Internațional

Rusia își întărește prezența militară în Arctica

Ziarul de Vrancea
3 nov 2017 458 vizualizări

Moscova și-a consolidat în mod semnificativ prezența militară în zona arctică în ultimii ani, efectuând exerciții militare de amploare și construind baze

Rusia și-a întărit infrastructurile militare în Arctica și va desfășura acolo noi sisteme de apărare antiaeriană, a anunțat vineri comandantul Flotei de Nord, decizia ilustrând interesul tot mai mare al Moscovei pentru această regiune strategică, relatează Agerpres. "Toate insulele Arcticii unde se află baze ale Flotei de Nord au fost înzestrate cu noi aerodromuri ce pot funcționa în orice sezon și sunt capabile să primească orice tip de avioane", a declarat viceamiralul Nikolai Evmenov, citat de agenția de presă Interfax. ''Suntem pe punctul de a instala un sistem de monitorizare în aer și pe mare în regiunea Pasajul de Nord-Est și să ne asigurăm un control complet al spațiului aerian în zona noastră de control în Arctica", a mai anunțat el. Sistemele de apărare aeriană vor fi de asemenea întărite în regiune după o primă desfășurare în 2015 în arhipelagul Novaia Zemlia. Rusia și-a consolidat în mod semnificativ prezența militară în zona arctică în ultimii ani, efectuând exerciții militare de amploare și construind baze. Ministerul Apărării a declarat la începutul lunii noiembrie că a descoperit unsprezece noi insule și șase strâmtori în Arctica în ultimii cinci ani, întărind pretențiile Rusiei în această regiune disputată unde ea a revendicat în 2015 în fața Națiunilor Unite suveranitatea asupra unei suprafețe de 1,2 milioane de kilometri pătrați. Președintele Vladimir Putin a subliniat în primăvară în timpul unei reuniuni guvernamentale importanța Arcticii pentru "a întări poziția Rusiei în lume", în numele "intereselor sale economice". Moscova speră de asemenea să exploateze Pasajul de Nord-Est, care face legătura între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific prin Arctica și ar simplifica pentru Rusia livrarea de petrol în Asia de Sud-Est. Această rută maritimă, devenită practicabilă în lunile de vară din cauza încălzirii globale și topirii gheții, a ajuns să joace un rol crescând în comerțul internațional.

În august, un petrolier rus a făcut o călătorie de 4.060 de kilometri din Norvegia în Coreea de Sud într-un timp record de șase zile și 12 ore prin Pasajul de Nord-Est fără a recurge la ajutorul unei nave spărgător de gheață.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.