Național

Posibil conflict militar la 50 de kilometri de graniţa cu Romania

Ziarul de Vrancea
19 iul 2015 768 vizualizări
Autorităţile de la Kiev ar putea interveni militar în zona oraşului Mukaceve, aflat la 50 de kilometri distanţă de ţara noastră, regiune controlată de un grup paramilitar de extremă dreaptă

Autorităţile ucrainene ar putea lansa o operaţiune antiteroristă în regiunea Transcarpatia, situată în vestul Ucrainei, la frontiera cu România, Ungaria şi Slovacia, în urma confruntărilor armate produse în această zonă.
"Serviciul ucrainean de securitate (SBU) analizează posibilitatea lansării unei misiuni antiteroriste în zona oraşului Mukaceve şi în toată regiunea Transcarpatia", a declarat Ghennadi Kuzneţov, şeful Direcţiei antiteroriste de la Kiev. "Avem de-a face cu activităţi teroriste pentru împărţirea zonelor de influenţă", a subliniat oficialul ucrainean, referindu-se la confruntările militare izbucnite în 12 iulie.

Membrii grupării se cred Robin Hood

Administraţia prooccidentală de la Kiev se confruntă cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia, unde combatanţii grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei sunt implicaţi în confruntări armate cu autorităţile. Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuză să predea armele şi au fost implicaţi în confruntări cu serviciile de securitate ucrainene în apropierea oraşului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia. Confruntările armate au izbucnit pe 12 iulie, când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade. Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite. Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni. "Membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, combătând corupţia care afectează instituţiile guvernamentale ucrainene de la destrămarea URSS", comentează BBC. "Confruntările militare din sud-vestul Ucrainei, între membri ai unui grup paramilitar de extremă-dreapta şi autorităţile locale, au stârnit temerea că violenţele se extind dincolo de conflictul separatist din estul ţării, periclitând echilibrul politic fragil", explică BBC.

O "derusificare" a Ucrainei

Preşedintele Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, unde luptele care durează de un an şi jumătate s-au soldat cu cel puţin 6.500 de morţi. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenţa militară în jurul oraşului Mukaceve. "Pentru a evita o baie de sânge, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) şi Ministerul de Interne le cer grupurilor ilegale să predea armele", a anunţat zilele trecute Guvernul de la Kiev. Doar doi militanţi ai grupului Pravi Sektor s-au predat, restul transmiţând că ascultă doar de ordinele liderului organizaţiei, Dmitri Iaroş, considerat un adept al "etnonaţionalismului" care vrea o "derusificare" a Ucrainei. Iaroş a condamnat în mod repetat "totalitarismul liberal" impus de Europa, cerând înlăturarea oligarhilor ucraineni şi denunţând politicile preşedintelui miliardar Petro Poroşenko. Rusia a exprimat preocupare pentru situaţia din vestul Ucrainei, catalogând drept "fascistă" şi "neonazistă" gruparea Pravi Sektor. Ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, a cerut "soluţionarea rapidă a conflictului".
Oraşul ucrainean Mukaceve se află la circa 50 de kilometri de frontiera României, la 30 de kilometri de cea a Ungariei şi la 40 de kilometri de cea a Slovaciei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.