Național

Razboiul politic s-a mutat pe diguri

Ziarul de Vrancea
5 mai 2005 605 vizualizări
Ministerul Mediului da inapoi: "Aquaproiect", firma sotiei fostului ministru al Mediului din Guvernul Adrian Nastase, nu a facut digurile din Banat. PSD contraataca si cere demisia ministrului Mediului, Sulfina Barbu, pentru modul defectuos de gestionare a situatiei provocate de inundatiile din vestul tarii. Totusi, ramine o chestiune de clarificat: cum de a primit "Aquaproiect" atitea lucrari fara licitatie?

"Scandalul digurilor" ia amploare. Firma "Aquaproiect", care pusese monopol pe toate amenajarile hidraulice din zona Timis, recunoaste ca a primit lucrari fara licitatie de la Ministerul Mediului dar "in situatii de forta majora" si numai in "conditii legale". "Coincidenta" bizara, principalul actionar al firmei de mai sus este sotia fostului ministru PSD al Mediului, Aurel Constantin Ilie. Pentru a se dezvinovati, Liliana Dragan, managerul "Aquaproiect" a spus ca, la finele anului 2002, la momentul la care sotia lui Aurel Constantin Ilie a devenit actionar majoritar la firma Apa Proiect - administratorul "Aquaproiect" - , sotul acesteia fusese detasat "de aproape un an" in Rusia. "Nu exista conflict de interese. Fostul ministru al Mediului Aurel Ilie nu mai era, din cite stiu, nici membru de partid la momentul la care sotia sa a preluat Apaproiect, fiind detasat in diplomatie. Nu ai voie sa fii diplomat si membru de partid, asa ca, repet, nu exista conflict de interese", a mai spus Liliana Dragan. Desi cusute cu ata alba, explicatiile capata relevanta daca avem in vedere ca "Aquaproiect" a realizat planurile pentru o singura lucrare hidrotehnica in zona calamitata de inundatiile din ultimele saptamini, lucrarea nefiind insa atribuita nici unui executant, a declarat managerul companiei, fapt certificat si de directorul Aurel Pana de la "Apele Romane". "Noi nu am avut lucrari in zona Timis. Lucrarile care au cedat, ducind la inundatiile grave din ultima perioada, erau proiectate in anii \'60", a declarat managerul Aquaproiect, Liliana Dragan. In fata acxestui argument, Pana a tinut sa-si nuanteze acuzele la adresa firmei Aquaproiect, spunind ca nu reproseaza acestei firme nimic legat de zonele calamitate. "Eu nu ii acuz ca ar fi proiectat lucrari proaste acolo, ci ii acuz de monopol. Faptul ca, din cite am inteles, la conferinta de presa de miercuri reprezentantii Aquaproiect au spus ca au lucrat pentru 70 la suta din proiecte imi da dreptate", a mai declarat Pana.

Rezultatele anchetei vor fi gata peste o luna

Aurel Pana, seful Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), a explicat ca, din analiza lucrarilor hidrotehnice realizate in ultimii ani in Romania, reiese ca majoritatea au fost executate de trei firme, proiectele fiind, in proportie covirsitoare, realizate de o singura firma. Pana a adaugat ca 66 din cele 133 de contracte onorate de firma "Aquaproiect" - in valoare de 78 de miliarde de lei din valoarea totala de aproape 137 - au fost acordate prin incredintare directa respectivei societati.

Nici directorul general de la Aquaproiect si nici reprezentantii ministerului mediului nu au putut explica ce urgente au existat in momentul in care au fost atribuite contractele in mod direct. La minister are loc in aceasta perioada o ancheta care ar trebui sa faca lumina in aceste afaceri.

Implicatiile politice

Fostul sef al lui Aurel Constantin Ilie, Adrian Nastase, a declarat ca actuala guvernare incearca sa gaseasca vinovati pentru dezastru. "Se incearca sa se arunce pisica in urma, in trecut. Domnul Ilie are datoria sa explice ce s-a intimplat, la fel si conducerea de la Aquaproiect, dar sa nu incurcam borcanele", a precizat Nastase. De altfel, PSD a cerut ieri demisia ministrului Mediului, Sulfina Barbu, pentru modul defectuos de gestionare a situatiei provocate de inundatiile din vestul tarii. Corlatean a apreciat ca actualii guvernanti nu au solutii pentru probleme si crize care pot aparea, in schimb actioneaza pentru redirectionarea atentiei opiniei publice pentru a acoperi incompetenta in gestionarea situatiilor de criza. Iar faptul ca "Aquaproiect" nu a efectuat lucrari in zonele inundate sustine faptul ca PSD ar fi vizat pe nedrept. Ministerul Mediului a inceput sa verifice daca lucrarile de amenajari impotriva inundatiilor, atribuite in perioada 2000 - 2004 in judetele Timis si Caras Severin, s-au si executat. Este vorba de sume de peste 1500 de miliarde de lei si exista suspiciuni, date fiind inundatiile din ultima vreme, ca unele lucrari fie nu au avut loc, fie s-au facut prost.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.