Național

Emigrantii romani, subiect de dezbatere in campania electorala britanica

Ziarul de Vrancea
5 mai 2005 620 vizualizări
O reclama care promoveaza angajarea constructorilor romani demonstreaza ca acestia pot aduce importante beneficii economiei britanice. Insa liderul conservatorilor, Machel Howard, fiul unui emigrant evreu roman si-a construit campania electorala in jurul dezavantajelor pe care le aduc imigrantii

O reclama care promoveaza avantajele angajarii constructorilor romani reflecta beneficiile, dar si preocuparile generate de folosirea fortei de munca din strainatate in servicii si industrii importante din Marea Britanie, comenteaza Financial Times. Anuntul respectiv afirma ca acesti muncitori sint "dispusi sa munceasca zece ore pe zi, sase zile pe saptamina", asigurind "terminarea proiectelor la termen si, in multe cazuri, chiar inainte de termen". Muncitorii ar fi "un ajutor nepretuit pentru contractori, furnizind nu numai mijloacele de a acoperi criza de muncitori calificati cu care se confrunta industria, dar si modalitatea de a aduce performantele lor exceptionale la un nivel comercial mai acceptabil". Caracteristicile locurilor de munca ocupate de multi imigranti sint salariile mici, un program de munca prelungit si neregulat, adesea ore de munca suplimentare neplatite, adica slujbe pe care muncitorii indigeni nu sint dispusi sa le execute. Insa, fara forta de munca furnizata de imigranti, angajatorii afirma ca ar ajunge la o crestere a costurilor, iar unele servicii ar fi condamnate la disparitie. Mervyn King, guvernator al Bank of England, afirma ca forta de munca ieftina ar putea fi un motiv pentru care inflatia salariilor nu a inregistrat cotele asteptate in cazul unei piete limitate a fortei de munca. O sursa constanta de forta de munca tinara, de contributii la plata impozitelor si asigurarilor sociale, muncitorii imigranti ar putea fi solicitati si pentru a improspata forta de munca imbatrinita, ajutind astfel la finantarea viitorilor pensionari. Potrivit Institutului pentru Studii Fiscale, pina in 2040 fiecare pensionar va fi sustinut de 2,3 muncitori, fata de 3,3, in prezent.

Companiile critica politica iemigratiei promovata in campanie

Conservatorii si laburistii au anuntat, in dorinta lor de a cistiga avantaje electorale, planuri destinate restrictionarii numarului de muncitori straini care vin in Marea Britanie. Conservatorii propun un plafon pentru numarul de imigranti, in timp ce laburistii sprijina un sistem de punctaj, care ar favoriza muncitorii cu inalta calificare. Aceste planuri au fost criticate de liderii unor companii, care afirma ca impunerea unui plafon pentru numarul de imigranti ar limita libertatea de actiune a angajatorilor, reducind "flexibilitatea, care este semnul distinctiv al pietei britanice a fortei de munca". Intentiile de a selecta numai muncitorii cu inalta calificare ar afecta domenii mai putin privilegiate, dar esentiale, cum ar fi serviciile de curatenie, ingrijirea la domiciliu, agricultura, industria alimentara, toate aceste sectoare lucrind cu un mare numar de imigranti. Pe lista ar putea fi adaugate restaurantele indiene si companiile de transport, care prefera angajarea soferilor din Est.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.