Internațional

Un altfel de atac terorist

Ziarul de Vrancea
19 iun 2017 1339 vizualizări

Un britanic a intrat cu camioneta într-o mulțime de musulmani ieșiți de la moschee din Londra n neonaziștii exultă, islamiștii vor răzbunare

Cel puțin o persoană a murit și alte opt au fost rănite în urma coliziunii din noaptea de duminică spre luni, din apropiere de moscheea Finsbury Park, a anunțat Poliția. Toate victimele sunt de religie musulmană. Șoferul camionetei, un bărbat de 48 de ani, a fost reținut de martori și a fost arestat apoi de poliție. Suspectul a strigat că vrea să ucidă toți musulmanii, după ce a intrat cu mașina în mulțime, relatează Daily Mail, precizând că oamenii care ieșiseră din moschee ajutau un bătrân care căzuse, atunci când au fost loviți.  Abdulrahman Saleh Alamoudi a declarat că se afla printre cei care îl ajutau pe musulmanul bătrân care căzuse, probabil după ce i se făcuse rău. „Această dubă mare a venit pur și simplu și ne-a călcat. Cred că cel puțin opt sau 10 oameni au fost răniți. Din fericire, eu am reușit să scap. Apoi a coborât un tip din dubă și l-am prins. Striga, spunea “voi ucide toți musulmanii, voi ucide toți musulmanii”. Lovea cu pumnii”, a povestit el.

„Apoi am reușit să îl punem pe jos. Apoi spune ’Omorâți-mă, omorâți-mă’. I-am spus ’Nu te vom ucide. De ce ai făcut acest lucru?’. Nu a spus nimic”, a adăugat martorul. Un alt martor, Abdikadar Warfa, a declarat că a ajutat la reținerea suspectului, în timp ce prietenii lui au ajutat victimele.  „(Oamenii loviți – n.r.) erau majoritatea tineri. Erau foarte rău. Am încercat să îl opresc (pe suspect – n.r.), unii oameni îl loveau, dar le-am spus să îl oprească și să îl țină până la sosirea poliției. A încercat să fugă, dar oamenii l-au imobilizat. Se lupta să fugă”, a adăugat tânărul.

Suspectul a fost filmat râzând și trimițând o „bezea”, la scurt timp după ce a intrat cu mașina în grupul de musulmani. El a fost dus mai întâi la spital și urmează să fie supus unei expertize psihiatrice.

Atacul de la moscheea din Londra, salutat de neonaziști

Grupurile neonaziste care cred în supremația albilor au sărbătorit atacul, în timp ce susținătorii islamiștilor au folosit incidentul pentru a îndemna musulmanii să se răzbune, anunță centrul american de monitorizare a activității extremiste online SITE. Unul dintre nenonaziști a declarat că atacul arată că există încă „speranță pentru britanici”. Pe de altă parte, islamiștii cred că acest atac ar trebui să „trezească” musulmanii.

„O, musulmani, trebuie să vă treziți, războiul începe chiar pe străzile voastre. Bătrânii voștri ar putea fi uciși, surorile voastre ar putea fi atacate”, scrie într-un comentariu de pe un canal online folosit de susținătorii organizației teroriste Statul Islamic. Aceștia s-au întrebat și de ce poliția nu l-a ucis pe autorul atacului. „Când frații voștri s-au răzbunat pe cetățenii cruciați pentru masacrul pe care îl desfășoară împotriva musulmanilor, au fost împușcați pe loc de poliția britanică. Și atunci, cum de poliția nu a împușcat un necredincios”, a scris autorul mesajului.

O moschee cu “tradiție” în islamism

Moscheea Finsbury Park, aflată în nordul Londrei, este una dintre cele mai importante din Marea Britanie și a fost cunoscută, la începutul anilor 2000, ca un centru al islamiștilor din capitala Regatului Unit, relatează Le Figaro.

Extremiștii veneau să asculte predicile imamului radical egiptean Abu Hamza, care prezenta o interpretare strictă a legii islamice și lăuda acte de terorism. Moscheea a fost unul dintre locurile de întâlnire ale celor mai cunoscute personaje islamiste. Unul dintre teroriștii care a comis atentatele din 11 septembrie 2001, Zacarias Moussaoui, precum și Richard Reid, prins că voia să arunce în aer un avion, folosind explozibili ascunși în pantofi, au frecventat acest lăcaș de cult.

Peste 100 de ofițeri de poliție au percheziționat și închis moscheea în 2003, în urma unui presupus complot de atac cu armă biologică vizând metroul din Londra. Hamza a continuat să predice islamul radical în fața moscheei, până când a fost arestat, în 2004 și condamnat la șapte ani de închisoare pentru 15 capetele de acuzare, inclusiv incitare la uciderea persoanelor de altă credință decât cea musulmană. El a fost extrădat în 2012 în Statele Unite, unde a fost condamnat, în ianuarie 2015, la închisoare pe viață, pentru 11 capete de acuzare, inclusiv luare de ostatici și terorism. Moscheea a suferit o transformare profundă sub o nouă conducere. Însă documente clasificate americane, publicate de WikiLeaks în aprilie 2011, afirmau că lăcașul de cult reprezenta încă un „adăpost” pentru extremiștii islamici.

Pe de altă parte, în 2015, moscheea a fost una dintre cele aproximativ 20 din Marea Britanie care au luat parte la o zi a porților deschise pentru a promova înțelegerea mai bună a islamului, după atentatele de la Paris.

Poliția franceză, dată în judecată de o musulmană obligată să înlăture vălul

O jurnalistă americană de origine musulmană, Amani Al-Khatahtbeh, dă în judecată poliția franceză pentru hărțuire, după ce ar fi fost obligată să își înlăture vălul pe aeroportul din Nisa, unde a sosit pentru a face parte din juriul pentru acordarea premiilor Glass Lions de la Cannes.

Jurnalista a descris incidentul care a avut loc vineri într-un mesaj publicat pe Facebook. Ea a vorbit, ieri, pentru Adweek, după încheierea unei conferințe în care au fost anunțați pentru presă câștigătorii premiilor Glass Lion din cadrul Festivalului Internațional pentru Creativitate Cannes Lions. Poliția a refuzat să îi ștampileze pașaportul până când ea a acceptat să își înlăture vălul de pe cap. ”Port vălul în fotografia de la pașaport, așa că nu era nicio problemă de securitate. Singurele legi care le dau voie polițiștilor să ceară înlăturarea vălului se referă la cazurile în care acesta acoperă chipul”, a spus ea. Amani Al-Khatahtbeh a povestit că a fost condusă într-o încăpere la aeroportul din Nisa, unde ar fi fost hărțuită în continuare.

”El (un polițist, n.r.) tot spunea: «Aceasta este Franța. Trebuie să îmi arăți părul». A continuat să spună lucruri care se aflau la limita hărțuirii sexuale. «Vreau să îți văd părul. Aceasta este legea aici». Eu știam că nu aceasta este legea”, a mai povestit jurnalista.  Poliția ar fi amenințat-o că o vor trimite înapoi în New York, așa că în cele din urmă, Amani Al-Khatahtbeh a acceptat să își înlăture vălul, în prezența unei femei, ofițer de poliție. Ea a numit incidentul ”foarte dezumanizant”. Amani Al-Khatahtbeh a spus că incidentul s-a înrăutățit când i-a cerut ofițerului de poliție să îi spună numele său și numărul de identificare. ”A devenit extrem de ostil, extrem de agresiv. A spus: «Vrei să obții informații despre mine? Dă-mi pașaportul acum»”, a mai povestit ea. Jurnalista a adăugat că polițistul a mai spus despre ea că generează probleme și că el și alți colegi ai săi ”au batjocorit-o”. În cele din urmă, i s-ar fi spus: ”Ai două opțiuni. Fie te întorci la New York chiar acum fie vei păstra tăcerea și îți voi permite să îți continui călătoria în Franța”.

Jurnalista Amani Al-Khatahtbeh s-a referit și la ”ironia” de a fi hărțuită în timp ce călătorea pentru a juriza la premiile Glass Lions. ”Este singurul premiu la acest festival care ia în considerare impactul social, egalitatea de gen, și care încearcă să dezvolte povești care luptă împotriva acelui status quo, și care intenționează să lupte pentru egalitatea tuturor. Fără îndoială, experiența pe care am trăit-o s-a datorat faptului că sunt o femeie musulmană. Nu există niciun alt motiv. Este destul de trist”, a spus Amani Al-Khatahtbeh.

Gérard Araud, ambasadorul Franței în Statele Unite ale Americii, a scris pe Twitter că nu are niciun motiv să o creadă pe Amani Al-Khatahtbeh și că rămâne ca un judecător să se pronunțe în acest caz.

Festivalul Internațional pentru Creativitate Cannes Lions este considerat cea mai mare adunare a unor profesioniști în publicitate, designeri, inovatori în domeniul digital și experți în marketing din întreaga lume.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.