Național

Seismul de 8,7 grade din Asia s-a simtit in muntii Vrancei

Dan Chiriac
30 mar 2005 724 vizualizări
Un asemenea cutremur este asteptat in Vrancea dupa 2007.

Cutremurul cu magnitudinea de 8,7 grade pe scara Richter, care s-a produs luni seara in insula Sumatra din Indonezia, a fost inregistrat si pe aparatele de la Statia Seimologica "Dr. Cornelius Radu" din Vrincioaia. "Seismografele au inregistrat miscarea telurica produsa in Asia, dar intensitatea cutremurului a fost zero la noi. In zona Vrancei nu s-a produs in aceasta perioada nici un seism. Puternicul cutremur de pamint, la fel ca si cel din iarna anului trecut, nu are nici o influenta asupra zonei seismice Vrancea", ne-a declarat Stefan Tataru, responsabil in cadrul statiei seismice Vrincioaia. Cutremurul din Asia, produs la 3 luni dupa tsunami-ul devastator care a ucis sute de mii de oameni in sud-estul Asiei, nu a produs inca fenomene asemanatoare, dar este posibila formarea de valuri uriase. Totusi, mii de oameni si-au parasit preventiv locuintele. De-a lungul timpului, seismografele performante de la Vrincioaia au inregistrat seismele produse la mii de kilometri distanta, din China, Japonia si pina in Pachistan. Aparatele au inregistrat pina si bombele aruncate de americani in Irak. Cutremurele din Vrancea, care este cea mai activa zona seismica a Romaniei, vor putea fi prevazute cu 20 de secunde inainte datorita unui sistem de avertizare seismica in timp real care ar putea intra in functiune pina la sfirsitul anului. La Vrincioaia si Plostina au fost montati senzori la o adincime de 50 de metri, care vor transmite avertizari in timp real pentru oprirea energiei electrice si a alimentarii cu gaze la obiective de interes national. In ceea ce priveste posibilitatea producerii unui seism major in Vrancea, seismologul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamintului, a declarat simbata la Focsani ca acesta nu este asteptat pina in 2007, si a apreciat ca "marele cutremur" ar putea avea o intensitate de 6-7 grade pe scara Richter.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.