Național

Focsanenii vor avea parcare cu plata in fata blocului

Marius Grigorescu
8 apr 2005 719 vizualizări
In aproximativ o luna, in cazul in care nu vor fi spatii suficiente de parcare in jurul blocurilor, acestea vor fi scoase la licitatie.

Municipalitatea focsaneana a finalizat in proportie de 80 la suta inventarierea locurilor de parcare din oras. Viceprimarul Neagu Nistoroiu spune ca pina la sfirsitul acestei luni se va termina procesul de inventariere a tuturor spatiilor de parcare, dupa care se va trece la impartirea acestora intre locatari. In cazul in care nu vor fi locuri de parcare suficiente, spatiile din jurul blocurilor vor fi scoase la licitatie de catre Primarie. Aceste reguli sint stipulate intr-o Hotarire de Guvern adoptata anul trecut, hotarire menita sa faca ordine in parcari si sa-i descurajeze pe romani sa-si cumpere mai multe masini. "In Focsani sint doua tipuri de parcari: de domiciliu si publice. Am urmarit si in timpul serilor si am vazut ca o parte din focsaneni au mai multe masini, unii isi mai aduc in fata blocului si masinile de serviciu si, in acest mod, se aglomereaza strazile si circulatia este ingreunata. In cazul in care in preajma unui bloc nu vor fi spatii de parcare pentru toti locatarii, acestea vor fi scoase la licitatie", explica viceprimarul Neagu Nistoroiu. Legea prevede ca cetatenii au dreptul la un singur loc de parcare gratuit, chiar daca acesta are in proprietate mai multe autoturisme. Pentru proprietarii care nu mai apuca un loc de parcare, singura solutie ramine o parcare publica sau ... trotuarul. "Vom incerca sa facem locuri de parcare la fel ca in strainatate, inclusiv in perimetrul dintre copacii de pe marginea strazilor. In acest fel se va descongestiona traficul in zonele mai aglomerate", mai spune viceprimarul Focsaniului. Prima zona a orasului in care se va pune in aplicare noul sistem va fi b-dul ndependentei, urmind ca mai apoi, cu ajutorul asociatiilor de proprietari, sa se identifice toate autoturismele proprietate personala si sa se determine cite un loc de parcare pentru fiecare. Potrivit legii, municipalitatea va trebui sa identifice impreuna cu asociatiile de proprietari toate spatiile care pot fi amenajate ca parcari de resedinta. In cazul in care solicitantii vor fi in numar mai mare decit spatiile de parcare, se vor organiza licitatii. In acest fel, cei care isi permit sa cheltuiasca bani si pentru un loc de parcare vor avea intiietate in fata celor cu venituri mai mici si a pensionarilor. In Focsani se percep taxe pentru parcari in zona Pietei Moldovei si a tirgului Obor.

Sistem banatean de parcare la Focsani

- 6 eurocenti parcarea in Piata Moldovei

Specialistii timisoreni in gestionarea locurilor de parcare au venit ieri la Focsani pentru un schimb de experienta. La intilnire au participat consilieri locali, cei doi viceprimari si directorul Administratiei Domeniului Public Timisoara alaturi de seful "Telpark", serviciul de taxare a parcarilor din Timisoara. Cum viceprimarul George Mardare a pregatit un proiect de hotarire de taxare a parcarilor din zona Pietei Moldovei, inainte de a-l supune dezbaterii publice, i-a invitat pe banateni la Focsani. Practic, sistemul de parcare din Timisoara se bazeaza pe introducerea unor taxe de parcare ce cresc direct proportional cu aglomeratia, descurajind oamenii sa-si parcheze autoturismele in zonele aglomerate. "Sistemul ofera citeva zeci de locuri de munca, iar banii obtinuti din taxele de parcare vor fi reinvestiti in amenajarea locurilor de parcare", a aratat directorul Liviu Barbu. Viceprimarul George Mardare spune ca va incerca sa introduca si la Piata Moldovei bonuri de parcare care se razuiesc in functie de ora si data sosirii masinii. "In cazul in care a expirat termenul de o ora pentru care este valabil biletul, masina va fi blocata. Biletele vor putea fi puse in vinzare la benzinarii si la diferite chioscuri si astfel vom scapa de suspiciunile potrivit carora taxatorii trec cu vederea anumiti prieteni. Pentru ca biletele sa devina mai ieftine, pentru ca unul ajunge la valoarea de 6 eurocenti, vom face licitatie pentru ca orice firma sa isi poata face reclama pe spatele acestora", a mai adaugat viceprimarul. Specialistii banateni au proprus autoritatilor locale sa aplice sistemul de taxare pentru spatiile de parcare la nivelul intregului oras si chiar sa organizeze o licitatie pentru ca o firma de specialitate sa investeasca intr-o parcare supraterana la Piata Moldovei. Urmeaza ca proiectul privind organizarea si folosirea spatiilor de parcare din Piata Moldovei sa fie completat in urma discutiilor de ieri, supus atentiei focsanenilor timp de o luna, dupa care acesta va ajunge pe masa consilierilor locali.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.