Național

De luni postasii au intrat in greva generala

Dana Chiorescu
19 apr 2005 589 vizualizări
Incepind din noaptea de duminica spre luni, postasii au intrat in greva generala. Actiunea de protest este lansata la nivel national, in primul rind din cauza esuarii negocierilor privind cresterile salariale solicitate. Greva declansata de postasi va "paraliza", pentru cel putin 10 zile, toate tipurile de servicii care se desfasoara prin intermediul postei. De partea cui este dreptatea, care sint efectele, cine are de pierdut si cine va suporta aceste pierderi - sint citeva dintre intrebarile la care interlocutorii nostri au incercat sa raspunda. Opiniile lor le puteti afla citind sondajul urmator.


Ion Popescu, liber profesionist, 53 de ani, Focsani

"Eu tocmai ma intorc de la Posta de la Gara, am facut turul postelor pentru ca am vrut sa trimit niste pachete. Habar nu am care sint motivele reale ale acestei greve. Efectele constau in disfunctii momentane. Asta este greva. Societatea deschisa «creste» cu greve. Nu cred ca va tine 10 zile asa cum s-a anuntat. Se va negocia... Se va solutiona cu ajutorul compromisurilor... S-au dus negoieri, se vor mai duce... Logica grevei este de a cere foarte mult pentru a obtine mult, atuni cind esti grevist. Cind esti patron sau stat tergiversezi, cumperi liderii sindicali, tragi de timp si asa mai departe ca sa iti aperi interesul, ca sa oferi cit mai putin. Costurile acestei greve vor fi suportate de stat si de societatea civila. Acesta este pretul pe care il platim pentru a avea o societate deschisa, pentru a fi liberi. Viata este mai putin sigura, sint mai multe spargeri... vedeti rubrica «fapte diverse». Este un pret si acesta. Dreptatea este undeva la mijloc. Sint situatii indecidabile, cind nu poti transa si situatii cind intra in joc functorul «si si». Si statul are interes sa isi apere bugetul, si bugetarii au interes sa fie si mai «bugetivori». Sint situatii complexe. Cei mai grevisti sint muncitorii favorizati pentru ca sint si cei mai informati, s-au orientat si mai repede, sint obisnuiti cu un anumit standard de viata..."



Ecaterina M., pensionara, Focsani

"Postasii cred ca au gresit-o. Special au ales acest moment «cheie» cind ne apropiem de sarbatori. Sint foarte multi pensionari, sint multi care asteapta alocatii sau cine stie ce si au crezut ca astfel forteaza mina Guvernului. Ii santajeaza, pur si simplu, dar au gresit. Nu e omeneste, nu au gindit, au gresit! Se va solutiona mai devreme, in maxim 2 zile. Vor ceda postasii. Daca statul ia acum o masura si ii aduce pe cei care sint acum in somaj si ii angajeaza in locul lor, e bine? Daca ei cu 5 milioane nu sint multumiti, pensionarii, cu 3 milioane, cum traiesc? Trebuie 2 pensii ca sa iti achiti toate obligatiile. Noi, toti, pierdem cu greva asta."


Anonima

"Au si ei dreptate. Se poate trai din salariile astea? Nu stiu sa va spun care vor fi pierderile si cine va pierde."


Anonim, 51 de ani, timplar, Focsani

"Pentru mine nu stiu, eu vreau sa imi fie mai bine. Dar sint pensionari, sint handicapati, sint multe probleme... Mai bine sa ramina postasii. Peste tot merge prost, cu inflatia asta, este foarte greu. Noi ar trebui sa avem salariile cam 320 de euro si cit avem? Si CFR-ul... Acum de sarbatori, au prins momentul ca sa le ceara, ca altfel, daca scapa, nu mai prind trenul, cum se spune. Daca se va termina mai devreme de 10 zile depinde de «cei de sus», nu depinde nici de mine nici de altul. Eu zic ca ar trebui sa se termine mai repede. Daca au prins acum momentul de Paste, ii stringe cu usa. De pierdut pierd tot cei «de sus», cine poarta corespondenta? Ei pierd!"



Gheorghe Petrescu, 55 de ani, timplar, Focsani

"Daca un guvernant are milioane, un muncitor de ce sa aiba mai putin? Vrem sa ducem un trai decent, nu sa fim cersetori. Noi, normal, acum si acestia cu greva, sintem cersetori. Se duc la cersit la astia care au salarii mult mai mari si nu ii cred pe astia mici. Eu de la 1 mai voi fi pensionar, o sa am o pensie mica. Ce am sa fac? Cine este vinovat sa inghita aceste pierderi. Daca era om de omenie, trebuia sa ii inteleaga pe acesti oameni mici, pe acesti functionari, ca sa nu se ajunga aici. Astia mari sint cei mai vinovati si ei ar trebui sa suporte tot, chiar pe buzunarul lor. Puteau sa le dea 18%, nu era asa de mult, nu le-a cerut 50%, si acum tot vor fi pierderi. Un razboi nu se cistiga decit cu sacrificii. Dintr-un razboi cineva tot iese in pierdere. Multa lume din Romania are mentalitatea comunismului, a dictaturii, indiferent ca e mai mare sau mai mic in functie. Pina nu se va schimba aceasta mentalitate, nu putem sa speram in mai bine."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.