Internațional

VIDEO | A murit Mihail Gorbaciov. "Ne-a dat tuturor libertatea – dar nu știm ce să facem cu ea"

Ziarul de Vrancea
31 aug 2022 1030 vizualizări

"Vladimir Putin îşi exprimă profundele condoleanţe în urma morţii lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineaţă o telegramă de condoleanţe familiei şi rudelor" fostului lider, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă TASS.

Anunțul a fost făcut marți seară de agenții de presă care citează surse spitalicești, relatează Reuters. Mihail Gorbaciov avea 91 de ani. Ultimul lider al Uniunii Sovietice s-a stins după o boală îndelungată.

"Mikhail Sergheevici Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și prelungită", a anunțat Spitalul Clinic Central, potrivit RIA/Novosti.

Ultim lider al Uniunii Sovietice, din 1985 până în 1991, Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a stocurilor de arme cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier, care divizase Europa de la Al Doilea Război Mondial.

Când protestele pro-democrație au cuprins națiunile din blocul sovietic din Europa de Est comunistă în 1989, el s-a abținut de la folosirea forței - spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care trimiseseră tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia, în 1968.

ar protestele au alimentat aspirațiile pentru autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice. Gorbaciov s-a luptat în zadar să prevină colapsul.

Când a devenit secretar general al Partidului Comunist, în 1985, la 54 de ani, el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.

Politica sa de "glasnost" – Deschiderea – a permis o critică de neconceput până la acel moment la adresa partidului și a statului, și i-a încurajat pe naționaliștii care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice.

"Am început aceste reforme și stelele mele călăuzitoare au fost libertatea și democrația, fără vărsare de sânge. Așa oamenii ar înceta să mai fie o turmă condusă de un păstor. Vor deveni cetățeni", a declarat el mai târziu, potrivit CNN.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au declanșat reformele sale.

După ce l-a vizitat pe Gorbaciov în spital, pe 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat publicației de știri a forțelor armate Zvezda: "Ne-a dat tuturor libertatea – dar nu știm ce să facem cu ea".

Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Mihail Gorbaciov va fi înmormântat în cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa, Raisa, care a murit în 1999, notează Tass, care citează o sursă apropiată familiei.

Citește și: Reacţii la moartea lui Gorbaciov: Putin, Von der Leyen, Gutteres, Johnson, Macron, Biden

Biografie și ascensiune politică

Gorbaciov s-a născut într-o familie de țărani, pe 2 martie 1931, lângă Stavropol. În paralel cu școala a lucrat la câmp alături de familie. Tatăl său era operator de combină.

Gorbaciov a declarat că "era mândru în mod special de abilitatea sa de a detecta rapid o problemă în funcționarea combinei doar după zgomotul pe care îl făcea".

A devenit membru al Partidului Comunist în 1952 și a absolvit Dreptul la Universitatea din Moscova în 1955. Acolo a întâlnit-o pe cea care avea să îi devină soție - Raisa Titarenko.

La începutul anilor '60, Gorbaciov a devenit șeful Departamentului de Agricultură pentru regiunea Stavropol. În mai puțin de 10 ani a ajuns la vârful ierarhiei regionale de partid. A ajuns în atenția lui Mihail Suslov și a lui Yuri Andropov, membri ai Biroului Politic, principalul organism de stabilire a strategiilor Partidului Comunist, care l-au impus în Comitetul Central în 1971 și care i-au organizat călătorii în străinătate.

În 1978, Gorbaciov se întorcea la Moscova, iar în anul următor a fost ales membru candidat al Biroului Politic.

În timp, și-a dat seama că sistemul colectivizării avea numeroase greșeli fundamentale.

Ca membru cu drepturi depline al Biroului Politic din 1980, Gorbaciov a devenit mai influent în 1982, când mentorul său, Andropov, i-a succedat lui Leonid Brejnev ca secretar general al partidului. Și-a construit o reputație de dușman al corupției și ineficienței, ajungând în cele din urmă pe primul loc în partid în martie 1985.

Text informații:stiri.tvr.ro

Citiți și:VIDDEO | Reacţii la moartea lui Gorbaciov: Putin, Von der Leyen, Gutteres, Johnson, Macron, Biden

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat "profundele condoleanţe" pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, informează AFP. De asemenea, au mai transmis mesaje de condoleanțe Joe Bidem Emmanuele Macron, Ursula von der Leyen.

"Vladimir Putin îşi exprimă profundele condoleanţe în urma morţii lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineaţă o telegramă de condoleanţe familiei şi rudelor" fostului lider, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă TASS.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutând "un lider demn de încredere şi respectat". Ultimul lider al Uniunii Sovietice "a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP. Mihail Gorbaciov", a scris von der Leyen pe Twitter.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-a exprimat "profunda tristeţe" după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând un omagiu "unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei"."A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece", a adăugat Antonio Guterres într-un comunicat de presă, în care mai spune că "lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului şi apărător neobosit al păcii".

Premierul britanic Boris Johnson a salutat "curajul şi integritatea" ultimului lider al URSS, spunând că "angajamentul său neobosit" a fost un "exemplu" în contextul invaziei ruse din Ucraina."Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece", a scris Boris Johnson pe Twitter."În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toţi".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, mulţumindu-i pentru "angajamentul său faţă de pacea în Europa". Macron a salutat într-o postare pe Twitter amintirea unui "om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi". Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună".

Preşedintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un "lider rar". Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă "imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane".

"În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice", a spus Joe Biden într-un comunicat. Şi Fundaţia Reagan a deplâns pe Twitter pierderea politicianului rus,"care a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan şi care a sfârşit, în cele din urmă, prin a-i deveni un prieten".

Text informații:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.