Național

Sint oameni si ei si ar trebui tratati ca atare

Dana Chiorescu
8 apr 2005 572 vizualizări
Astazi este Ziua Internationala a Rromilor. O etnie ce reprezinta un procent semnificativ din populatia Romaniei. Care este pozitia lor in societatea noastra? Cum ii tratam? Care le sint calitatile si defectele? Ce ar trebui sa facem pentru ei? Intrebari la care interlocutorii nostri au incercat sa raspunda. Opiniile lor le puteti afla din sondajul urmator.


Cecilia Simon, 48 de ani, sef de productie, Focsani

"Ce pot sa pun despre ei...? Sint oameni si ei si ar trebui tratati ca oameni, dar probabil cineva ar trebui sa se ocupe de ei, sa ii educe, sa ii civilizeze... Ei au ramas cu conceptia lor mai veche, ca ei fac totul si au voie sa faca totul. Probabil ca se ghideaza dupa anumite reguli, proprii etniei lor, chiar daca sfideaza legea. Poate daca noi am fi mai deschisi fata de ei si-ar modifica intr-o anumita masura comportamentul. Ne trag in jos pe noi ca tara, ca popor, mai ales cei care pleaca, care ies din tara, cersesc, ne-au facut de ris peste tot pe noi, romanii. Chiar ni se reproseaza, daca mergem undeva, ca sintem de acolo de unde sint numai tigani... Trebuie educati dar nu stiu cine ar trebui sa faca asta. Daca statul, societatea si-ar da interesul cred ca si ei ar fi mai deschisi, mai dispusi sa se schimbe. Scolarizarea este un pas foarte important pentru ca am vazut si dintre ei care au ajuns foarte departe daca au invatat. Principala lor problema este ca nu sint educati, nu se ocupa nimeni de ei, au fost lasati in voia sortii. Au facut ce au crezut ei, s-au ghidat dupa propriile lor regului, nu au tinut cont nici de legi, nici de bun simt si de aceea s-a ajuns unde s-a ajuns."



Cornelia Tudorel, 53 de ani, contabil, Focsani

"Nu stiu ce sa va spun. Nu am nimic cu ei, nici personal, nici altfel. Majoritatea nu prea sint utili, dar sint si oamni de calitate in rindul rromilor. Ar trebui sa ni-i apropiem, nu sa ii indepartam de noi. In primul rind ne deranjeaza faptul ca nu prea muncesc. Nu stiu din ce traiesc, e problema lor. Unii fura, dar nu toti, mai sint si care cersesc. Trebuie in primul rind sa aiba locuri de munca, sa ii atragem sa munceasca, sa-si poata permite sa mearga la scoala copiii, sa invete, sa fie in rindul oamenilor. Nu merg la scoala pentru ca nu isi permit din punct de vedere financiar. Invatamintul nu este gratuit, poate doar teoretic. Au nevoie de haine, de incaltaminte, de manuale care nu se dau in totalitate gratuit... Ar fi bine macar primele clase sa le faca, macar sa stie sa isi scrie numele. Cred ca statul ar trebui sa aloce fonduri special pentru educarea lor. Pe mine, ca si contribuabil, nu m-ar deranja sa stiu ca anumite sume au acest scop. Ar ajuta la ridicarea societatii noastre in ansamblu."



Sebastian Ricu, 57 de ani, tehnician masini calculatoare, Focsani

"Si ei sint tot oameni, ca si oricare. Ca sint mai obraznici, mai indrazneti, dar asta e, nu trebuie sa traiasca si ei? Sint vazuti foarte jos in societate. Cred ca si din vina noastra dar si din vina lor. Sint foarte putini rromi care se incadreaza in munca si sint oameni care trebuie sa lucreze. Traiesc vai de capul lor. Nu muncesc ca nici nu au unde si... daca ii tigan, zi-i tigan, ce sa mai invirtim vorba. Cred ca trebuie o colaborare cu ei, cu care stiu sa fie oameni. Sint si ei tot oameni... Cred ca "in afara" ne trag mult in jos dar daca guvernantii i-ar pune la munca aici, fortat, ca pe vremea lui Ceausescu, pentru ca astia numai fortat muncesc, ar fi o treaba. Daca nu faceau ce li se dadea de munca ii lua si ii ducea la Mindresti, ii tinea doua, trei luni si rezolva. Acum nu le mai e frica de inchisoare. Daca e democratie nu ii intereseaza. Chiar le-ar fi mai bine, acum au si televizor am auzit. Dar nici nu au un lider cu capul pe umeri. Cel mai bun lider al lor este Madalin Voicu, dar el este la nivel de tara, si lor le trebuie si aici unul destept care sa ii conduca. Poate ne-ar ajuta si pe noi daca i-ar duce la scoala. Nu au cu ce sa meara la scoala, nu trebuie intii sa munceasca? Cine le da bani sa mearga la scoala? Tot guvernul ar trebui sa se ocupe si de astea, sa se implice, sa aloce niste fonduri, sa le urmareasca, nu asa, le da fonduri, ajutoare, le ia liderul, isi face averi si salut nene, ei ramin tot la ceaoane."


Anonima, 40 de ani, tehnician, Focsani

"Este o etnie cu care convietuim. In fara tarii nu au o imagine pozitiva, in societate incercam sa ne acomodam cu ei. In procente, 70% din cauza lor si 30% din cauza noastra nu reusim sa convietuim frumos. Vina noastra este ca nu incercam sa ii cooptam. Ar trebui sa gasim solutiile si metodele de a-i atrage si de a-i aduce spre noi. Principalele lor defecte sint indiferenta, superficialittatea, pozitia pe care o au de neatins in a fi adusi pe calea cea buna. Probail modul de cunoastere, nivelul de cunostinte ii impiedica sa fie mai deschisi. Totul depinde ei si de conducatorii lor daca vor sa actioneze in aceasta privinta. Ced ca educatia, scolarizarea ar rezolva din aceste probleme. Nu merg la scoala in primul rind pentru ca structura lor etnica, limitele lor ii impiedica. Asta ii impiedica sa gindeasca mai departe. Angajatorii, in situatia de fata a Romaniei, au tendinta de a angaja numai virfuri, ceea ce este greu de gasit si in rindurile noastre si sint inexistente la ei. Asta este societatea noastra. Va mai dura pina vom constientiza pe cine avem in spatele nostru."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.