Național

Oferta saraca pentru absolventii de studii superioare

Dana Chiorescu
20 apr 2005 567 vizualizări
Cele mai multe locuri de munca de la Bursa Generala a Locurilor de Munca s-au adresat persoanelor cu studii medii. Pentru cei cu studii superioare, locurile de munca sint aproximativ 10% din totalul acestora. Ce sanse mai au tinerii in societatea contemporana? Mai reprezinta studiile superioare o garantie a unei vieti decente? Care este mesajul pe care il primesc tinerii despre solutia succesului in viata? Intrebari la care interlocutorii nostri au incercat sa raspunda. opiniile lor le puteti citi in rindurile care urmeaza.


Emil Toma, 24 de ani, profesor religie, Focsani

"Este foarte putin. Si eu sint absolvent de facultate si sincer si un militar angajat pe baza de contract cistiga mai mult decit mine. Cistiga 8 milioane, iar eu ca profesor cistig 4 milioane, deci e clar. Tinerii nu mai sint motivati sa invete. Chiar, fiind profesor, am ocazia sa constat ca elevii nu mai au nici o tragere de inima catre studiu. Sint preocupati mai mult de calculator... Societatea este mai zbuciumata decit atunci cind eram noi ca ei. Mesajul pe care il transmite societatea este nesiguranta, dezordine... Tinerii inteleg ca trebuie sa fie putin mai agili, mai smecheri, daca pot spune asa. Practic, asta ne invata societatea. Cei care au studii superioare, care se tin de treaba, care sint corecti, care respecta regulile nu prea au succes si atunci mult mai usor le este sa adopte modelul celor neseriosi. Au succes si cei seriosi, dar foarte putini."



Ionica Calmuc, 38 de ani, casnica, Focsani

"Toata lumea are nevoie de un loc de munca. Cei cu studii superioare au putine sanse pentru ca nu mai sint apreciate, nu mai sint recunoscute. Societatea ii incurajeaza sa invete, dar numai pentru invatat ca rezultatele lasa de dorit. Nu prin burse, nu prin locuri de munca bine platite... Asta ar trebui facut, dar nu se face. La capitolul asta mai e de lucrat. Eu ca parinte ii explic copilului meu ca trebuie sa invete. Ramine de vazut daca viitorul ma va sustine in sfaturile mele sau nu. Eu asta incerc sa ii inspir in fiecare zi dar nu se stie ce ii va rezerva viitorul, ce ne asteapta."


Anonima, 51 de ani, contabil, Focsani

"Nici o sansa nu au pina nu se vor schimba multe, in Guvern si nu numai. Nu este normal ca numai 10% dintre locurile de munca sa fie pentru tinerii cu studii superioare. Nu este suficient. Nu sint incurajati! Trebuie sa lupte foarte mult! Singura lor sansa este sa plece din tara sa faca ceva, aici nu se poate face nimic. Este foarte trist pentru orice parinte dar si pentru ei. Dar in primul rind pentru parinte care s-a chinuit atitia ani sa isi tina copilul la scoala, la facultate si pe urma el pleaca de linga ei, pleaca din tara."


Anonima

"Foarte praoste sanse pentru ca nu au unde lucra. Indemnul acela sa inveti ca sa ai un serviciu, sa ai un salariu, a fost odata, pe vremea lui Ceausescu, acum nu mai e valabil. Acum trebuie sa plece in strainatate sa munceasca!"



Toma Dumbrava, 50 de ani, fochist, Focsani

"Mai nimic nu au de facut cei cu studii superioare in ziua de azi pentru ca nu au locuri de munca. Sa plece "afara"! Daca vor sa nu plece sa le asigure loc de munca."



Neli Negrea, 23 de ani, intreprinzator privat autorizat, Focsani

"Eu lucrez de un an de zile intr-un proiect financiar international si este cu totul altceva. Daca ar fi toti deschisi la nou, am avea sanse mari. La noi, in Focsani, se intimpla tot felul de anomalii, si tinerii au sanse foarte slabe. Absolventi de Drept ma plimba cu taxiul si tot asa. Sint 10% din locuri pentru tinerii cu studii superioare dar nici acelea nu se cistiga corect. Daca ai bani tu, sau parintii, "stai in fata". Si un post de asistent in spital se cumpara. Dupa 50 de ani de comunism sintem invatati asa: sa mergem la scoala, sa luam burse, sa avem un serviciu bun. De fapt, ce inseamna un serviciu bun in ziua de astazi? Nu mai exista asa ceva. Nu mai exista o slujba sigura... trebuie sa te rogi de sef sa te tina pina la pensie si ce mai este o pensie... Un om de succes este un om destept, un om informat, daca nu, nu ai nici o sansa. Smecherii pot avea succes prin afaceri ilegale sau pe termen scurt. Daca vrei sa ai succes trebuie sa te instruiesti. Conteaza aspectul in ziua de azi, peste diplome si ani de studii, si sa fii si putin parsiv."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.