Internațional

Netanyahu, un sprijin controversat pentru Orban

Ziarul de Vrancea
17 iul 2017 451 vizualizări

Ungaria se pregătea ieri să îl primească pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, o vizită istorică de pe urma căreia premierul Viktor Orban speră să aibă de câștigat pentru a contracara criticile care denunță un antisemitism latent în cruciada sa împotriva miliardarului George Soros.

Așteptat la Budapesta aseară după deplasarea sa în Franța, Benjamin Netanyahu se va întâlni cu omologul său azi în cadrul primei vizite a unui lider israelian în Ungaria de la căderea comunismului în 1989.

Miercuri, prim-miniștrii ceh, slovac și polonez vor participa de asemenea la întâlniri cu Netanyahu în capitala ungară, prezentându-i prim-ministrului israelian un front de țări unite împotriva politicii de imigrație a Uniunii Europene și solidare cu președintele american Donald Trump, așa cum este Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian se poate aștepta la mai multă înțelegere din partea acestor guverne din Europa de Est, "mai omogene în opoziția lor față de fluxurile de migrație și frica lor de extremismul islamist", consideră Raphael Vago, specialist în această regiune la Universitatea din Tel Aviv, într-o declarație pentru France Presse. Vizita lui Benjamin Netanyahu în Ungaria a fost precedată de o vie polemică cu comunitatea evreilor din această țară, care numără aproximativ 100.000 de persoane, una dintre cele mai mari din Europa. Aceasta din urmă a acuzat guvernul de dreapta conservator al lui Viktor Orban că stârnește antisemitismul cu o nouă campanie declanșată împotriva lui George Soros, evreu născut în Ungaria care a emigrat în SUA, al cărui chip a apărut pe afișe timp de cincisprezece zile în întreaga țară, pentru a denunța presupusele sale acțiuni în favoarea imigrației. "Vizita lui Benjamin Netanyahu îl poate ajuta pe Orban, arătând că această campanie împotriva lui Soros nu este antisemită", explică analistul politic ungar Csaba Toth pentru AFP.

Viktor Orban l-a numit pe omul de afaceri american drept principal inamic al Ungariei și a lansat de la începutul anului o serie de acțiuni și mesaje pentru a-l discredita. Suporterii săi consideră că Soros promovează o societate liberală și progresistă sprijinind multe ONG-uri, în timp ce el este considerat de oponenții săi ca un agitator ce încearcă să destabilizeze guvernele cu ajutorul miliardelor sale de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.