenilor sai in exterior din caza unora care ies din tara pentru a fura."


Victor Avram, 37 de ani, inginer, Focsani

"Este una dintre consecintele evolutiei tehnicii si tehnologiei. Ca orice lucru nou, are si parti negative. Progresul a adus intotdeauna cu el si lucruri pe care nu ni le dorim. Din pacate, utilizatorii romani de carduri sint intr-o proportie destul de mare nu foarte priceputi si asta din cauza faptului ca angajati ai unor sectoare de genul confectii, constructii sau mai stiu eu ce, au fost obligati sa isi primeasca salariul pe carduri, fara a fi instruiti foarte bine. Probabil firmele care au ales aceasta modalitate de plata au considerat ca este mai comod pentru ele, fara sa se gindeasca daca angajatii sint pregatiti sau nu pentru acest pas. Probabil ei sint primele victime ale fraudelor de acest gen. Chiar am fost solicitat de catre un individ sa ii scot banii de pe card pentru ca el nu tia sa se edscurce. Mi-a dat cardul, mi-a spus codul si el nici nu stia citi bani are pe card. Ce s-ar fi intimplat daca nu apela la mine si ar fi dat peste o persoana de rea credinta? Timpul si experienta acumulata in domeniul acesta vor rezolva situatiile de genul acesta. Si, bineinteles, dublate de o legislatie bine pusa la punct."


Marioara Bucium, 49 de ani, casnica, Focsani

"Nu am auzit de astfel de bancomate. Nu am card si prea multe nu stiu despre felul in care se folosesc. Este rusine ca unii romani de-ai nostri se duc in strainatate sa fure si sa ne faca de ris. Nici nu mai stii ce le trece prin cap. Mai bine s-ar apuca de treaba ca mult nu le-o merge asa. Pina la urma vor fi prinsi si inchisi si atunci o sa fie bine? Pacat de tineretele lor!"


Mioara F., 37 de ani, Focsani

"Folosesc cardul dar numai pentru a scoate bani de pe el. Nu fac plati efective, adica sa ma duc la magazin sau la furnizorii de utilitati publice cu cardul in mina. Nu am patit nimic pina acum dar nici nu stiu cum ma pot feri. Dupa ce as putea eu sa deosebesc un bancomat fantoma de unul real? Eu nu merg decit la cele care sint amplasate la intrarea in banci. Probabil in orasele mari, este necesar sa se amplaseze bancomate in cit mai multe puncte ale orasului si atunci nu mai poti avea certitudinea ca sint bancomate ale unei banci sau pirat. Probabil bancile ar trebui sa vina in sprijinul utilizatorilor de carduri si sa le explice cum pot face diferenta intre unul normal si unul fals. Acest sistem de plata este relativ nou la noi in tara si este normal ca oamenii sa nu cunoasca toate chichitele."


Clara Luchian, 56 de ani, pensionara, Focsani

"Eu primesc pensia pe card si imi convine de minune. Dar pensionarii, in special cei cu pensii mici, se tem sa isi puna banii pe card. Daca li-i fura si pe astia, dupa ce ca sint putini, cu ce mai traiesc? Cred ca pensionarii sint in special cei vizati cind e vorba de furt pentru ca ei sint cel mai usor de pacalit. Sint mai putin informati, nu au grija sa nu fie cineva in spatele lor atunci cind merg sa isi scoata banii... Bancile ar trebui sa faca o informare a populatiei si mai ales a pensionarilor despre felul in care trebuie utilizat cardul in conditii de deplina siguranta."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.