Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ce gusturi literare mai au hoţii romani Cea mai furată carte în 2013

Ziarul de Vrancea
23 dec 2013 424 vizualizări
"De ce este România altfel", de Lucian Boia, "Dragul meu turnător", de Gabriel Liiceanu, "Parabolele lui Iisus", de Andrei Pleşu, şi "Fii demn", de Dan Puric, se numără printre cele mai furate cărţi din librăriile din România, în anul 2013, susţin reprezentanţii librăriilor.

În urma unui inventar realizat recent la librăria Humanitas de la Kretzulescu, printre cele mai furate titluri se numără "De ce este România altfel", de Lucian Boia, şi "Dragul meu turnător", scrisă de Gabriel Liiceanu, au declarat reprezentanţii librăriilor Humanitas. Pe locul al treilea se află volumul "Faţă către faţă, întâlniri şi portrete", de Andrei Pleşu. Totodată, cartea "Lumea secretă a nomenclaturii", scrisă de Vladimir Tismăneanu, se află în topul preferinţelor hoţilor din librării, la fel ca şi "Ochiul căprui al dragostei noastre", de Mircea Cărtărescu. În plus, cele mai multe minusuri din gestiune sunt "articole non-carte": cărţi poştale, magneţi, semne de carte şi sacoşe.
De asemenea, în librăria Humanitas de la Cişmigiu, cele mai furate titluri sunt şi cele mai vândute cărţi în anul 2013, lansate în librărie. Astfel, "Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste", de Andrei Pleşu, "De ce este România altfel", de Lucian Boia, şi "Dragul meu turnător", de Gabriel Liiceanu, sunt pe primele poziţii în topul preferinţelor hoţilor. Foarte aproape în top vin albumele de artă, precum "Istoria frumuseţii" şi "Istoria urâtului", de Umberto Eco, albume al căror preţ se ridică în jurul valorii de 100 de lei. Totuşi, potrivit reprezentanţilor librăriilor Humanitas, numărul furturilor din librării a scăzut în ultima perioadă, datorită montării camerelor de luat vederi în punctele de vânzare.

"Fii demn", un titlu care i-a încantat pe hoţi

Pe de altă parte, volumul "Fii demn", de Dan Puric, a fost cea mai furată carte, în anul 2013, din lanţul de librării care aparţine Companiei de Librării Bucureşti, au declarat reprezentanţii companiei. Hoţii de cărţi din aceste librării au fost interesaţi în anul 2013 atât de cărţile de beletristică, de volumele auto, cât şi de manualele şi atlasele şcolare. Pe locul al doilea în topul celor mai furate cărţi în anul 2013 din Compania de Librării Bucureşti se situează "Memorii volumul II: Drama României văzută din exil", de Cicerone Ioaniţiu, care descrie efortul celor care, rămaşi fideli conştiinţei proprii şi valorilor morale, au dus din exil o luptă inegală împotriva regimului comunist din România. În top, pe poziţia a treia, se situează romanul scris de Ileana Vulpescu - "Noi, doamna doctor, când o să murim?", iar pe locul al patrulea se află "Auto test. Obţinerea şi redobândirea permisului de conducere «13 din 15», de Dan Chiriac.

Fără zăpadă de Crăciun şi Anul Nou

Vremea va fi mai caldă decat de obicei în perioada sărbătorilor de iarnă n precipitaţiile vor fi reduse cantitativ, inclusiv la munte

Meteorologii estimează că vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în primele zile din intervalul 23 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, iar la munte, apariţia precipitaţiilor mixte şi slabe cantitativ este prognozată începând cu 26 decembrie, conform datelor publicate ieri pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
În Moldova, până în data de 26 decembrie, maximele termice diurne vor avea mici variaţii, în jurul unei medii de 4...6 grade, în timp ce minimele nocturne vor avea o creştere de aproximativ 3 grade. În jurul datei de 27 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, urmând a se înregistra, în medie, maxime în jur de 7 grade şi minime de 2 grade. Ulterior, până pe 30 decembrie, vremea va intra într-un proces de răcire uşoară şi treptată, dar valorile termice se menţin peste ceea ce ar fi normal pentru sfârşit de decembrie. Se vor înregistra în medie temperaturi maxime de 2...3 grade şi minime în jur de -2 grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză regimul termic va fi relativ constant. În perioada 26 - 28 decembrie, local se vor semnala precipitaţii slabe, mai ales sub formă de ploaie, iar în restul intervalului probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi foarte redusă.
La munte, în prima săptămână regimul termic diurn nu va avea variaţii semnificative, valorile termice menţinându-se în jurul unei medii de 4 grade, în timp ce minimele nocturne se vor încadra în general între -4 şi -1 grad, ceea ce caracterizează o vreme caldă pentru această perioadă din an. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, atât temperaturile maxime, cât şi cele minime, vor fi în scădere uşoară şi treptată, spre valori medii la sfârşitul intervalului de 0 grade, ziua şi aproximativ -6 grade, noaptea. Până pe 26 decembrie nu se estimează precipitaţii, pentru ca în intervalul 26 - 28 decembrie probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte şi slabe cantitativ să fie în creştere. După acest interval şi până pe 5 ianuarie, precipitaţiile vor fi puţine.

Moldovenii cu viză Schengen vor putea intra în România fără alte vize

Toţi cetăţenii moldoveni care au viză Schengen vor putea intra în România, începând cu luna februarie, fără nicio altă viză suplimentară, a anunţat premierul Victor Ponta în şedinţă de ieri a Guvernului, la începutul căreia a participat şi prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă. "Cu vizele am luat decizia şi, de la 1 februarie, toţi cetăţenii moldoveni care au viză Schengen intră în România fără nicio altă viză suplimentară. E normal ca, dacă au viză pentru ţările din Schengen, să poată intra şi în România", a spus Ponta.
El a arătat că măsura face parte din politica de sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova.

Gheorghe Coman, la un pas să-şi petreacă Revelionul după gratii

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, ieri, solicitarea de arestare preventivă a deputatului Gheorghe Coman, cu 13 voturi pentru şi o abţinere, a anunţat vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica. "Aşa cum vedeţi şi dumneavoastră nu are nimeni o superimunitate şi urmează plenul să stabilească, probabil se va încuviinţa cererea de arestare preventivă. Asupra motivelor de fapt şi de drept se va pronunţa numai instanţa", a afirmat deputatul PSD
Secretarul Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a anunţat că plenul acesteia a fost convocat în 27 decembrie, la ora 12.00, pentru a decide asupra solicitării de arestare preventivă a deputatului Gheorghe Coman.
Deputatul Gheorghe Coman a repetat ieri, după ce a fost audiat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, că nu este vinovat. "Votul este clar. Foarte bine, nu-i problemă, mă voi supune Justiţiei. Nu voi demisiona niciodată, fiindcă nu sunt vinovat", a spus Coman.

S-a caştigat marele premiu la Loto 6/49

Marele premiu pus în joc duminică la categoria I a jocului Loto 6/49, de peste trei milioane de lei, a fost câştigat, un singur jucător ghicind toate cele şase numere extrase. Valoarea exactă a premiului este de 3.014.025,73 lei, conform loto.ro. Biletul norocos a fost jucat la agenţia 06-052 din Bistriţa şi a fost completat cu o variantă simplă de 4,9 lei, a precizat Loteria Română. La categoria a II-a (cinci numere ghicite din şase) s-au înregistrat, duminică, 15 câştiguri a câte 18.104,34 lei, iar la categoria a III-a (patru numere din şase), 704 câştiguri a câte 385,74 lei. Premiul categoriei I la Joker nu a fost câştigat, reportul ajungând astfel la 5.101.446,52 lei. Premiul categoriei I la Loto 6/49 a fost acordat ultima dată în 28 noiembrie, când un jucător din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, a câştigat peste 8,7 milioane de lei. Cel mai mare premiu din istoria Loto 6/49, de aproape 49 de milioane de lei, a fost câştigat tot anul acesta, în 14 iulie.

O româncă a fost ucisă într-un atac armat produs în Italia

O româncă a murit, iar fiul ei este în moarte cerebrală după un atac armat comis de un italian cu probleme psihice, în apropiere de Roma.  Atacul armat a avut loc în localitatea Borgo Montella, situată în provincia italiană Latina, în apropiere de Roma, scrie La Repubblica.
Roberto Zanier, un bărbat în vârstă de 35 de ani care suferă de depresie profundă, şi-a împuşcat mama în vârstă de 68 de ani, Norina Londero, în timp ce aceasta dormea. După ce a fost prins, tânărul le-a explicat anchetatorilor că a vrut să o scape de "sfârşitul lumii". Deşi era ora 5.00 dimineaţa, italianul a mers la o casă aparţinând familiei sale, pentru a cere chiria unei familii de români. Acolo a împuşcat-o mortal pe românca Elena T., în vârstă de 44 de ani, şi pe fiul acesteia, în vârstă de 21 de ani, transportat în stare gravă la spital. Criminalul a încercat să mai omoare o femeie, dar arma pe care o avea se pare că s-a blocat. După atac, italianul de 35 de ani a fugit cu o maşină, fiind localizat şi capturat, după o urmărire de câteva ore, în zona litoralului. Potrivit site-ului Latina24Ore.it, tânărul român rănit grav în atac, Andrei Gabriel B., este în moarte cerebrală.

Peste 50.000 de angajaţi ai MAI vor acţiona în perioada sărbătorilor de iarnă

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri salvatori vor acţiona, pe durata sărbătorilor de iarnă, în misiuni de menţinere a ordinii publice, fluidizarea şi siguranţa traficului rutier, precum şi pentru prevenirea şi intervenţia în situaţii de urgenţă. Totodată, în această perioadă, poliţiştii români acţionează alături de omologii din Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie, Bulgaria, Suedia, Finlanda şi Danemarca, în misiuni de siguranţă publică, sprijin şi asistenţă directă în instrumentarea cauzelor de natură judiciară în care sunt implicate persoane de cetăţenie română, informează MAI într-un comunicat remis ieri.  Peste 1.700 de poliţişti rutieri aflaţi la datorie în această perioadă vor continua acţiunile în filtrele constituite pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate. În acelaşi timp, peste 5.600 de jandarmi vor patrula atât pe timp de zi, cât şi de noapte, în perioada Crăciunului şi a Anului Nou, în zonele şi pe arterele intens circulate, în locurile aglomerate — gări, autogări, discoteci, lăcaşuri de cult etc.—, precum şi în cele în care se comercializează produse specifice sărbătorilor de iarnă — târguri, oboare, pieţe, parcuri etc.
Totodată, cei peste 21.000 de poliţişti aflaţi la datorie în această perioadă vor organiza şi desfăşura acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii furturilor din locuinţe, buzunare, autoturisme ori societăţi comerciale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.